Trend tretieho tisícročia - zelené potraviny

zelene potraviny
21.6.2016 v kategórii Mama, autor Zuzana Symonová, foto: istockphoto.com

Príroda je mocná čarodejnica a naše telo vybavila tak, aby bolo schopné pobiť sa s radom ťažkostí.

Ak je pre vás pojem "zelené potraviny" nový a márne si lámete hlavu nad tým, čo môže byť na uhorke, cukine alebo zelenej paprike nového a trendového, potom nezúfajte. Donedávna by som si hlavu lámala asi rovnako ako vy. Lenže som sa dostala, vzhľadom k svojim zdravotným komplikáciám, práve k zeleným potravinám a ich účinky ma úplne ohromili.

Príroda je mocná čarodejnica a naše telo vybavila tak, aby bolo schopné pobiť sa s radom ťažkostí. Avšak tak, ako auto nepôjde, keď nebude mať benzín, olej a pod, tak naše telo nie je schopné fungovať, ak nemá k dispozícii všetko potrebné. Vplyvom tepelných a chemických úprav je naša strava totiž ochudobňovaná o značne dôležité látky. Nehľadiac na to, že mnoho potravín príde o dôležité a zdraviu prospešné živiny ešte skôr, než sa dostanú k nám na stôl. Môžeme sa snažiť akokoľvek, môžeme nakupovať tú najlepšiu zeleninu, ale nikdy nebudeme schopní dostať z nej naozaj všetky živiny a vitamíny, ktoré ponúka. Dôvod? Ak si napríklad nastrúhate reďkovku, tak už po piatich minútach na vzduchu klesne jej obsah vitamínu C na polovicu. Potraviny dramaticky strácajú vitamíny (najmä B1 a B2) tiež varením - v mladom jačmeni, ktorý tieto vitamíny obsahuje, zostávajú takmer nedotknuté.

Zelená je dobrá

Hneď v úvode vás musím upozorniť, že sa naozaj nebude jednať o zástupcov zeleniny so zeleným nádychom, ale o produkty, ktoré sa nachádzajú niekde na hranici potravinových doplnkov a potravín. Zelené potraviny majú komplexný účinok na organizmus - čistia ho, hoja zápaly, podporujú obnovu črevnej flóry, doplňujú telu minerály, vitamíny, stopové prvky a antioxidanty.

Zdravie je pre nás, pochopiteľne, veľmi dôležité, a ak chceme zachovať jeho prirodzenú kvalitu, potom by sme mu mali pravidelne dodávať dostatok živých, ekologicky pestovaných živín s dostatkom vitamínov. Posledné výskumy ukázali, že Chlorella pyrenoidosa s mladým jačmeňom sú doslova "napumpované" živinami, ktoré nám v dnešnom modernom svete chýbajú. Ak budeme konzumovať naozaj plnohodnotnú zeleninu, môžeme svoj život výrazne skvalitniť.

Rovnako tak, ak chceme, aby naše telo bolo odolné a malo silu bojovať proti nepriaznivým vplyvom a chorobám, musíme mu dodať potrebné živiny. Choroby sú totiž dôsledkom nerovnováhy v tele, avšak práve zelenina a látky v nej obsiahnuté dokážu nesmierne dôležitú vec - viažu na seba obrovské množstvo škodlivín.

Prečo teda zelené potraviny konzumovať?

  • ... pretože ide o čistú a kvalitnú zeleninu, ktorá je schopná dodať telu to, čo sa mu z tepelne a chemicky upravených potravín nedostáva.
  • ... pretože len telo s dostatkom živín a vitamínov môže fungovať, ako má.

Zelené potraviny vám pomôžu riešiť problémy s paradentózou, s nadváhou, so zápalmi, s chudokrvnosťou, s dlhodobými črevnými problémami, s zdĺhavými a stále sa vracajúcimi angínami, s vysokou hladinou cholesterolu, so štítnou žľazou, s pálením záhy, s kožnými chronickými problémami, s lymskú boreliózou... Vhodné sú pre vás, aj ak si radi doprajete vyprážané a mastné jedlá, radi sa opaľujete, fajčíte, ste vegetariáni a obávate sa, že vaša strava nie je dosť pestrá, veľa pracujete a ste prepracovaní, aktívne športujete... a pri mnohých ďalších a ďalších zdravotných komplikáciách či viac náročných aktivitách, kedy je potrebné telu dodať silu a chuť bojovať.

Ľudské zdravie je závislé na plynulom prísune čerstvých živín, a to ako rastlinného, ​​tak živočíšneho pôvodu.

Ak hovoríme o zelených potravinách, máme na mysli mladý jačmeň a sladkovodnú riasu Chlorella pyrenoidosa. Čím sú tieto potraviny odlišné? Výrazne vyčnievajú svojimi vlastnosťami nad všetkými ostatnými potravinovými doplnkami a aj nad potravinami samotnými. Dôležité je však spomenúť to, že tento druh potravín neslúži ako klasický liek a rozhodne proti ničomu vo vašom tele nebojujú. Ide skôr o veľmi silné harmonizátory vašich telesných procesov. Takže ak máte pocit, že si vaše telo žiada zlepšenie kvality buniek, potom rozhodne neváhajte.

Medzi najdôležitejšie vlastnosti zelených potravín patria bezpochyby ľahko zásadité pH (7,5), podpora obnovy normálnej črevnej mikroflóry a výrazné antioxidačné pôsobenie.

  • Riasa Chlorella pyrenoidosa má vysoký obsah vlákniny a priaznivo stimuluje nervovo-svalové platničky v hladkej svalovine črevnej steny. Táto riasa pôsobí naozaj blahodarne na naše tráviace a vylučovacie ústrojenstvo, a to vďaka už spomínanému obsahu vlákniny, ktorá mechanicky čistí naše črevá.

Avšak aj v tomto prípade môže vplyvom zlého dávkovania dôjsť k istým problémom. Aby si tráviaci trakt zvykol na účinky vlákniny obsiahnuté v chlorele, musíme riasu dostatočne zapíjať. V opačnom prípade sa môžu dostaviť zápchy. Je to spôsobené hlavne tým, že roztlačené tablety riasy si začnú vyberať vodu z okolia.

Veľmi dôležité je tiež správne užívanie chlorely. Ak riasu dávkujete nepravidelne, s najväčšou pravdepodobnosťou budete mať zápchu - teda nedosiahnete požadovaný efekt a zrejme nadobudnete dojem, že táto zelená potravina nemá žiadne účinky. Odborníci odporúčajú podávať chlorelu trikrát denne, najmä preto, že to vyplýva z jej prirodzených vlastností a z biorytmov nášho tela. Dôležitý je preto ich plynulý prísun.

  • Mladý jačmeň zase disponuje vysokým obsahom enzýmov a skutočne veľkou koncentráciou antioxidantov. V porovnaní s pšenicou obsahuje 25 × viac vápnika, viac ako dvojnásobok horčíka, 5 × viac železa a o polovicu menej fosforu. Za zmienku určite stojí významné množstvo mangánu a zinku a je dvakrát účinnejší ako špenát - najucelenejšia zásadotvorná strava.

Táto zelená potravina obsahuje ďalej tiež vitamíny, ktoré aktivujú enzýmy napomáhajúce pri prevencii chorôb a patologických javov. Mladý jačmeň sa pýši skutočne vysokým obsahom betakaroténu, vitamínu C, E a vitamínov radu B, B1, B2, B3, B6, biotínu, kyseliny listovej, kyseliny pantoténovej a cholínu - príbuzného vitamínu B.

Samozrejme aj v prípade mladého jačmeňa platí, že kľúčom k úspechu je jeho pravidelné konzumovanie.

Ako dlho užívať zelené potraviny?

Minimálne odporúčané dávkovanie udáva, že v prípade mladého jačmeňa je vhodné užívať 2-3 × denne čajovú lyžičku a u chlorely 20 až 30 tabliet denne rozdelených do 3-5 dávok. Ako už sme spomínali, dôležité je pravidelné dávkovanie - jedine tak môžete pocítiť blahodarné účinky zelených potravín na svojom tele.

Rovnako dôležité je uvedomiť si, že nemôžeme očakávať okamžité a viditeľné zmeny na svojom tele, najmä ak sme jeho "žalostnému" stavu nevenovali po mnoho rokov prílišnú pozornosť. Ľudia sa pochopiteľne často pýtajú, aká doba užívania zelených potravín je optimálna pre jeho opätovné naštartovanie. Odpoveď je však veľmi ťažká a u každého jedinca nesmierne individuálna, pretože každý žijeme inak, iným spôsobom sa stravujeme a pohybujeme sa v odlišných prostrediach. Užívajte teda zelené potraviny minimálne po dobu, kedy na vás pôsobia negatívne vplyvy, tj dlhodobý stres, trvanie choroby či zdravotných komplikácií, zlozvyky, zlé životné návyky a pod

Zelené potraviny...

  • ... sú prirodzeným zdrojom životne dôležitých látok
  • ... sýtia a čistia telo
  • ... majú zásadotvorný vplyv na organizmus
  • ... nemajú žiadne vedľajšie účinky
  • ... obsahujú veľké množstvo chlorofylu
  • ... majú vysoký obsah účinných antioxidantov

Názor odborníka: Martina Běhalová, nutričná ​​špecialistka

Zelené potraviny sú podľa mňa naozaj "zázračným liekom" a s ohľadom na naše stravovacie zvyklosti a prostredie, v ktorom žijeme, majú svoje nezastupiteľné miesto v našom jedálničku. Medzi zelené potraviny zaraďujeme okrem už spomínaného jačmeňa a chlorely aj spirulinu, mladú pšenicu alebo napr. výhonky lucerny. Zelené potraviny si žiadajú trpezlivosť, nemôžete očakávať výsledky hneď, nejakú dobu nášmu organizmu predsa len trvá, než sa po tak dlhej dobe "prečistí" - čím väčšie a dlhodobejšie problémy máte, tým dlhšia bude regenerácia. Buďte si však istí, že pozitívne výsledky sa dostavia u každého. Ak budete na sebe pozorovať zhoršenie kvality pleti, vlasov, zmeny v oblasti zažívania - nemajte obavy, je to len dôsledok očisty a takéto prejavy nebývajú výrazné. Trvajú obvykle niekoľko dní, v prípade veľkej toxickej záťaže maximálne niekoľko týždňov.

S mladým jačmeňom a chlorelou mám dobré skúsenosti, jednak u svojich klientov, a aj ja sama pociťujem jeho priaznivý vplyv na posilnenie imunity a celkovú energetickú výkonnosť organizmu. Ak pravidelne športujete, zlepší sa vaša kondička - aspoň mne teda jačmeň výrazne pomohol pri behaní a nepociťujem už kŕče, ktoré ma predtým nečakane "prekvapili" po dlhšom bežeckom výkone.

Moja rada znie: vyskúšajte a uvidíte sami, ale hlavne vydržte v pravidelnom užívaní... Začať s kúrou môžete kedykoľvek.

Pravdepodobne je to už skutočne klišé, ale ZDRAVIE máme len jedno a je našou povinnosťou ho opatrovať a chrániť. Koniec-koncov, ako chcete naučiť svoje deti, aby správne jedli, pravidelne pili a celkovo sa starali o svoje telo a zdravie, keď im vy sami nepôjdete príkladom?! Spokojní rodičia majú spokojné deti...