Viete, prečo potrebujeme koenzým Q 10?

koenzým Q10, zdravie, krása, infarkt, starnutie, únava, bunky, pokožka
30.1.2018 v kategórii Mama, autor Redakcia, foto: istockphoto.com

Koenzým Q 10 je látka, ktorá sa nachádza takmer vo všetkých bunkách tela a je zodpovedná za produkciu energie, okrem toho svojimi silnými antioxidačnými vlastnosťami zabezpečuje ochranu buniek pred poškodením toxickými voľnými radikálmi.

Zdravý človek si dokáže koenzým Q 10 vyrobiť vlastnou produkciou z potravy približne do veku 25 rokov, potom dochádza k jeho postupnému znižovaniu a cca v štyridsiatke sa jeho množstvo zníži na polovicu.

Poznáte svoj cyklus?
Prečítajte si tiež:

Poznáte svoj cyklus?

Ako reagujú bunky?

Bunky sa preto stávajú náchylnejšími na poškodenie, horšie dokážu využívať energiu na svoju existenciu a činnosť.

Ak hladina koenzýmu Q 10 klesne pod požadovanú úroveň, na človeku sa prejaví horšou toleranciou záťaže, znížením pracovnej aktivity, zníženou schopnosťou regenerácie, starnutím  a celkovo poklesom výkonnosti.

Q 10 ochraňuje bunky pred poškodením a pred predčasným starnutím, ešte väčší význam má u osôb, ktorých organizmus sa musí vyrovnávať s dlhodobo zaťažujúcimi ochoreniami v podobe cukrovky, vysokého tlaku, anginy pectoris, srdcovej nedostatočnosti, liečbe vysokého cholesterolu alebo tlaku...

Jeho účinok posilňuje vitamín E a selén, tvorbu podporujú vitamíny B6 a B12, niacín a kyselina listová.

Používa sa aj pri liečení schizofrénie, Alzheimerovej choroby, obezity, kandidózy či roztrúsenej sklerózy. Koenzým Q10 okrem tvorenia energie pre bunku je užitočný pri neplodnosti u mužov, stavy po infarkte myokardu, chronickej únave, alebo preventívne na udržanie dobrej imunity organizmu.

Medzi hlavné zdroje Q10 patria: pšeničné klíčky, ryžové otruby, mastné ryby (makrely a sardinky), sójový a olivový olej, slnečnica, hrozno, orechy, arašidy. Zo zeleniny je to najmä brokolica, špenát a strukoviny.

Pozor! Jeho množstvo však klesá skladovaním a tepelnou úpravou jedla.