Mama na Kanárskych ostrovoch: Život na Tenerife je o dosť pokojnejší

Kristína Majerová | 3. jún 2023
Život na Tenerife
foto: Archív Z. Jančokovej

Najväčší ostrov Kanárskych ostrovov je snom mnohých cestovateľov a dovolenkárov. Krásna príroda, španielska pohodička. Čo viac si priať? Aký je však skutočný život na tomto ostrove? Zuzana Jančoková, žijúca v Costa Adeje so svojimi tromi deťmi (15, 10 a 6) s manželom Zdenkom sa s nami podelí o ich skúsenosť.

Niekoľko rokov sme rozmýšľali, kam by sme sa mohli presťahovať, no nechceli sme to siliť. Vždy, keď sa niekto z nášho okolia presťahoval alebo sme čítali o nejakej slovenskej rodine žijúcej v zahraničí, predstavovali sme si prípadné sťahovanie a zvažovali pre a proti. Až príspevok na Facebooku od jednej milej Slovenky, teraz už online kamarátky, ktorá žije na ostrove Fuerteventura, nás presvedčil, že Kanárske ostrovy sú zaujímavým miestom pre život.

Život na Tenerife

Prečo sme si vybrali pre náš život Tenerife

Jednak pre dostupnosť priamym letom za cca päť hodín, zároveň Španielsko je členskou krajinou Európskej únie. Platí tu vodičský preukaz, deti môžu navštevovať štátnu školu, jednoducho sa dá kúpiť nehnuteľnosť. 

Rozhodli sme sa sem presťahovať aj kvôli progresu detí, aby sa mohli naučiť cudzí jazyk v prirodzených podmienkach. Síce sme mali na Slovensku medzinárodnú školu neďaleko nášho domu, mesačné školné však bolo viac ako 1 500 eur na jedno dieťa a pri troch deťoch to bolo nemysliteľné. Chceli sme sa presťahovať do štátu, kde budú navštevovať kvalitnú štátnu školu, ktorá je zadarmo, a zároveň sa budú učiť svetový jazyk. Španielsko toto kritérium spĺňalo a našou voľbou sa stalo Tenerife. Bývame tu od minulého leta. Ja naďalej pokračujem vo svojej práci, ktorá je mojou vášňou. Prostredníctvom online konzultácií učím ženy, ako mať deti zdravé po celý rok. Vytváram online kurzy, ako napríklad najnovšie Komplexné zdravie detí od narodenia a Zdravé tehotenstvo a pohodový pôrod. Som autorkou knihy a ebooku Ako žijú zdravé deti (Príbeh a poznatky rodiny, ktorej deti sú po celý rok zdravé, viac na www.zdravedeti.sk).

Škola na Tenerife: Na známkach veľmi nezáleží

Juh Tenerife má teplé a k tomu bezveterné slnečné počasie. Ozaj je to ,,ostrov večnej jari.” Školu nám pridelili podľa miesta bydliska. Dcérka začala už v piatich rokoch navštevovať 1. ročník, lebo tu to je podľa roku narodenia. Syn mal na Slovensku odklad a do školy nastúpil až sedemročný, preto keď sme prišli na Tenerife, mal nastúpiť do 4. triedy, ale dali ho k rovesníkom piatakom.

Samozrejme, bolo to zaujímavé pre zameškanú matematiku celého jedného ročníka, ako aj celej španielskej gramatiky prvých štyroch ročníkov. Tenerifčania však známky veľmi neriešia, aj učitelia majú k deťom iný prístup. Ak nemá urobenú úlohu, nevadí, prinesieš zajtra. Ak má zlé známky, nevadí, nech hlavne robí v živote to, čo ho baví a nie každý k tomu potrebuje byť špičkovým matematikom. Stupnica známok je 1 – 10, pričom 10 je najlepšia známka a naše slovenské vytúžené jednotky znamenajú nedostatočná.

Škola podporuje kreativitu detí

Na to, že je syn piatak, robí veľa kreatívnych aktivít v škole i doma. Jemu sa to veľmi páči. Vyrobili si napríklad sopku zo servítok a kartónov. Podporuje to fantáziu a kreativitu, ktorá v slovenských školách vo vyšších ročníkoch väčšinou tak veľmi chýba. Počas roka mávajú deti niekoľkokrát vystúpenie pre rodičov, pričom je zapojená celá škola. Tancujú a spievajú aj učitelia a veľmi si to užívajú. Syn chodil niekoľko mesiacov na futbal. Pre celoročne stabilné teplé počasie je tu pre športovcov raj. Toto malo veľkú výhodu. Tréningy boli zaujímavé, predovšetkým to, že každé dva týždne hráči rotovali, menili tím aj trénera. Syn však túži hrať tenis, tak s futbalom prestal.

Našu stredoškoláčku do a zo školy vozí školský autobus. Domáce deti väčšinou nie sú jazykovo zdatné, cudzie jazyky ich veľmi nebavia a celkovo berú školu menej vážne.

Druhý európsky najdostupnejší karneval v Tenerife

Španielska a juhoamerická kultúra je známa svojimi oslavami, festivalmi, karnevalmi a zapájajú sa do nich ľudia všetkých vekových kategórií. Nie je nič výnimočné, keď na karnevale počas dňa tancuje v programe aj trojročné dieťatko a mama tanečnica v ruke nosí bábätko oblečené v kostýme. Na Tenerife sa každoročne koná jeden z najznámejších svetových karnevalov, je vraj druhým najpopulárnejším na svete.

Po karnevale v Benátkach je tento pre Európanov vzdialenosťou druhým najdostupnejším. Hlavný karnevalový program sa koná v hlavnom meste Santa Cruz de Tenerife, menšie programy sú aj v ostatných mestečkách či turistických letoviskách. Na veľkom karnevale sme síce neboli, lebo s deťmi preferujeme menej preplnené akcie, preto sme sa zúčastnili menšieho karnevalu v Los Cristianos.

Zuzana Jančoková, žijúca v Costa Adeje so svojimi tromi deťmi

Deň sa začína v kaviarni, škola o deviatej

Život na Tenerife je o dosť pokojnejší, než na aký som bola na Slovensku zvyknutá. Bývali sme na predmestí Bratislavy a tam bol život oveľa rýchlejší. Tu sa ľudia nikam neponáhľajú. Keď sa vám pokazí práčka, počkáte si týždeň, kým sa na to príde niekto pozrieť. Keď prerábate dom alebo si objednáte prístrešok na terasu, máte niekoľko mesiacov čas, kým sa to začne približovať ku želanému výsledku. Aj vyučovanie na základnej škole začína až o deviatej. Kaviarne sú doobeda plné domácich, ktorí sa na káve pripravujú na pracovný deň. 

Život na Tenerife

Na úrady s úsmevom

Samozrejme, sú povolania, kde sa ozaj „maká“. Napríklad úradníci musia byť na úradoch od ôsmej. Aj tam však pracujú s úsmevom, pokojne a s ľudským prístupom. Trvalo mi, kým som si na ten očný kontakt zvykla. Tu sa vám do očí pozerá takmer každý, predavačka v obchode aj kuriér. Pracovníčka na úrade vám pochváli náhrdelník a ukáže fotku svojho psíka v mobile.

V piatok sa už tešia domov, prácu končia skôr a ide sa grilovať a tráviť čas s rodinou. Deti sú tu pre Tenerifčanov veľkým darom. V škole ich pri vstupe víta pani riaditeľka s úsmevom a na dvore si ich ráno zbiera pani učiteľka, ktorá potom svojich žiakov sprevádza do triedy. Po škole ich odovzdáva rodičovi a s každým dieťaťom sa stihne rozlúčiť. Keď mali deti posledný školský deň pred vianočnými prázdninami, veľká časť tam plakala za učiteľmi, objímali ich a aj učiteľom vyšla nejedna slzička. Naše deti to vôbec nechápali.

Niet nad stabilné a teplé počasie na Tenerife

Naša rodina asi najviac zo všetkého oceňuje celoročné primerané teplé počasie. Na terase máme obrovskú trampolínu, na ktorej môžu deti skákať počas celého roka. Do školy chodia v školskej uniforme, i keď to nie je pravidlom každej školy. Väčšiu časť roka nosia krátke nohavice a tričko, v zimných mesiacoch dlhé nohavice a bundičku, lebo vtedy sú rána chladnejšie. Nepoznáme však čiapku či hrubú bundu. Na severe ostrova je počasie premenlivejšie a vo vyšších polohách je v zime večer už dosť chladno. Máme tu najvyššiu horu Španielska, Pico de Teide 3 718m. Je to tretia najvyššia sopka na svete a zaberá viac ako polovicu ostrova. Kráter má obvod 48 km. Vrhá najdlhší tieň na svete, až 200 km. 

Vynikajúce reštaurácie čerstvé suroviny

Potraviny a pohonné látky sú tu lacnejšie ako na Slovensku. Výhodou je celoročne čerstvá zelenina a ovocie. Nevýhodou je nedostupnosť niektorých potravín a tovarov vzhľadom na to, že sme na ostrove pri Afrike, a teda ďaleko od Európy. Máme krásne piesočnaté pláže, väčšinou čierne vulkanické s magnetickým pieskom, ktorý sa prichytáva na magnet. Je to ozaj zaujímavá energia. Výhľad máme na susedné ostrovy La Gomera, El Hierro a La Palma.

Popri pláži vedie krásna, niekoľko kilometrov dlhá promenáda s kaviarňami, reštauráciami, butikmi a obchodmi so suvenírmi. Kvalita jedál v reštauráciách je neskutočná, vzhľadom na celoročný turizmus majú reštaurácie kvalitných kuchárov. Najčastejšie sú reštaurácie s typickou španielskou kuchyňou, morské plody a paella, veľmi veľa je indických reštaurácií, tiež s mexickou, thajskou a čínskou kuchyňou. Nájdete tu aj slovenské a české reštaurácie.

Cena nehnuteľností podobná Bratislave

Pre turistov sa na malej ploche nachádza veľmi veľa krásnych miest, ako pláže, hory, lesy, pyramídy, akvaparky, možnosť plavby loďou za delfínmi, veľrybami a morskými korytnačkami, plavba na okolité ostrovy, výstup a lanovka na sopku, observatórium na pozorovanie hviezd a Národný park Teide. Po príchode som bola prekvapená, že tu žije ozaj veľa Slovákov a Čechov. Prilákalo ich sem krásne počasie, pokojný život a cena nehnuteľností, ktorá je podobná tým v Bratislave. Pokiaľ niekto prenajíma nehnuteľnosť, má rýchlejšiu návratnosť ako na Slovensku.

Život na Tenerife

Pokojný život na ostrove

Každá destinácia má svoje pre a proti, nie každému vyhovuje ostrov vzhľadom na mnohé obmedzenia, mentalitu či klímu, preto by som jednoznačne nemohla tvrdiť, že by náš pohľad na život na Tenerife zdieľali aj ostatní Slováci. Aj keď mne pokojný život na ostrove veľmi vyhovuje, veľakrát si spomeniem na naše krásne Slovensko, na nádherné hory, lesy, jazerá, bratislavský ruch a aj na naše slovenské kultúrne podujatia, vianočné trhy a otvorené ľadové plochy v zime, ktoré sme veľmi obľubovali.

Odporúčam však prísť si na Tenerife oddýchnuť na dovolenku a načerpať krásnu slnečnú energiu, pokojne aj počas zimy.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: