Letné tipy do vašej kuchyne
Pitný režim trochu inak...
V horúcich letných dňoch nám možno jesť nechutí, zato dobre vieme, aký dôležitý je pitný režim. Naučiť však pravidelnému prísunu tekutín našich najmenších býva niekedy zložité. Čistá voda, ktorá je najlepším "hasičom smädu" a ideálnym nápojom počas teplých letných dní, deti veľmi neláka. Čo tak spestriť ich pitný režim letnými, doma pripravenými džúsmi či sirupmi?
Ponúkame vám niekoľko inšpirácií:
Mrkvovo-pomarančový džús
Suroviny: 2 pomaranče, 1 citrón, 1 kg cukru (najlepšie trstinový) , 1 sirup Sunquick pomaranč, vodu, 40 g kyseliny citrónovej.
Ako na to: Pomaranče aj citrón ošúpte a spolu s 2,5 litrami vody varte cca 1,5 hodiny. Medzitým si nechajte zovrieť 10 litrov vody s 1 kg cukru a 40 g kyseliny citrónovej, odstavte. Z masy, ktorú ste varili v 2,5 litroch vody po 1,5 hodine vznikne základ džúsu, ktorý odstavíte a rozmixujete ponorným mixérom. Zmes vlejete do pripravenej vody s cukrom a kys. citrónovou, dobre zamiešate a pridáte 1 Sunquick. Takto pripravený džús cedíte cez sitko rovno do fliaš. Výborný je vychladený, prípadne zmiešaný s minerálkou. Deťom tak zabezpečíte skvelý doplnok pitného režimu a hlavne - viete, čo pijú ;-)
Bazový sirup
Suroviny: 20-25 veľkých bazových kvetov, 2 kg kryštálového cukru, 2 l vody, kyselina citrónová
Ako na to: Bazové kvety zalejte 2 litrami vychladnutej prevarenej vody. Pridajte kyselinu citrónovú, množstvo podľa chuti, kto chce kyslejšie, nech jej pridá viac. Nechajte 24 hodín vylúhovať. Na druhý deň sceďte a dajte variť s kryštálovým cukrom, podľa chuti pridajte ešte kyselinu citrónovú. Taký horúci sirup dajte do fliaš.
Žihľavový sirup
Suroviny: 3 a 1/2 l vody, 3 citróny, 100 končekov žihlavy, 3kg cukru kryštál, 5 lyžičiek kyseliny citrónovej
Ako na to: Vodu a citrón, ktorý najskôr umyjeme a nakrájame na kolieska, prevaríme. Necháme vychladnúť a pridáme žihlavu. Necháme 24 h vylúhovať, potom precedíme a trochu vytlačíme. Pridáme cukor a kyselinu citrónovú, zamiešame, až kým sa cukor rozpustí. Už nevaríme, nalejeme do fliaš a dáme do chladu.
Sirup z čiernych ríbezlí
Suroviny: 1 kg čiernych ríbezlí, 600 ml voda, cukor
Ako na to: Umyté čierne ríbezle zbavíme stopiek a dobre popučíme. Zalejeme vodou a necháme 12 hodín vylúhovať. Potom precedíme cez sitko a do litra šťavy pridáme 1 kg cukru (prepočítame podľa množstva šťavy). Premiešame, aby sa cukor rozpustil, naplníme do fliaš a skladujeme v chladničke.
Sirup z citrónov a petržlenovej vňate
Suroviny: 1,5 kg bio citrónov, 2 hrste petržlenovej vňate, 40 g kyseliny citrónovej, 1,5 kg kryštáľového cukru, 500 ml vody
Ako na to: 6 ks citrónov ošúpeme,pridáme umytú vňať(aj stonky), 0,5 l vody a posekáme ponorným mixérom. Nádobu uzavrieme a dáme na 12 hodín do chladničky. Všetky ostatné citróny odšťavíme, pridáme do masy a cez sitko a gázu precedíme. Do scedenej masy pridáme 1,5 kg cukru, 40 g kys. citrónovej a miešame, kým sa cukor nerozpustí. Sirup sa nevarí, uskladňujeme ho v chladničke. Zdravý a chutný, je ideálny na horúce letné dni. Petržlenovú vňať v sirupe vôbec necítiť,netreba sa báť.
Mätová limonáda
Suroviny: za hrsť mäty, trstinový cukor, citrón, 2 l vody
Ako na to: Mätu umyjeme, dáme do úzkej vyššej nádoby spolu s očisteným citrónom, odlejeme z množstva asi 2 dcl vody a rozmixujeme ponorným mixérom. Precedíme cez gázu a sitko do zvyšnej vody a dosladíme.
Melónový sorbet
Suroviny: 500 g červeného melónu, 1 lyžička nastrúhanej citrónovej kôry, 6 lyžičiek práškového cukru, ľubovoľné ovocie na ozdobenie
Ako na to: Cukor a citrónovú kôru zalejte 120 ml vody, priveďte do varu a povarte, kým sa cukor nerozpustí. Zmes nechajte vychladnúť. Melón očistite, zbavte jadierok, nakrájajte na väčšie kusy a rozmixujte. Vychladnutý cukrový sirup zmiešajte s melónovým pyré a na hodinu dajte do chladničky. Vychladnutú zmes preložte do nádoby vhodnej na mrazenie a nechajte mraziť asi 4 hodiny. Každú polhodinu zmes premiešajte vidličkou, aby sa rozbili kryštáliky ľadu. Pred podávaním premiestnite nádobu asi na 15 minút do chladničky. Zmrzlinu si môžete pripraviť z rôznych druhov melónu, z červeného, zeleného i žltého druhu. Podávajte ozdobené kúskami melóna alebo iného ovocia.