Prípravy na čas vianočný

Pocahontass | 7. december 2009
Prípravy na čas vianočný

Už sa to dlho očakávane blíži. Ten vianočný čas, na ktorý sa deti veľmi tešia a dospelí majú mindráky, ako zase nakúpia v tých davoch ľudí...

Už sa to  dlho očakávane blíži. Ten vianočný čas, na ktorý sa deti veľmi tešia a dospelí majú mindráky, ako zase nakúpia v tých davoch ľudí, ktorí sa bláznia po ,,výhodných" nezmysloch vo vianočnej akcii. No a nekúp to!..keď sa to oplatí.

Alebo za čo nakúpia?! A hlavne v čase finančnej krízy, keď sa všade poprepúšťalo a prepúšťa ďalej.
Ťažko uveriť, že je nejaká kríza, keď v každom obchodnom dome a nákupnom centre plno ľudí s plnými nákupnými košíkmi, ťažko uveriť, keď cesty sú zapchaté prevažne novými autami...

Na jednej strane sa teším, lebo môj synček rastie a odkedy sa narodil sú to jeho tretie Vianoce. Prvé mal tri týždne, tak sme ich strávili na gauči a on na mojom prsníku, druhé som do tretej rána robila výzdobu, aby sa tešil, keď vstane, lebo mal jeden rok a už to vnímal, všetky tie ligotavé ozdoby a svetielka, ktoré blikali krásne a farebne...a tie darčeky, z ktorých mohol poriadne rozdriapať ozdobný papier.

Veľmi som sa tešila, ako to vníma a teší sa tiež. No a tretie nás ešte len čakajú. Už mám nakúpené pre neho všetky darčeky, dokonca aj zabalené a vyzdobené. Veľmi sa teším, ale nie na darčeky... ale na nové poznávanie môjho synčeka.  Na atmosféru, ktorú vyrobí malé dieťa s jeho radosťou.

Už teraz sa nevie dočkať postavenia stromčeka, takého ako majú v obchodoch. Napečieme vždy veľa druhov klasických, teda aspoň pre mňa klasických zákuskov. Dokonca už bude synček aj pamáhať pri zdobení medovníčkov a miešaní plnky. Vianočná kapustnica s hubami a smotanou tiež nesmie chýbať a nepečiem klasického kapra, ale pstruhy obaľujem a vyprážam.

Ale skôr ako sa dočkáme tohto sviatku lásky a pokoja...nás čaká Mikuláš, kedy detičky dostávajú plné košíčky alebo ozdobné sáčky sladkostí a ovocia. Večer si ešte očistia čižmičky a dajú do okien, kde im Mikuláš nechá tiež darčeky.

13.12.- sviatok Lucie, ktorá bola patrónkou svetla. Kedysi bol tento deň najkratším a to aj najtmavším dňom v roku, a preto chodievala, rozdávať svetlo ako čarodejnica v noci alebo večer. Kedysi chodievali dievčence v bielych šatách alebo plachtách a napodobňovali čarodejnice. Chodili po domoch a vymetali husacími krídlami zlo po kútoch.

Dnes sa už pomaly, ale isto na všetky pekné tradície spojené s týmto vianočným obdobím zabúda. Mikuláša nahrádza Santa Claus, čiže americký gýč, o čarodejniciach Luciách dnešní puberťáci ani netušia...a darčeky na Štedrý večer? Kým tam nie je mobil, počítač, playstation, MP3 alebo neviem čo všetko letí v tejto modernej dobe, tak sa im rodičia ani nezavďačia.

Teším sa na tú atmosféru, ktorej moje dieťa ešte ani nerozumie poriadne, ale dáva aspoň najavo úprimnú radosť a šťastie i keď z malých a necenných darčekov ako sú rozprávková knižka či malá loptička.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: