Viete, čo je ISOFIX?

DK | 12. august 2016
Viete, čo je ISOFIX?

Väčšina rodičov zodpovedne pristupuje aj k výberu autosedačky. V tejto súvislosti sa často stretávame s výrazom ISOFIX, na ktorý si dnes posvietime.Čo je teda ISOFIX?

Účastníkmi automobilových dopravných nehôd bývajú, bohužiaľ, aj detskí pasažieri. Fakt, že sú detské autosedačky povinné, poniektorí rodičia dokonca ignorujú.

Väčšina však nielenže svoje povinnosti pozná a dodržiava ich, ale zodpovedne pristupuje aj k výberu autosedačky. V tejto súvislosti sa často stretávame s výrazom ISOFIX, na ktorý si dnes posvietime.

Čo znamená „ISOFIX“?

ISOFIX je normovaný spôsob pripevnenia detskej autosedačky k automobilu, ktorý sa skladá z dvoch pevne ukotvených úchytiek na vozidle, pripevnených pevne k jeho karosérii a z dvoch častí na detskej autosedačke, ktoré zapadajú do úchytiek na vozidle. Systém uchytenia autosedačky je tak oveľa stabilnejší a pevnejší.

Pohodlnosť a niekedy aj neznalosť ľudí prispieva k tomu, že množstvo detských sedačiek, ktoré sa upínajú pomocou bezpečnostných pásov, je pripevnených chybne, zle, alebo dokonca nie sú prichytené vôbec. Následky tak môžu byť fatálne a dramatické.

Systém ISOFIX tiež zabráni chybám pri inštalácii autosedačky, ku ktorým môže dôjsť, pokiaľ autosedačku upevňujete pomocou bezpečnostného pásu pre dospelých. Jednoducho výstupky z autosedačky nasuniete do pripravených uzáverov a po zvukovom kliknutí je autosedačka namontovaná. Nemusíte ju už pripevňovať bezpečnostnými pásmi. V prípade, že máte v rodine dve autá a možno aj viac detí, je ISOFIX výborným šetričom času pri prehadzovaní autosedačiek.

Podobný systém je tiež známy ako LATCH („Lower Anchors and Tethers for Children“) v USA, LUAS („Lower Universal Anchorage System“) alebo Canfix v Kanade. Tiež je vo svete nazývaný ako „Universal Child Safety Seat System“ alebo „UCSSS“. ISOFIX je štandardom ISO 13216 (The International Organization for Standardization), ktorý špecifikuje bezpečnostný systém detských autosedačiek. Definuje štandardné prídavné zariadenia, ktoré musia byť umiestnené do áut, aby umožnili rýchle a bezpečné ukotvenie dieťaťa do autosedačky v aute.

Po prvýkrát sa systém ISOFIX objavil v roku 1990, kedy začala jeho púť. Trvalo niekoľko rokov, kým sa výrobcovia áut zosúladili s výrobcami autosedačiek. ISOFIX nájdete poväčšine v nových vozidlách, a to hlavne na zadných krajných sedadlách. Najnovším trendom je vybavenie týmto systémom na všetkých zadných sedadlách, dokonca aj na sedadle predného spolujazdca.

Podľa posledných testov je ISOFIX najbezpečnejším systémom pre prepravu detí.

3 skupiny ISOFIX

Polo-univerzálne systémy ISOFIX

Označené ako „semi-universal“, využívajú podpornú nohu, ktorá zabraňuje „utopeniu“ alebo prepadnutiu autosedačky v prípade autonehody, to znamená, že udrží autosedačku so základňou stále v rovnej polohe. V tomto prípade nemôže mať auto dutú podlahu, napr. s úložným priestorom, pretože podporná noha potrebuje podlahu pevnú, aby mohla splniť svoj účel. Nájdeme ju pri tzv. vajíčkach – skupinách 0+ (od 0 do 13 kg) a 1 (9-18 kg).

Univerzálne systémy ISOFIX

Sú označené ako „universal“. Tzv. Top Tether je trojbodový systém úchytu pre autosedačky skupiny 1 (9-18 kg) a 2/3 (15-36 kg), teda nie pre vajíčka. Ak je autosedačka vybavená ešte tretím prídavným pásom vzadu hore, ten sa prichytí na ďalšie oko alebo kotvu v aute, väčšinou za zadnými sedadlami alebo v batožinovom priestore. Pozor, nie na úchytky na batožinu. Autosedačka je potom ešte lepšie pripevnená k sedadlu auta, avšak Top Tether systém musí mať aj autosedačka, aj automobil.

Špecifické systémy ISOFIX

„Vehicle-specific“ nepoužívajú tretí kotviaci bod a môžu byť nainštalované len do automobilov výslovne uvedených v návode. Na uchytenie autosedačiek skupiny 0+ (od 0 do 13 kg) sa používa externá základňa, ktorá sa na systém ISOFIX v aute namontuje a samotnú autosedačku – vajíčko potom kliknete na túto základňu v opačnom smere jazdy, čo je pre dieťa bezpečnejšie ako v smere jazdy. Väčšie autosedačky už nepotrebujete tak často prenášať, takže pri skupinách 1 (9-18 kg) a 2/3 (15-36 kg) väčšinou platí, že sa uchytávajú priamo k autu.

Ceny samostatných základní sa pohybujú cca od 180 – 230 Eur. Pozor! Ani základne nie sú univerzálne. Každá značka má k svojim autosedačkám aj svoju základňu.

Auto a autosedačka v súlade

Aj keď je ISOFIX normovaný, pri kúpe isofixovej autosedačky sa radšej presvedčte, či bude vhodná práve do vášho automobilu. Ak neviete, či vaše auto disponuje týmto zariadením, skúste ho nahmatať sami, alebo sa opýtajte v predajni predajcu. Ak áno, potom hľadajte v návode autosedačky, alebo aj na webovej stránke výrobcu, alebo ju jednoducho vyskúšajte pred predajňou, ak je to možné. A naopak, pri kúpe auta si overte, či v ňom ISOFIX je, a tiež na ktorých sedadlách.

Pri autosedačkových crash testoch sa však tiež stáva, že síce systém ISOFIX sedačku udrží, ale tlak pri náraze nevydržia autosedačkové pásy. Vyberajte preto renomované značky, ideálne s dobrými výsledkami i v crash testoch. Podľa slov predavačky z jednej z bratislavských predajní detských potrieb, rodičia často nevedia, či majú v aute ISOFIX systém a čo to vlastne je, tak pevne veríme, že sa nám podarilo vám to dnes ozrejmiť.

SPOLUPRÁCA A FOTO: predeti.sk, www.babypark.cz

 

 

 

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: