Pre deti sme vzorom, pozor na to!

Redakcia | 19. február 2017
Pre deti sme vzorom, pozor na to!

Pre deti sme vzorom vo všetkom, aj v prejavovaní negatívnych emócií.

Ak ste sa zamýšľali nad tým, prečo sa vaše dieťa tak veľmi hnevá, skúste sa pozrieť najprv na seba, teda hlavne na svoje správanie a spôsob výchovy. 

Správanie rodiča výrazne ovplyvňuje správanie detí

Christina Rinaldiová, vedkyňa z University of Alberta, tvrdí, že to, ako sa dieťa správa, je odrazom rodičovského štýlu. Počas výskumu sledovala správanie matky, ale aj spôsob výchovy a komunikáciu otca. 

Zistila, že ak je výchova a teda aj naše správanie príliš benevolentné, alebo, naopak, veľmi striktné, môže to viesť iba k negatívnemu správaniu dieťaťa. Vedkyňa chcela od účastníkov, aby do dotazníka zapísali svoj štýl výchovy. 

Zistila, že deti, ktorých bol otec veľmi autoritatívny a mama príliš tolerantná, mali problém so zvládaním emócií a mali sklony k negatívnemu správaniu. Christina Rinaldiová zistila, že pre deti je najvhodnejšia zásadová výchova s určením mantinelov, ale s láskavým prístupom a otvorenou komunikáciou. 

Deti sú rady, keď vedia, čo môžu očakávať a aké sú ich povinnosti. Musíme im však aj ukázať, že sme tu vždy pre ne, môžu sa na nás spoľahnúť a že ich nesmierne ľúbime.

Prečítajte si: Deti sú zrkadlo. Bohužiaľ alebo našťastie?

Prečítajte si: Význam intuície vo výchove

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: