Zemiaky – užitočné informácie a jednoduché recepty

16.9.2010 v kategórii Mama, autor Miroslava Miková, foto: istockphoto.com

Zemiaky sú v našich končinách bežnou potravinou. S obľubou ich zaraďujeme do nášho jedálnička.

Zemiaky sú v našich končinách bežnou potravinou. S obľubou ich zaraďujeme do nášho jedálnička. A robíme správne, pretože zemiaky v sebe ukrývajú mnohé užitočné látky. Pozrime sa teda na túto plodinu bližšie.

Zemiaky obsahujú vitamín C, ktorý je skvelým antioxidantom, chráni organizmus pred infekciami a urýchľuje hojenie rán. Je citlivý na teplo a svetlo, preto je potrebná starostlivá príprava pokrmov, aby množstvá vitamínu zostali zachované v čo najväčšej možnej miere. Vitamín E je nevyhnutný pre správne fungovanie nervového systému a čoraz viac sa hovorí o jeho protirakovinových účinkoch. Draslík slúži ako regulátor hladiny solí, vplýva na srdcový rytmus a zbavuje telo nepotrebných látok. Meď, so svojím vplyvom na spotrebu železa pri vytváraní hemoglobínu, je v tele človeka nezastupiteľná. Zároveň je nenahraditeľná pri priebehu enzýmových reakcií.

Zemiaky sú bohatým zdrojom vitamínov skupiny B, hlavne niacínu, vitamínu B1 a B2. Vláknina v zemiakoch sa podieľa na správnom fungovaní čriev. Molybdén slúži ako prevencia anémie a zabraňuje vzniku zubného kazu. Nedostatok chrómu zapríčiňuje vznik srdcových chorôb a cukrovky. Zemiaky sú známe obsahom kvalitných sacharidov, konkrétne polysacharidov medzi ktoré patrí škrob bohatý na čisté uhľohydráty. Bielkoviny tvorené všetkými užitočnými esenciálnymi aminokyselinami (napríklad leucín, tryptofán, valín) sú taktiež obsiahnuté v zemiakoch a robia z nich prospešnú potravinu.

Pre zachovanie najvyšších čísel výživových hodnôt sa odporúča úprava a konzumácia zemiakov so šupkou. Pozornosť treba venovať zeleným častiam, ktoré obsahujú jedovatý solanín. Je to glykoalkaloid spôsobujúci žalúdočné a črevné problémy. Otravu spôsobujú dávky v rozpätí 2 až 5 mg/1kg.  

Zemiaky sú pomerne mladou potravinou. Ich rodnou krajinou je Južná Amerika. Na našom kontinente sa pestujú približne 200 rokov. V súčasnosti existuje asi 130 odrôd, ktoré sa upravujú rôznymi spôsobmi. Napríklad Indické zemiaky sú pripravované dusením alebo vyprážaním a dochutené korením kari. Dusené zemiaky spolu s cibuľou označujeme názvom Lyonské zemiaky. Polonaise sa podávajú varené, posypané opraženou strúhankou a dochutia vňaťou petržlenu. Gratinovanú pochúťku pripravíme jednoducho. Uvarené zemiaky posypeme syrom a strúhankou a dáme zapiecť. Takto by sme mohli pokračovať donekonečna, pretože existuje tisíc spôsobov úpravy tejto celosvetovo obľúbenej potraviny.

Len pre zaujímavosť sa pozrime, čo na zemiaky hovoria štatistiky. Najväčším producentom je Čína, druhá priečka patrí Indii a tretie miesto obsadilo Rusko. Zemiaky sa teda udomácnili naozaj všade.

Na záver vám ponúkame zopár skvelých a overených receptov.

Zemiaky s tvarohom
Potrebujeme: 1 kg zemiakov (ideálne sú nové zemiaky), 60g masla, rasca, petržlenová vňať, 200g mäkkého tvarohu, pažítka, soľ
Postup: Očistené zemiaky uvaríme spolu s petržlenom a rascou. Tvaroh rozšľahaný s maslom primiešame do scedených zemiakov, dochutíme soľou, pažítkou a podávame.

Zemiakový nákyp s mäsom
Potrebujeme: 1kg zemiakov, 2 vajcia, 1/4 litra mlieka, 2 lyžice masla, soľ
Plnka: 1 lyžica tuku, 2 cibule, 300 g mäsa, soľ, mleté čierne korenie
Postup: Zemiaky uvaríme, ošúpeme a zomelieme. Do teplých pridáme horúce mlieko, vajce, soľ a premiešame. Nákypovú formu potretú maslom naplníme polovicou zemiakovej kaše. Na túto vrstvu dáme mäsovú plnku a navrch zvyšok zemiakovej kaše. Potrieme rozšľahaným vajcom a pečieme asi 30 minút.
Príprava plnky: Ľubovoľný druh mäsa uvaríme alebo udusíme a zomelieme. Pridáme smaženú cibuľku, soľ, mleté čierne korenie a premiešame.

Detský zemiakový šalát
Potrebujeme: 1/4 kg zemiakov, 50 g koreňovej zeleniny, 20 g oleja, soľ, citrón, cukor
Postup: Uvarené zemiaky a zeleninu pokrájame na kocky, osolíme, pomastíme olejom, pokvapkáme citrónovou šťavou, prípadne osladíme. Ozdobíme kolieskami paradajky alebo petržlenovou vňaťou.

Recepty použité z Veľkej slovenskej kuchárky.