Vianočná ruža: Máte ju doma? POZOR!

Marika Koscelníková | 15. december 2022
Vianočná ruža: Máte ju doma? POZOR!

Ak máte malé deti, buďte opatrní.

Vianočná ruža 

Kvietok, ktorý je súčasťou takmer každej vianočnej dekorácie. Nájdete ho v každom kvetinárstve a vybrať si môžete z rôznych veľkostí, tvarov a farebných odtieňov – ohnivočervené, lososovo ružové, smotanovo biele.

Pôvodom je táto rastlina z Mexika, preto je tak veľmi citlivá na nízke teploty.

Ako sa starať o vianočnú ružu

Ak si ju kupujete v zimnom období, nechajte si ju v obchode zabaliť do papiera aj do dvoch vrstiev a jej pobyt na mrazivom vzduchu pri prenose minimalizujte. Dobrým tipom je, nerozbaľovať ju hneď, ako prídete domov z papiera, ale nechať ju zabalenú aspoň hodinu, aby nezažila teplotný šok. 

Rovnako ako mráz neznáša priame slnečné žiarenie a prievan. Zalievať by ste ju mali len mierne, v miske nesmie stáť prebytočná voda, inak vám rastlinka zhnije.

Ak je vystavená priveľkému svetlu (aj umelému osvetleniu), listy sa jej zafarbia do zelena. Preto ak ju chcete mať s farebnými listami, po 10 hodinách svetla ju dajte do tmavej miestnosti, alebo nepriehľadnej fólie.

vianocna ruza

Vianočná ruža je tradičnou vianočnou dekoráciou

Kvitne od novembra do februára a predáva sa najmä ako črepníková kvetina. Jej dekoračné listy sú často používané aj do adventných vencov (zasunuté do aranžovacej hmoty, aby dlhšie vydržali čerstvé), či ako ozdoba vianočných svietnikov.

Spolu so šiškami a vetvičkami z ihličnatých stromov (napr. z jedličky, smreka, či borovice), vianočnými guľami a kúskami škorice i vysušeného ovocia nakrájaného na plátky sa radí k jedným z  najdekoratívnejších prvkov vianočných dekorácií. 

POZOR! Šťava z listov je prudko jedovatá

V domácnosti s malými deťmi vianočnú hviezdu nikdy nedávajte do dosahu detských rúk. Mliečna šťava, ktorá vyteká po odlomení alebo odstrihnutí listu, je totiž prudko jedovatá!

Ronenie mliečnej šťavy zastavíte ponorením do teplej vody a pri práci s touto rastlinou by ste mali požívať ochranné rukavice.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: