Športy a športové krúžky - 1. časť

redakcia | 11. október 2009

FUTBAL - 1. časť seriálu o športe a športových krúžkoch pre vaše deti.

Deti a futbal

V týchto dňoch sa rozbehol nový školský rok a spolu s organizáciou času okolo školských povinností sa rodičia zamýšľajú aj nad krúžkami a voľnočasovými aktivitami pre deti. Väčšina z nás vie, že v programe by určite nemal chýbať šport, pretože dieťa pohyb nevyhnutne potrebuje, aby sa správne pohybovo vyvíjalo, učilo sa vyhrávať a dokázalo prežívať aj prehry. Niektorí sa rozhodnú pre športový krúžok na škole, na sídlisku alebo dieťa zapíšu rovno do veľkého športového klubu. V tomto seriáli sa vynasnažíme prejsť všetky populárne i niektoré menej známe športy, na ktoré je možné dieťa prihlásiť.

Kde nájdem futbalový klub, v ktorom trénujú deti?

Všetky futbalové kluby, ktoré hrajú ligu, majú aj mládežnícku základňu. Čiže treba sa popýtať priamo tam alebo pozrieť si klubové internetové stránky. Futbalové kluby sa na Slovensku nachádzajú takmer v každej dedine a vo väčších mestách nájdete okrem veľkých a známych klubov aj niekoľko malých klubov. Tréningové strediská veľkých klubov sú ideálne pre športovo založené deti s ambíciami hrať možno raz aj ligu, v malých kluboch si zahrá zápasy aj dieťa, ktoré možno nie je až tak športovo zdatné, ale chce hrať a má z futbalu radosť. Napokon, nie každý z chlapcov môže byť Ronaldo. Ale na druhej strane, to že chlapec hrá v malom dedinskom klube, vôbec neznamená, že nemá šancu. Veď napokon aj v súčasnosti najznámejší slovenský futbalista Marek Hamšík vyrástol v málo známom klube Jupie Podlavice.

Kedy dieťa prihlásiť?

Väčšina klubov robí nábor či výber začiatkom septembra, presné dni nájdete na internetových stránkach jednotlivých klubov alebo v regionálnej tlači. Pokiaľ termín nestihnete, či nezistíte, väčšinou nie je problém prísť na niektorý z tréningov a dohodnúť sa priamo s mládežníckym trénerom danej vekovej kategórie. Veľa klubov prijíma nových hráčov aj počas celého školského roka. Pokiaľ nie je kapacitný problém, prax je taká, že do prípravky klub vezme všetky deti a až postupne sa zisťuje, ako je to s ich pohybovými schopnosťami a chuťou trénovať a hrať.  Väčšina klubov prijíma ako nováčikov prvákov a druhákov (t. j. ročník narodenia 2003, 2002), niektoré aj predškolákov (ročník 2004), ale šancu majú stále aj pohybovo šikovní tretiaci či štvrtáci (2001, 2000), hlavne ak predtým už nejaký šport robili. Frekvencia tréningov úplne najmenších závisí od toho, či je to školský klub alebo stredisko talentovanej mládeže. Napríklad vo veľkých kluboch a strediskách talentovanej mládeže najmenší (predprípravky) trénujú 2x týždenne, prípravkári (8 až 11-roční chlapci) 4x týždenne a raz do týždňa hrajú zápas. 

Ako sa delia deti podľa veku?

Predprípravky: 5 – 7-roční chlapci
Prípravky: 8 – 11 rokov (deti sa rozdeľujú podľa roku narodenia na prípravky A,B,C alebo prípravka U11, U10, U9) 
Mladší žiaci: 12 – 13 rokov
Starší žiaci: 14 – 15 rokov
Mladší dorast: 16 – 17 rokov
Starší dorast: 18 – 19 rokov
V menšom klube môžu deti niekoľkých ročníkov trénovať spolu, delenie je však dôležité pri súťažiach, kde je presne určená veková kategória.

Futbal patrí medzi finančne najmenej náročné športy a zapísať dieťa na tento šport si môže dovoliť takmer každý rodič. Najväčšou položkou sú kopačky. Dresy niekde chlapcom zaplatia sponzori, inokedy prispejú časťou rodičia.

Čo potrebuje malý futbalista?

Aspoň dva dresy alebo tričká a trenírky – v prípade väčších klubov zabezpečuje klub sponzorsky jednotný tréningový dres, ale bežne môžu chlapci trénovať v obyčajných bavlených tričkách,  trenírkach a ponožkách.

Futbalové kopačky – cena značkových kopačiek sa pohybuje približne od 23 eur (693 Sk) vyššie. Tu by sme sa naozaj prihovárali za kvalitné značkové kopačky, ale zase na druhej strane, je zbytočné kupovať veľmi drahé – v tomto prípade naozaj platí, že drahšie kopačky umenie hráča nezvyšujú...

Futbalová lopta – vo väčších kluboch opäť zabezpečuje klub, v menších si hráči nosia svoju vlastnú. Pozor – lopty majú rôzne veľkosti a sú očíslované – pre menšie deti vám tréneri odporučia detské odľahčené lopty a určia číslo, preto ich radšej nekupujte vopred.

Brankárske rukavice – samozrejme, iba pre budúcich brankárov. Ich cena sa pohybuje od 30 eur (904 Sk) vyššie.

Pokiaľ deti hrávajú už ligové zápasy či turnaje, pribudnú:

Chrániče na lýtka – menšie deti ich nepotrebujú, ale určite sú aktuálne vtedy, ak chlapci začnú hrávať zápasy. Dostanete ich kúpiť už od ceny cca 9 eur (271 Sk), ale pozrite si viacero druhov – tie lacnejšie pripevníte len na členky, ale už o niečo drahšie chránia i lýtka.

Ponožkové štulpne – laicky by sme povedali futbalové podkolienky. Navliekajú sa na chrániče. Sú dva druhy – ako klasické podkolienky s pätou a špičkou alebo ako „štucne“ s gumičkou – pod ne sa nosia bežné ponožky. Aké zvoliť, závisí od vašich preferencií – možno „štucne“ majú výhodu, že ich netreba prať (či meniť) denno-denne, stačí ak vymeníte ponožky. Väčšinou ich tiež zabezpečuje klub – jednotné spolu s klubovým dresom.

Halovky – špeciálna futsalová obuv so zosilnenou špicou. Používa sa pri zápasoch v halách. Značkové halovky kúpite už od 26 eur (783 Sk).

Medzi rodičmi nádejných bratislavských futbalistov má dobrý zvuk FK INTER Bratislava. Klub INTER je dlhé roky jednou z bášt slovenského futbalu z hľadiska výchovy mladých futbalistov, pretože vždy kládol dôraz na kvalitných mládežníckych trénerov a koncepčnosť ich práce. V minulom roku vyhodnotil SFZ jeho mládež ako 3. najlepšiu na Slovensku v kategóriách od prípraviek až po dorast. Z tých (zatiaľ) posledných veľkých mládežníckych úspechov spomenieme, že starší dorast INTER-u bol túto jar najlepším na Slovensku a starší žiaci vyhrali pred dvoma rokmi majstrovstvá Slovenska. Z jeho radov vzišlo množstvo reprezentantov. Jedným z posledných je Vladimír Weiss ml., ktorého si pred 3 rokmi vyhliadol anglický klub Manchester City do svojej mládežníckej akadémie a nedávno už nastúpil za jeho áčko v zápase proti FC Barcelona. 

Mladí futbalisti mávajú tréningy podľa veku dva až štyri razy týždenne.

My sme oslovili jedného z profesionálnych trénerov tohto klubu pána Petra Bauera ml. a spýtali sme sa ho, čo nás zaujíma...

Keď chce rodič prihlásiť dieťa do vášho klubu, čo má urobiť? Koľkoročné deti začínajú s futbalom?

Do predprípraviek berieme deti ročníkov 2004, 2003, 2002, čiže deti už od piatich rokov. Sme však otvorení aj pre deti z ročníkov 2001, 2000 a 1999 – to sú už súťažné ročníky, ktoré hrajú zápasy. Ale v tomto veku ešte nie je podstatné, či deti hrajú súťažne, dôležité je, že trénujú a hrajú, že sa snažia pohybovať a nesedia doma za počítačom či televízorom. Forma výberu malých futbalistov prostredníctvom inzercie, že vtedy príďte tam a tam, sa nám neosvedčila, pretože dnešní rodičia majú množstvo povinnosti v zamestnaní a nie každému takýto časovo viazaný spôsob vyhovuje. Práve preto sme časovo otvorení a flexibilní, rodičia môžu zavolať niektorému z trénerov, ktorí majú v našom klube na starosti deti v predprípravkách a dohodnúť sa na termíne ich prvého tréningu. Prídu s dieťaťom priamo na ihrisko, pozrú sa, vyskúšajú si. Náš tréner určite žiadnemu 5 či 6-ročnému dieťaťu nepovie – nie, ty na to nemáš. V tomto veku totiž nie je možné hovoriť o tom, či dieťa má alebo nemá talent. Každé dieťa si to môže vyskúšať a je na ňom, či ho tento šport chytí, alebo či dá prednosť niečomu inému. Ale za našich trénerov môžem povedať, že spravia všetko pre to, aby futbal chlapcov alebo aj dievčatá chytil. Možno z nich nebudú reprezentanti, hráči Premier League, či slovenskí ligoví futbalisti, ale futbalové tréningy im určite prinesú isté hodnoty, ako povedzme rešpektovanie kolektívu, súdržnosť, rešpektovanie autority, rozvíjanie vôľových vlastností, sebaovládania, túžbu po víťazstve, ako aj umenie prehrávať – a to sú veci, ktoré s nimi idú do celého ďalšieho života.  

Chcela som sa vás spýtať, prečo by si podľa vás mal chlapec vybrať práve futbal, čo mu podľa vás môže dať tento šport, vy ste mi však na túto otázku už čiastočne odpovedali... Je tu ešte niečo podstatné?

Deti sú v tomto veku v určitom fyzickom vývoji. Pokiaľ dieťa športuje, tak sa zdravo vyvíja, sú predpoklady, že v budúcnosti nebude obézne, nebude mať pohybové problémy, problémy srdcovocievne, či iné. Na tréningoch dostane všeobecný športový základ, rozvíja pohybové schopnosti, koordináciu, rýchlosť, obratnosť, atď., a aj keby nehralo v budúcnosti  futbal na špičkovej úrovni, má určitý dobrý základ do života v rámci rozvoja fyzickej konštrukcie. Počas celého jeho života to bude veľké plus oproti rovesníkom, ktorí šport nikdy nevyskúšali a celé detstvo presedeli pred počítačom. Samozrejme, nechcem to postaviť teraz do tej roviny, že iba futbal a žiaden počítač, ale všetko musí byť v rovnováhe a pohybová kultúra je pre deti veľmi dôležitá, najmä v tom predpubertálnom a pubertálnom veku. Futbal je navyše veľmi prirodzený šport, ktorý využíva všeobecné športové schopnosti ako obratnosť, rýchlosť, koordináciu, orientáciu v priestore. Nie je jednostranne zameraný a pri našich tréningoch dochádza k rozvoju celého pohybového aparátu. Obrazne povedané deti napríklad učíme, že keď je pravák, neznamená to, že bude prihrávať iba dominantnou nohou, naopak, povzbudzujeme ho v tom, aby rovnako používalo aj druhú nohu.

Spomenuli ste dievčatá... Existujú aj kluby pre futbaluchtivé dievčatá?

Futbal sa akosi automaticky spája s chlapcami, ale dnes hrajú aj dievčatá. Do určitej vekovej kategórie, asi do 11 rokov sú zmiešané družstvá, čiže dievčatá hrávajú spolu s chlapcami. Potom prichádza puberta, a už nie je ani vhodné,  aby mali chlapci s dievčatami spoločné šatne, takže od mladších žiackych kategórií existujú v niektorých kluboch aj samostatné dievčenské družstvá. Samozrejme, že v tom predprípravkovom a prípravkovom veku sú aj u nás dievčatá vítané a v žiackom veku sa môžu rozhodnúť pre čisto dievčenské družstvo.

Čo je dôležité pri výbere klubu, trénera?

Futbalový tréner v mládežníckych kategóriách, to nie je zamestnanie, to je diagnóza. Správny mládežnícky tréner by nemal podľahnúť žiadnym vplyvom ani tlakom na umiestnenie a výsledky družstva. Vyhrávať môže v A-mužstve, kde dospelí hráči majú profesionálne zmluvy, kde ide o body a povedzme si, aj o určité peniaze, ale nie s deťmi v tomto veku. Tréner mládeže nie je na to, aby za každú cenu vyhrával zápasy, ale aby učil chlapcov a dievčatá hrať futbal a vštepil im hodnoty, naučil ich, aký ten futbal je, že je to skvelá hra založená na spolupráci hráčov, ktorých je na ihrisku 6 až 11 (podľa vekových kategórií) a treba medzi sebou spolupracovať. Netvrdím, že sa netešíme z výhier, ale nie je to naša priorita a túto zásadu budeme v klube u týchto vekových kategórií uplatňovať. Mne je ľúto, keď vidím, ako niektorí tréneri už v prípravke v snahe vyhrávať zápasy nechajú hrať iba 6 či 7 najlepších hráčov a ďalších 6, ktorí celý týždeň poctivo trénovali, sedí na lavičke. V tomto veku je totiž veľký rozdiel aj v tom, či sa chlapec narodil v januári alebo v decembri a ten starší môže byť o hlavu vyšší a momentálne fyzicky disponovanejší, ale možno nie talentovanejší ako ten mladší a menší, ktorý si možno ani nezahrá. Som zástancom toho, že zahrať si majú všetky deti, ktoré trénujú a ten talent i ochota drieť sa niekedy prejavia až vo vyššom veku.

FK Inter v tomto roku „vďaka“ machináciám takmer zanikol a zachrániť sa ho podarilo jeho fanúšikom, trénerom a rodičom detí v tomto momente aspoň pre mládež, takže klub momentálne funguje ako mládežnícka futbalová základňa. Ako sa financujú tréningové plochy, tréneri a organizácia?

Väčšina slovenských klubov má za sebou silného majiteľa, ktorý ho financuje. Tieto kluby sa orientujú predovšetkým na dospelých hráčov, na mužskú ligu, ktorú hrajú. Majú aj mládežnícku základňu, pretože to je podmienkou udržania mužského futbalu v lige, ale tá sa berie často len okrajovo, deti sú vlastne len núteným záväzkom. U nás v INTER-i je to naopak. Všetko naše úsilie je orientované na deti a mládež. Financovanie je zabezpečené formou prostriedkov občianskeho združenia a to zo zákona nemôže byť ziskovou organizáciou, a tak všetky prostriedky, ktoré získa, sa dostanú do klubu, deťom a do mládežníckeho futbalu. Prostredníctvom nich im zabezpečujeme tréningové priestory, materiálne a technické vybavenie. Našou snahou je vytvorenie v slovenských podmienkach nadštandardných podmienok pre mladých futbalistov.

Po situácii, ktorá sa stala a kedy INTER takmer zanikol, sme postavili klub na nových základoch, ale podotýkam, že s takmer všetkými tými kvalitnými mládežníckymi trénermi, ktoré náš klub mal. Chceme byť projektom prvého otvoreného klubu na Slovensku –projektom, ktorý nemá na Slovensku obdobu, a ak sa to všetko podarí podľa našich predstáv, budeme radi, ak nás bude niekto nasledovať, pretože to bude len v prospech slovenského futbalu. Všetky príjmy a výdavky nášho klubu budú uvedené v účtovnej knihe priamo na našej webovej stránke – momentálne nám v tom bráni iba technický problém s prevodom našej domény. Po odstránení tohto nedostatku bude (aj spätne) každé euro, ktoré k nám do klubu prišlo, i to, ktoré bolo vydané, jednoznačne deklarované na tejto stránke. Každý prispievateľ tu bude vidieť, na čo bol jeho vklad konkrétne použitý. Uvidí, že za jeho peniaze nikto nešiel na dvojtýždňovú dovolenku, ale že sa použili napr. na nákup materiálno-technického vybavenia alebo na prenájom ihriska. Rovnako sú aj budú verejne prístupné aj všetky zmluvy, ktoré OZ INTER podpísalo i podpíše. To sa týka aj zmlúv s trénermi, výška ich platov nie  je u nás tajomstvom. Zhrnul by som to tak, že FK  INTER Bratislava je taký výnimočný projekt – chceme, aby deti mali možnosť športovať, vychovať z nich mladých, talentovaných futbalistov a poskytnúť im nadštandardné podmienky na tréning, všetko však pri zmienenej transparentnosti a otvorenosti...

INTER BRATISLAVA
občianske združenie

Kontakt na trénerov prípraviek a predprípraviek v prípade záujmu o prihlásenie dieťaťa na futbal:
Peter Bauer: 0910 998 207
Patrik Lipnický: 0908 705 008
Peter Andrejko: 0905 721 988

V októbrovom čísle časopisu MAMA a ja si môžete prečítať o detskom tenise. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: