Najviac nehôd za volantom spôsobujú vodiči narodení v znamení býka

Redakcia | 28. apríl 2012

O vplyve dátumu narodenia na ľudskú povahu sa diskutuje už veky, no doteraz máme len málo dôkazov o tom, či narodenie v určitom znamení zverokruhu skutočne ovplyvňuje aj ľudský charakter.

- Z pohľadu dátumu narodenia spôsobili minulý rok najviac nehôd  v PZP vodiči v znamení býka
- Naopak najmenej nehôd zavinili strelci, škorpióni či kozorožci

O vplyve dátumu narodenia na ľudskú povahu sa diskutuje už veky, no doteraz máme len málo dôkazov o tom, či narodenie v určitom znamení zverokruhu skutočne ovplyvňuje aj ľudský charakter. Ak sa však pozrieme na pomer počtu dopravných nehôd z perspektívy znamenia, môžeme konštatovať, že ľudia narodení v určitých znameniach spôsobujú viac škôd. Ktoré znamenia to sú, odhaľuje štatistika vinníkov dopravných nehôd z povinného zmluvného poistenia za rok 2011, ktorú vypracovala Allianz – Slovenská poisťovňa.

Sú vodiči v znamení býka nebezpečnejší?

V porovnaní s ostatnými znameniami zaznamenali najvyšší pomer nehôd vodiči, ktorí sa narodili v znamení býka. Z celkového počtu zapríčinili až 9,15 percenta nehôd, čo je vyše 8 percent nad priemerom všetkých znamení. Je možné, že je to spôsobené výbušnou a neovládateľnou povahou, ktorá sa im pripisuje a ktorá sa prejavuje aj na cestách.

Hneď za býkmi sa v rebríčku nehôd podľa znamení zverokruhu umiestnili vodiči v znamení panny, ktorí spôsobili v roku 2011 až 8,98 percenta zo všetkých nehôd, teda niečo vyše 6 percent nad priemerom. Na pomyselnom treťom mieste skončili vodiči narodení v znamení raka, ktorí síce nemajú problémy pri cúvaní, ale v roku 2011 zavinili 8,89 percenta dopravných nehôd, čo je menej ako 5 percent nad úrovňou priemeru všetkých znamení.

Bezpečnejšie jazdia strelci

Štatistika nehôd podľa dátumu narodenia vinníkov má však aj opačný pól. Medzi tri znamenia, v ktorých narodení vodiči spôsobili najmenej nehôd, patria kozorožci, škorpióni a strelci. Práve vodiči v znamení strelca sú absolútne najzriedkavejšie vinníkmi nehôd, keď sa na ich celkovom počte podieľajú len 7,25 percentami, čo je viac ako 8 percent pod celkovým priemerom. Na vplyv dátumu narodenia na vodičské schopnosti je, samozrejme, nutné nazerať s veľkou dávkou zhovievavosti a potrebným nadhľadom. Rozdiely medzi jednotlivými znameniami nie sú totiž priepastné a na cestách stále platí, že opatrnosti nie je nikdy dosť, nech ste narodený v akomkoľvek znamení.

Podiel znamení zverokruhu na nehodách z PZP v roku 2011 podľa Allianz - SP

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: