Spálne

Andrea Mániková | 5. december 2010

Spálňa – miestnosť, v ktorej oddychujeme a čerpáme energiu do nového dňa. Bez spánku sa žiť nedá a keďže človek prespí asi jednu tretinu svojho života, je to naozaj celkom slušne strávený čas...

Spálňa – miestnosť, v ktorej oddychujeme a čerpáme energiu do nového dňa. Bez spánku sa žiť nedá a keďže človek prespí asi jednu tretinu svojho života, je to naozaj celkom slušne strávený čas... Jej zariadenie sa rozhodne neoplatí podceňovať.

Čo všetko robí spálňu spálňou?
Nové trendy v koncepcii spálne sa posunuli od multifunkčného využitia tejto miestnosti k jedinému, ale v tejto rýchlej dobe nevyhnutnému – relaxu. Myslime na to, že ak zo spálne spravíme pracovňu, tak nás vždy pri vstupe podvedome zavalia povinnosti a vytúžený relax ostane v nedohľadne.

Módne trendy diktujú zariadiť spálňu v duchu minimalizmu a jednoduchých, čistých línií. Okrem klasického materiálu – dreva, ktoré sa vyznačuje svojou typickou vôňou a príjemným pocitom na dotyk, sa využíva aj kov, či rotang (produkt tropickej liany Calamus rotang), u nás známy pod názvom ratan. Materiál, ktorý sa vyznačuje pevnosťou, no zároveň ľahkosťou, s dobrým prúdením vzduchu.

Ak máme možnosť výberu, spálňu si zriaďme na nie priveľmi rušnom mieste, ideálne je miesto na konci bytu, v rodinnom dome na poschodí, kde pôsobí najmenej rušivých podnetov. Pre kvalitu spánku a oddychu je vhodné spálňu nezaplavovať technikou, ako je napr. televízor, video..., ktoré vyžarujú elektromagnetické žiarenie. Avšak nie je zlé mať v spálni CD prehrávač či hifi vežu, aby sme si mohli upokojiť myseľ a naladiť sa na oddych relaxačnou hudbou.

1. Posteľ ako základná dominanta
Módnym výstrelkom sú postele s lešteným povrchom, minimalistické rámy postelí s atypickými nohami v modernom prevedení, či nohy v podobe pružiny tlmiča z automobilu. Rámy postelí sa vynikajúco kombinujú so záhlavím z tvrdeného skla, kože, či koženky. Naďalej v obľube zostávajú drevené postele s úložným priestorom, ktorý sa zasúva na kolieskach pod posteľ. K luxusnejším posteliam patria celočalúnené modely v koži, taburetka, prípadne možnosť sedenia k posteli. Ak patríte k extravagantnému typu osobnosti, vaša posteľ nemusí mať štyri rohy, zvoľte si netradične okrúhlu.

Móda sa nevyhýba ani rozmiestneniu nábytku, posteľ nemusí byť vždy umiestnená pri stene, často si nachádza miesto v priestore spálne. Ale ak opäť prihliadneme na učenie východných kultúr, ideálne pre zdravý spánok je postaviť posteľ čelom k stene tak, aby sme videli na dvere spálne. Pozor na umiestnenie v blízkosti okna, čo môže spôsobovať bolesti hlavy.

Základnými požiadavkami pre zdravý spánok je podľa odborníkov vzdušná posteľ a kvalitné matrace, ktoré poskytujú nášmu telu dokonalú oporu a pohodlie. Preto sa čoraz viac uplatňujú a odporúčajú lamelové rošty a matrace z prírodných materiálov – napríklad z latexu.

Výber roštu závisí nielen od našich preferencií, ale aj možností peňaženky. V ponuke nájdeme lamelové rošty pevné, polohovateľné, nepolohovateľné, elektrické motorové, alebo tzv. nadštandard, čo znamená doplnky rozširujúce ich variabilitu, zvyšujúce komfort a pohodlie používateľa. Kvalita roštov závisí od počtu lamiel, od spôsobu ich uchytenia, schopnosti natáčania sa i možnosti regulácie tvrdosti.

Matrace od penových, cez latexové, bio matrace až po pružinové – paleta je široká, výber závisí len na vás. Ešte na doplnenie uvádzame, že vhodné je vybrať matrac s vymeniteľným poťahom, ktorý sa dá oprať pri 60 °C. Poťah tak spĺňa hneď niekoľko funkcií  – estetickú aj zdravotnú – šetrí matrac a zároveň praním pri správnej teplote dokážeme odstrániť prach, roztoče a baktérie, pot a pach. Aj keď takúto „spánkovú výbavu“ nekúpite za „babku“, tí, ktorí sa dali na takúto kombináciu presvedčiť, tvrdia, že investovali dobre.

Ako sme už spomínali, človek jednu tretinu života prespí a to, aký kvalitný máme spánok, sa odrazí nielen na našom pracovnom výkone, ale najmä na našom zdraví. Dobrá posteľ = polovica úspechu. Až polovica žien v Európe má problémy so zaspávaním kvôli starostiam v rodine a muži majú problémy pri zaspávaní pre problémy v práci. Preto výberu kvalitného roštu a matracu venujme našu pozornosť. Psychológovia odporúčajú chodiť spávať a vstávať v rovnakú hodinu, po piatej hodine vynechať kávu, alebo necvičiť pred spaním.

Do interiéru spálne nepochybne patrí šatníková skriňa, komoda, nočný stolík. Do popredia vystupujú rovné, vysokolesklé plochy vo farbe prírodných drevín alebo v rovnakom prevedení ako posteľ, pre dosiahnutie harmónie miestnosti ako celku. Funkčnosť nesmie zaostávať za dizajnom. Detailne premyslené úložné priestory pomáhajú udržiavať v spálni poriadok. Vnútorné vybavenie je vybavené závesnými systémami a plnovysúvacími systémami s brzdami. Otváranie dverí skrine záleží od veľkorysosti priestoru izby. K dispozícii je klasické otváranie do interiéru alebo posuvné systémy, ktoré sa pri niektorých modeloch spájajú so zapnutím vnútorného osvetlenia.

Ku skrini nepochybne patrí zrkadlo, ktorého umiestnenie v spálni je sporné. Podľa učenia feng šuej sa počas noci v zrkadle odráža energia, ktorá prúdi po miestnosti a  počas spánku pôsobí ako rušivý element. Dizajnéri však zrejme majú iný názor. Moderné sú veľké zrkadlá, často zvonku umiestnené na vstavaných skriniach. Takže ak už máme v spálni zrkadlo umiestnené na vonkajších dverách skrine, na noc je vhodné ho prikryť, prípadne otvoriť dvere na skrini a tak zamedziť prúdeniu energie, ktorá môže pôsobiť na oddychujúceho.

2. Upokojujúce farby a vzory
So zariadením spálne začnite od podlahy, výberom farebnosti podlahy a postele. Vplyv farieb na ľudskú psychiku je nespochybniteľný, preto je naozaj dobre, ak máte jasnú predstavu, v akých farbách spálňu zariadite. Pre miestnosť určenú na oddych po celodennom výkone je lepšie zvoliť jemnejšie, pastelové farby, ktoré nás upokoja, ako je napríklad jemná zelená, ružová, smotanová, pozor na červenú, ktorá v nás provokuje aktivitu – to v miestnosti určenej na relax nie je žiaduce. Psychológovia odporúčajú varianty modrej, ktorá má vraj upokojujúce účinky. Ak sa neviete rozhodnúť pre akúkoľvek farbu z pestrej palety alebo si neviete predstaviť dlhodobé pôsobenie jednej farby, uprednostnite farbu bielu, ktorá sa vyznačuje najlepšou kombinovateľnosťou a čistotou. Biela všetko zjednotí a na stene sa vynikajúco vynímajú umelecké fotografie. Taktiež zaujme kombinácia biela – čierna. Ak máte záujem o vytvorenie nádychu luxusu – pri zariaďovaní použite kombináciu dvoch teplých farieb, výsledkom budete určite prekvapení. Zaujímavá kombinácia, ktorá stojí za úvahu, je spojenie smotanová – hnedá, béžová – biela, prípadne trojkombinácia smotanovej, tlmenej oranžovej a hnedej.

Prepojenie farby a svetla
V spálni je vhodné použitie tlmených svetiel, tie v nás navodzujú atmosféru pokoja, za vhodné riešenie sa ponúka aj nasmerovanie bodových svetiel na steny alebo strop, ktoré nevrhajú priame svetlo, ale miestnosť osvetľujú odrazom. Ešte vhodnejšou alternatívou sa javí zabudovanie svetiel, či halogénových alebo LED diód do stropného podhľadu. Nezabudnite na stmievače osvetlenia, pomocou ktorých si dokážete podľa potreby regulovať intenzitu osvetlenia miestnosti. Samozrejmosťou by mali byť nočné lampy pri posteli.

3. Oáza pokoja duše aj tela
Spálňa – miesto určené na oddych, pohodu regeneráciu tela aj mysle. Problémy by sme mali nechávať predo dverami a vstupovať do nej ako do oázy pokoja. Pre dosiahnutie takejto atmosféry sa veľmi účinnými pomocníkmi javia najrozmanitejšie doplnky, ako napríklad nočný stolík s osvetlením, prikrývky, vankúše, obliečky na periny farebne zladené s nábytkom spálne, vázy, obrazy, koberčeky, záclony... Nielen estetickým doplnkom sú rolety, žalúzie a závesy, ktoré majú niekoľko funkcií: zabraňujú nežiaducemu osvetleniu, ktoré prechádza z vonkajšieho prostredia, pomáhajú tlmiť zvuky a zjemňujú ostré kontúry miestnosti, čím dokážu vyčariť miesto príjemné a útulné na pohľad.

 Čo okrem postele do spálne určite patrí

Vankúše, vankúšiky – môžete ich použiť aj viac.
Nočné stolíky – v dosahu postele, kam sa dá odložiť kniha, prípadne položiť pohár s vodou alebo budík – na trhu je široký výber v najrozmanitejších farebných i materiálových prevedeniach.
Polička nad posteľou – má svoje opodstatnenie nielen ako úložný priestor, ale aj ako miesto na rôzne dekorácie. Pozor, na niekoho môže pôsobiť rušivo, preto si jej umiestnenie dobre premyslite!
Obrázky – abstraktné, jednoduché, prípadne umelecké fotografie, pozor na veľké ťažké obrazy umiestnené nad posteľou – tu by mohli mať spáči problém s hodnotným spánkom.
Posteľná bielizeň by mala farebne aj vzorom ladiť so zariadením a štýlom spálne.
Osvetlenie – lampy a lampičky, najlepšie je nepriame osvetlenie.
Pri veľkorysosti priestoru je ďalším plusom vybavenie komodou, či toaletným stolíkom s taburetkou.

 Stop v spálni majú

Televízor, video – viac rozptyľujú, ako navodzujú dobrý spánok.
Veľké množstvo kvetov alebo ozdobných predmetov – aj tu platí staré známe porekadlo: menej je niekedy viac.
Ťažké závesy, v ktorých sa drží prach. Konečne upustite od kobercov, ktoré je lepšie nahradiť ľahko udržiavanou drevenou alebo laminátovou podlahou. Ak sa neviete kobercov úplne vzdať, nahraďte ich maximálne koberčekmi, či predložkami, ktoré sa dajú ľahko a často ošetrovať praním.

Najväčším hriechom je zriadenie si pracovného kútika v spálni! Pracujte v práci. Ako si chcete oddýchnuť pri pohľade na pracovisko? Nevedome si tak zanášate myseľ, ktorá nemôže relaxovať a to je v tomto uponáhľanom svete naozaj zdraviu škodlivé. Ak máte problémy s miestom a nevyhnete sa umiestneniu pracovného stolíka v spálni, vhodné je ho oddeliť posuvnou stenou, paravánom, alebo ho jednoducho zavrite do skrine. Spálňa musí dýchať. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: