Nádej baletu 2010 - Tancom proti rakovine krčka maternice

PR článok | 14. december 2009

Slovenské národné divadlo privíta 19. a 20. marca finalistov súťaže Nádej baletu 2010 - Tancom proti rakovine krčka maternice.

Slovenské národné divadlo privíta 19. a 20. marca finalistov súťaže Nádej baletu 2010 - Tancom proti rakovine krčka maternice. Individuálna súťaž je určená pre budúce baletné hviezdy, súčasné študentky a študentov baletných konzervatórií z celého Slovenska. Budúci umelci budú vystupovať v troch kolách, finále súťaže bude verejné, spojené s galaprogramom, počas ktorého medzinárodná porota definitívne určí víťaza. Prvou cenou je možnosť zúčastniť sa prestížnej medzinárodnej súťaže. Podrobný štatút súťaže nájdete na www.nadejbaletu.sk.

Súťaž je určená študentkám a študentom vo veku okolo 15 rokov. “V tomto veku sa u tanečníka dá vidieť kvalita a dá sa čiastočne predpovedať i blízka budúcnosť“, hovorí o súťaži riaditeľ baletu SND Mário Radačovský.

Cieľom súťaže nie je len nájsť mladé nádejné baletky, ale aj upozorniť na závažné ochorenie, akým je rakovina krčka maternice. Krehkosť baletného umenia, jeho ladná práca s pohybom tela a hlboká vnútorná intimita prežívania sú vlastnosti, ktoré spájajú balet so zdravím a predovšetkým so zdravím žien. Rakovina krčka maternice je druhým najčastejším onkologickým ochorením s fatálnym koncom žien v produktívnom veku. Ročne umiera na rakovinu krčka maternice na Slovensku 200 žien. Pokiaľ sa však dievčatá vo veku súťažiacich budú aktívne chrániť očkovaním, je takmer isté, že sa rakovine vyhnú. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: