Chcem sa poďakovať za svoju Dominiku. Sama by som to nedokázala

Jolana Bučková/MK | 6. november 2019
Chcem sa poďakovať za svoju Dominiku. Sama by som to nedokázala

Moja dcéra navštevuje školu pre integrované deti s rôznymi poruchami a diagnózami v Šahách. To, čo pre ňu - pre nás - urobili pani učiteľky, si nesmierne vážim.

Na prvom stretnutí s jej pani učiteľkou, Margitkou Tothovou, som vravela, že moju dcéru je ťažko niečo naučiť, že napriek mojej snahe sa to "nedá".

Som vďačná za pani učiteľky mojej dcéry

Pani Margitka sa usmiala a skonštatovala, že hoci to pôjde pomaly, pôjde to. Krok po kroku sa dievčatko niečo určite naučí..

Boli to míľové kroky. Nielen dcéru, ale aj mňa naučila, ako s ňou doma pracovať. Bola som na hodinách a sledovala, ako to s Dominikou vie a čo na ňu "zaberá". S láskou, trpezlivosťou, každému dieťaťu rovnakým dielom.  Utiera im sople, odprevadí na toaletu a utiera im zadky bez nejakých predsudkov.

Dominikin stav sa v škole zlepšil

Erika Obuchová má na starosti autistické deti a ani si neviete predstaviť, čo jej práca obnáša. V Dominikinej triede je 14 ročný chlapec, ktorý útočí a kope, fyzicky aj psychicky je veľmi silná. Musí byť.

Tieto učiteľky si zaslúžia pochvalu, medailu a uznanie. Robia aj to, čo nemusia.

Naše deti často ľudia nazývajú - a poviem to rovno - debilmi. Boja sa ich reakcie a radšej ich izolujú. Na škole však máme dosť podujatí a vystúpení, hrajú divadlo, tancujú, rodičia vidia, že aj ich dieťa niečo dokáže. vydolujú z nich to najlepšie. Veľká vďaka aj pani riaditeľke Agnese Pataiovej a zástupkyni Marte Gregorovej. 

Aj INÉ deti sa vedia VEĽA naučiť

Moja dcéra nevedela nič uchopiť do ruky, nemala očný kontakt, vydávala len zvuky..viete, čo to pre mňa znamená, keď sa na mňa Dominika pozrie? Z očí do očí.

Toto sú veci, ktoré rodičia takto postihnutých detí prežívajú veľmi silno.

Nie sú samozrejmosťou. Trvá roky, kým sa niečo naučia.

Preto všetkým učiteľkám a pedagógom, ktoré s týmito deťmi pracujú, ďakujem.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: