Výživový stav dospelej slovenskej populácie
Z výsledkov sledovania výživového stavu dospelej slovenskej populácie vyplýva, že stravovanie pokračuje naďalej v intenciách vysokej spotreby živočíšnych tukov a bielkovín, čo má priamy vplyv na zvýšenie hodnôt nadváhy a obezity.
Z výsledkov sledovania výživového stavu dospelej slovenskej populácie vyplýva, že stravovanie pokračuje naďalej v intenciách vysokej spotreby živočíšnych tukov a bielkovín, čo má priamy vplyv na zvýšenie hodnôt nadváhy a obezity. Pri monitoringu boli zaznamenané pretrvávajúce rozdiely v stravovaní medzi jednotlivými krajmi, najmä
v odlišnosti medzi južnými a severnými okresmi (sezónnosť, úrodnosť oblastí, poľnohospodárstvo, ekonomická situácia, pestovanie ovocia a zeleniny, chov domácich zvierat – ošípané, husi, kačice a pod.).
V rámci národnej politiky ozdravenia výživy sa uplatňujú odporúčania v oblasti spotreby potravín:
a) zvýšiť spotrebu (na niekoľkokrát denne) celozrnných cereálnych výrobkov, nelúpanej ryže a zemiakov,
b) zvýšiť spotrebu ovocia a zeleniny, najmä čerstvej a miestnej (najmenej na 400 g/denne),
c) znížiť príjem živočíšnych tukov o 20 % a nahradiť väčšinu nasýtených živočíšnych tukov nenasýtenými rastlinnými olejmi,
d) uprednostniť pred mäsom a mäsovými výrobkami s vysokým obsahom tuku spotrebu hydiny, rýb, iného mäsa s nízkym obsahom tuku a strukovín,
e) zvýšiť spotrebu mlieka a mliečnych výrobkov (kefír, acidofilné mlieko, jogurty, tvaroh
a syry) s nízkym obsahom tuku a soli,
f) zvýšiť spotrebu potravín s nízkym obsahom cukru a znížiť spotrebu rafinovaného cukru,
g) znížiť spotrebu sladených nápojov a sladkostí,
h) konzumovať stravu s nízkym obsahom soli; príjem soli by nemal byť viac ako 1 čajová lyžica (5 g) denne, vrátane skrytej soli v pekárskych výrobkoch, v mäsových výrobkoch
a v ostatných spracovaných, upravených a konzervovaných potravinách a v hotových pokrmoch; preferovať jódovanú kuchynskú soľ,
i) znížiť spotrebu alkoholu.
V oblasti stravovacích návykov:
a) konzumovať stravu založenú na rôznych potravinách s prevahou potravín rastlinného pôvodu; celodennú stravu rozdeliť do 4 – 5 menších porcií,
b) uprednostniť pri príprave jedla varenie, dusenie, pečenie, prípravu v pare z dôvodu zníženia množstva pridaného tuku,
c) dodržiavať správny pitný režim prispôsobený veku a fyzickej záťaži, uprednostniť pitnú vodu, pramenitú vodu, nealkoholické nápoje bez cukru, resp. s veľmi nízkym obsahom cukru; minerálne vody striedať.