Poradíme vám: Som na deti ako policajt, čo s tým?

Redakcia | 9. jún 2022
Mama ako policajt na deti

"Mám dve deti, ktoré vychovávam sama. Akoby nič nevedeli spraviť samy, všetko im musím hovoriť."

Vaša otázka: 

Mám dve deti, ktoré vychovávam sama. Syn má 11 rokov, dcéra 7. Ich otec má o nich minimálny záujem. Mám pocit, že na deti iba kričím. Akoby nič nevedeli spraviť samy, všetko im musím hovoriť. Napríklad choďte sa naraňajkovať, upracte za sebou ap. Cítim sa ako policajt, nevidím od nich snahu, na všetko majú čas, málo mi pomáhajú, aj to iba ak ich o to prísne požiadam. Rozvedení sme päť rokov, exmanžel sa im vždy málo venoval, takže to nebolo tak, že pred tým bola nad nimi otcovská ruka. Obávam sa, čo bude v puberte. Ďakujem za pomoc.

Zapojte deti od mala do povinností

Na otázku odpovedá psychologička Jana Caban:

Mnoho rodín má s týmto problémom v súčasnosti skúsenosti. Rozvoj technológií na jednu stranu veľmi uľavil od mnohých prác v domácnosti, máme automatické práčky, sušičky bielizne, umývačky riadu i robotické vysávače. Čím je však menej povinností, tým akoby sme ako ľudia zleniveli. Na dnešných deťoch sa to ukazuje viac než na súčasných rodičov, avšak starí rodičia by asi povedali to isté – je to zrejme trend, ktorý sa z generácie na generáciu prehlbuje tým, ako sa rozvoj technológií zrýchľuje. 

Nemyslím si, že je to iba nejaké vaše rodičovské zlyhávanie, je to skôr celkový trend vývinu našej spoločnosti. Deti majú skúsenosť, že vo virtuálnom svete technológií ide všetko ľahko a hladko, na pár klikov prstom, a naozaj za pár sekúnd. Aj preto pre nich bežné denné povinnosti predstavujú nežiaducu záťaž.

Nevzdávajte to však, zapájajte ich aj naďalej, skúste veci robiť spolu, rozprávať sa pri plnení povinností okolo domácnosti, alebo si tieto činnosti nejak spestriť. Vytrvalo a trpezlivo ich neustále aj naďalej zapájajte, motivujte a naďalej na nich klaďte primerané nároky v domácich povinnostiach. Táto investícia energie (a viem, že vás to stojí veľa energie a trpezlivosti) sa vám raz vráti v tom, že deti budú schopné tieto veci časom robiť aj samostatne...

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: