Život s deťmi v americkom Colorade

Lenka Debnárová | 15. november 2010

Pred časom som Vám priblížila život s deťmi v Juhoafrickej republike. Teraz si ho môžeme porovnať so životom v Amerike, konkrétne v hornatom Colorade.

Pred časom som Vám priblížila život s deťmi v Juhoafrickej republike. Teraz si ho môžeme porovnať so životom v Amerike, konkrétne v hornatom Colorade. Pomohla s tým Karolína, ktorá tam žije 3 roky so synom a manželom.

Karolína sa narodila vo Zvolene, no od útleho detstva žila v Bratislave a pokladá sa za Bratislavčanku. V 37 rokoch odišla do Colorada za svojím manželom, ktorý tam žije už 20 rokov. Žijú spolu v menšom mestečku asi pol hodiny cesty autom od hlavného mesta Denver. Karolína sa so svojím manželom zoznámila na Kresťanskej konferencii v decembri 2002, no pre jej ťažký úraz v roku 2003 museli svadbu odložiť o 5 rokov. Do USA sa Karolína odsťahovala v októbri 2007 a 16. decembra sa zosobášili.

O dva roky, 21. mája sa im narodil synček Judah Garrett. „Ja som mala 38 rokov a môj manžel 56! Boli sme viac než „zrelí“ na prvé dieťa...“ spomína Karolína. „Keď som otehotnela, manžel začal za mňa platiť poistné v zdravotnej poisťovni, ktorú sprostredkuje jeho zamestnávateľ. Poistné je síce dosť vysoké (400 USD mesačne), ale ako sa neskôr ukázalo, zdravotná starostlivosť počas tehotenstva, pri pôrode aj po pôrode bola, aj je stále vynikajúca, takže sú to dobre investované peniaze. Absolvovala som lekárske prehliadky cca každé 3 týždne, každá v presne stanovenom termíne, takže som nemusela únavne čakať v čakárni spolu s ostatnými mamičkami. Starostlivosť pri pôrode bola fantastická. Sestričky, ktoré sa o mňa starali sa striedali po 12 tich hodinách služby. Sestra, ktorá končila službu mi osobne ďalšiu sestru predstavila krstným menom + jej meno napísala na tabuľu. Všetci, ktorí sa o mňa starali, boli príjemní, trpezliví, mohla som sa čokoľvek spýtať a pri odchode mi sestričky dali vlastnoručne podpísanú kartu s prianiami a povzbudeniami do ďalších dní. Stravu som si objednávala na izbu telefónom a bola skvelá, priznám sa, dopriala som si aj dezert... Pomohli mi aj rozbehnúť kojenie, hoci kombinácia kojenia a pumpovania, ktorú oni podporovali sa neskôr neukázala najšťastnejšia. Ale na pôrod mám len tie najlepšie spomienky.“ pochvaľuje si Karolína.

V USA niečo ako materská / rodičovská dovolenka neexistuje. Ak je budúca matka zamestnaná na plný pracovný úväzok, tzn. 40 hodín do týždňa, štát jej garantuje „materskú“ 6 týždňov s tým, že závisí od zamestnávateľa, aká bude veľkosť finančného príspevku. Môže byť aj 100% mzdy, je to ale veľmi individuálne. Takisto tu fungujú jasle aj opatrovateľky pre deti do veku 5 rokov a stoja 20-50 USD/deň alebo 12-15 USD/hodina. Existuje tu mnoho zariadení a vzdelávacích centier, nakoľko mnoho rodičov pracuje a potrebujú umiestniť svoje dieťa do pre nich najvhodnejšieho zariadenia. Karolína mala šťastie: „Ja som natrafila na centrum s 30 ročnou tradíciou, kde rodičia môžu umiestniť svoje dieťatko už od veku 6 týždňov, no s podmienkou, že bude v tomto centre 5 dní do týždňa, čo stojí 245 USD.“

V detských centrách sa ceny pohybujú nasledovne: 6 týždňov veku dieťaťa – 24 mesiacov – 5 dní do týždňa – 245 USD, 24 mesiacov – 30 mesiacov – 5 dní do týždňa – 240 USD, 30 mesiacov – 36 mesiacov – 5 dní do týždňa – 205 USD, 3 – 5 rokov /škôlka/ - 5 dní do týždňa – 195 USD.

Lekárska starostlivosť o dieťa je v Colorade na vysokej úrovni. „Zdravotná spoločnosť, v ktorej sme všetci traja poistení, má dobré meno a odvádza vynikajúcu prácu. S malým sme chodili pravidelne na kontroly každé 2 mesiace, potom už menej častejšie, každého pol roka – to sa týkalo aj očkovania. Malý je veľmi zdravé dieťa, no nevyhli sa nám také bežné trampoty ako vracanie, jačmeň v očku, plienková dermatitída atď. V týchto prípadoch to funguje tak, že pošlem svojej pediatričke tzv. nonurgentný email a v priebehu niekoľkých hodín dostanem odpoveď čo robiť. Tie maily číta aj sestrička, v prípade, že je doktorka mimo kancelárie, takže sa nemôže stať, že ostanem bez pomoci. Ja uvediem aj svoje číslo mobilu, takže sa stáva že mi aj obratom zavolajú, keď je treba. Napríklad pri tej plienkovej dermatitíde doktorka uviedla názvy až 3 mastí, ktoré som mohla kúpiť bez receptu /tzv. over-the-counter/. Doktorka vždy uvedie, že ak sa situácia nezlepší v priebehu toľko a toľko dní, treba prísť s malým do ordinácie. Vtedy volám na konkrétne telefónne číslo a dohodnem návštevu u mojej pediatričky. Vždy ale musím platiť tzv. co-pay, čo v praxi znamená 15-20 USD.“ vysvetľuje Karolína.

Čo sa týka bezpečnosti, aj s ňou je Karolína veľmi spokojná. V tejto lokalite žijú rodiny s malými deťmi, majú tam bazén, detský bazén, detské ihrisko... Doteraz sa nestretla s nejakou kriminalitou a to už od roku 2007 žila na troch rôznych miestach.

Na Slovensku bola Karolína zatiaľ iba raz, no momentálne si vybavuje cestovné povolenie, aby mohla bez problémov vycestovať a zasa sa vrátiť do USA. Radi by prišli celá rodina na jar. Otec Karolínu v USA navštívil raz a jej sestra si ešte synovca ani nevidela. A či je tu Karolína spokojná: „Už to budú v decembri 2010 tri roky, čo som v USA, no ani raz mi nenapadlo vrátiť sa na Slovensko. Colorado je krajina hornatá, veľmi mi pripomína Slovensko. Vďaka moderným technológiám (skype, webkamera) som so svojou rodinou v dennom kontakte… Tým, že ovládam jazyk, je život v USA pre mňa “v pohode”. Rada by som sa aj v budúcnosti zamestnala, snívam o vlastnej pekárni/cukrárni... Už teraz testujem doma recepty, keď malý spí...“

Karolína nikdy neľutovala, že sa do Colorada odsťahovala. Je tam šťastná, no vie si život s rodinou predstaviť aj na Slovensku. Keby sa tu jej manželovi podarilo nájsť robotu, ktorou by ich uživil a hlavne, bola by bližšie svojej početnej rodine. A taktiež by mohla pracovať vo svojom odbore – geodézii.

Zdá sa, že život v JAR a v USA v Colorade je takmer neporovnateľný. V Amerike je život predsa len omnoho jednoduchší, ale na druhú stranu finančne náročný. Karolíne aj jej rodinke držíme palce, aby sa dostali na Slovensko a užili sa s rodinou niekoľko mesiacov radostí.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: