TIP na dnes: Skvelý koláč s rebarborou
Poznáte túto zeleninu? Veru, rebarbora patrí síce k zelenine, aj keď ju zvyčajne používame v koláčoch. Skúste tento náš recept.
Rebarbora pochádza z Číny, hoci ju zužitkovávame ako ovocie, v skutočnosti ide o zeleninu. Je zdrojom vitality a, čo je skvelé, má nízku kalorickú hodnotu. Má špecifickú, kyslastú chuť a je vhodná práve na sladké dobroty.
Pochúťka z rebarbory
Potrebujeme:
- 200 g špaldovej múky,
- 100 g mletých orechov,
- 150 g hnedého cukru,
- 1 kypriaci prášok,
- 1 maslo,
- štipku soli
Na náplň:
500 g rebarbory, 1 PL citrónovej šťavy, 100 g práškového cukru, 2 PL kukuričného škrobu.
Postup:
Rebarboru očistíme, nakrájame na kocky a vložíme do hrnca. Pridáme citrónovú šťavu. Na miernom ohni dusíme domäkka. Cukor premiešame spolu s kukuričným škrobom a pridáme k rebarbore. Privedieme k varu a miešame, kým hmota zhustne. V mise zmiešame múku, orechy, cukor, prášok do pečiva a cukor. Pridáme maslo a vytvoríme mrveničku. Odložíme si z nej 1/3 a zvyšok natlačíme do vymastenej formy. Na cesto dáme náplň a posypeme zvyškom mrveničky. Dáme upiecť do rúry vyhriatej na 180 °C . Necháme vychladnúť.