Lekár radí: Poklesnutá maternica – operácia alebo cvičenie?

Redakcia | 8. jún 2017
Lekár radí: Poklesnutá maternica – operácia alebo cvičenie?

Diagnóza poklesnutá maternica: čo je vhodnejšie – cvičiť alebo rovno operovať? Na váš problém odpovedá odborník.

Vaša otázka:

Mám dve deti a pri poslednej preventívke mi lekárka povedala, že mám poklesnutú maternicu. Ak sa to vraj bude zhoršovať, hrozí mi operácia, aby som sa vyhla prolapsu. Mohli by ste mi prosím bližšie vysvetliť, o čo konkrétne by pri operácii išlo, ako sa robí a koľko by trvala moja rekonvalescencia? Môžem ešte vôbec plánovať ďalšie tehotenstvo?

Ako riešiť problém s poklesnutou maternicou?

Na Vašu otázku odpovedá prof. MUDr. Karol Holomáň, CSc.: Pred radikálnym riešením (čo je operácia), skúste ešte vypočuť niektoré informácie a rady.

Tehotnosť a pôrod spôsobujú v oblasti panvového dna viacero zmien. Organizmus sa pripravuje na pôrod postupným uvoľňovaním tkaniva a zvyšovaním elasticity spojivových štruktúr.

Ľudovo povedané, hovoríme o poklese panvového dna. Tak ako spomínate, viditeľným prejavom je prolaps štruktúr, ktoré sa v oblasti panvového dna nachádzajú.

Poklesnutá maternica môže byť príčinou inkontinencie

Žiaľ, tento mechanizmus zároveň spôsobuje vznik stresovej inkontinencie moču (mimovoľný únik moču pri zvýšení vnútrobrušného tlaku).

Preto sa budeme venovať tejto komplikácii, ktorá, zdá sa, má najväčšiu váhu pri rozhodovaní sa o spôsobe liečby. Nie celkom je doriešená otázka, ktorá mimochodom trápi aj vás, či po pôrode dochádza k úplnej obnove predchádzajúceho stavu a čo tento proces negatívne ovplyvňuje.

Výskyt inkontinencie moču sa v priebehu tehotnosti podľa rôznych štúdií vyskytuje v 30 − 60 %, v 4 % u prvorodičiek mladších ako 35 rokov. U viac ako 70 % pacientok s inkontinenciou počas tehotnosti je tendencia k spontánnej úprave.

S každou nasledujúcou tehotnosťou sa príznaky zhoršujú, alebo pretrvávajú. V rámci štúdií bolo sledovaných viacero mechanizmov, ktoré môžu ovplyvňovať vznik inkontinencie.

Má epiziotómia vplyv na pokles maternice a pomôžu Kegelove cviky?

Viacero štúdií hovorí o vplyve epiziotómie (nástrih hrádze), kde nenachádzame zhodu v literárnych údajoch. S prihliadnutím na stále diskutované príčiny a mechanizmy sa snažíme chirurgické riešenie realizovať až po splnení reprodukčného poslania.

Nie každá tehotnosť sa dá naplánovať. Preto ak žiada žena chirurgické riešenie vo fertilnom veku, nedá sa gravidita vylúčiť. Pred každým chirurgickým riešením by sme však mali dať aspoň na niekoľko mesiacov priestor konzervatívnej liečbe.

Táto spočíva v špeciálnych cvikoch svalov panvového dna (Kegelove cviky), elektrostimulácii, biofeedbacku (kde pacientka je cestou zrakových a zvukových vnemov spätne informovaná o stiahnutí svalstva močového mechúra ešte pred únikom moču), atď.

Odporúčame vám navštíviť špecializovanú ambulanciu zameranú aj na váš problém (urogynekologická ambulancia), kde vykonajú presnú diagnostiku a následne vám navrhnú primeranú liečbu.

Prečítajte si: Máte poklesnutú maternicu?

Prečítajte si: Kegelove cviky

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: