Tipy, ako sa s popasovať s diastázou po pôrode

Redakcia | 30. júl 2023
Diastáza

Asi 60 % žien trpí po pôrode diastázou priamych brušných svalov.

Väčšinou sa tento stav upraví zhruba po troch, šiestich až ôsmich mesiacoch. No inokedy to také prirodzené nie je a je potrebné vyhľadať fyzioterapeuta, lekára či iného špecialistu. V každom prípade, dôležité je správne cvičiť. A „správne“ hrá v tomto ohľade skutočne podstatnú úlohu, pretože zlým pohybovým vzorcom si pri diastáze narobíte viac škody ako úžitku.

Tipy, ako sa s diastázou popasovať po pôrode:

K športu pristupujte opatrne

Šestonedelie je potrebné rešpektovať. Ide o citlivé obdobie, keď sa telo mení a dostáva sa späť do svojej pôvodnej formy. Psychika je citlivá, rany sa hoja. Preto radšej vyčkajte, kým nebudete úplne fit.

S cvičením buďte dôsledné, ale šetrné k svojmu telu 

Na istý čas treba skutočne vynechať klasické „brušáky“ vo všetkých formách, ako aj skracovačky, a spočiatku aj plank. Pomalý strečing s hlbokým bráničným dýchaním by mal byť dôležitou súčasťou vašich nových pohybových stereotypov.

Môžete si ľahnúť na podložku, pričom nohy sú prikrčené a ruky sú položené pri tele. Začnite hlbokým bráničným nádychom, keď sa zdvíha a otvára do strán hrudník i brucho. S hlbokým výdychom sa brucho stiahne, spevní a aktivizuje sa tým core. Cvik niekoľkokrát zopakujte. S výdychom potom dvihnite hore do pravého uhla najprv jednu, potom aj druhú nohu. S nádychom sa špičkou pravej nohy s pravom uhle dotknite zeme, s nádychom ju vráťte späť. Následne sa s nádychom dotknite špičkou ľavej nohy v pravom uhle dotknite zeme a s výdychom ju vráťte späť. Cvik niekoľkokrát zopakujte, pričom dbajte na to, aby ste pri ňom nedvíhali krížovú časť z podložky. Dávajte pozor, aby bol chrbát (pomyselne) prilepený do podložky. 

Pri problémoch s diastázou sa odporúča doplniť do stravy kolagén

Môže ísť aj o efektívnu prirodzenú formu (účinnosť kvázi zázračných kolagénových nápojov na krásu vedci už neraz spochybnili). Takže pokojne siahnite po poctivom hovädzom vývare alebo domácej huspenine.

Redukcia podkožného tuku je jedným zo základných pilierov, ako sa s ňou vysporiadať. 

Áno, chudnutie po pôrode nie je práve ideálnou cestou, ale po prvých týždňoch je vhodné začať pomaly dbať na životosprávu, jesť vyváženú a pestrú stravu a pridať k tomu aj cvičenie. Niektoré ženy sa boja pri diastáze chudnúť, avšak odborníci hovoria, že tuk v takomto prípade pôsobí ako izolant a po jeho skorigovaní sa dá vhodným cvičením s diastázou pekne pracovať. 

Obmedzte dvíhanie ťažkých predmetov

Aj bežné činnosti v domácnosti je nutné diastáze prispôsobiť. Z ľahu do sedu choďte cez bok a podoprenie lakťom. Dojčenie by ste mali taktiež vykonávať vo vzpriamenej pohodlnej polohe v sede s vankúšom. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: