Krok so sclerosis multiplex - Deň nádeje

Redakcia | 7. máj 2011

Pacienti so sclerosis multiplex (roztrúsená skleróza) sú ľudia, ktorí žijú svoj život obmedzený chorobou. Deň nádeje je upozornením na fakt, že takýto ľudia sú medzi nami, snažia sa prekonávať obmedzenia dané ochorením a zapojiť sa do bežného života.

Pacienti so sclerosis multiplex (roztrúsená skleróza) sú ľudia, ktorí žijú svoj život obmedzený chorobou. Deň nádeje je upozornením na fakt, že takýto ľudia sú medzi nami, snažia sa prekonávať obmedzenia dané ochorením a zapojiť sa do bežného života. Práve preto organizujú Združenie sclerosis multiplex Nádej a Slovenský zväz sclerosis multiplex 7. mája 2011 Krok so sclerosis multiplex – Deň nádeje. Je to už 10. ročník podujatia, ktoré upozorňuje na problémy a potreby pacientov so sclerosis multiplex. Zároveň sa Deň nádeje koná aj pri príležitosti svetového a národného dňa sclerosis multiplex. Hlavnou ideou tohtoročnej akcie je: Sme plnohodnotní ľudia, môžeme robiť čokoľvek - aj pomáhať iným.

Niekedy je pre pacientov so sclerosis multiplex fyzicky ťažké urobiť čo i len krok. Lenže oni sa chcú hýbať a ukázať, že byť chorý neznamená vzdať sa, ale bojovať. Tento rok pripravili občianske združenia Slovenský zväz sclerosis multiplex a Združenie SM Nádej bohatý program, ktorého cieľom je spoločne si zacvičiť, ukázať chuť žiť, zabaviť sa spoločne so zdravými a ukázať, že tých približne sedem tisíc ľudí s diagnózou sclerosis multiplex žije svoj život a chce od svojho okolia len jedno – porozumenie.

Krok so sclerosis multiplex, Deň nádeje sa uskutoční 7. mája 2011 na nábreží pri bratislavskom River Parku. Môžete sa tešiť na viacero pohybových aktivít, rôznych štýlov tanca, zápis do Knihy rekordov s najväčšou Misou nádeje či koncert Vaša Patejdla, ktorý určite nezabudne zaspievať aj svoju pieseň Kamarátka Nádej. Na podujatí sa bude konať aj oficiálny zápis slovenského rekordu v pletení misy z novinového papiera. Misa bude 2 metre dlhá a meter široká a bude to najväčšia misa, ktorá takouto technikou vznikla. Vznikla v spolupráci Chránenej dielne pre pacientov s diagnózou sclerosis multiplex Scarabeus a zdravých dobrovoľníkov. Počas celého Dňa nádeje bude pre pacientov k dispozícii aj lekár – špecialista na sclerosis  multiplex.

Krok sa bude niesť v znamení hlavnej myšlienky - že aj nevyliečiteľne chorí vedia pomáhať, hoci sami pomoc často potrebujú. Preto sa organizátori rozhodli z peňazí za predané lístky do tomboly venovať časť tomu, kto to práve teraz najviac potrebuje – chlapcovi zo sociálne slabšej rodiny z krízového centra, kde žije s mamou a súrodencami. Tento chlapec má svoj sen a pacienti so sclerosis multiplex mu ho pomôžu naplniť. Dokážu totiž robiť takmer všetko, aj pomáhať iným.


Krok so sclerosis multiplex: Deň nádeje
7. máj 2011
P R O G R A M
 

12:55 h Mrchane
13:00 h Paťa: Otvorenie, privítanie hostí - príhovor
13:15 h Recitálová skladba Katka Ščevlíková s klavíristom Martinom Áčom
13:20 h Prvý blok tanečného maratónu v podaní River Park Dance School (RPDSCH)
13:40 h Uvítanie od predsedníčiek Združení
13:50 h DUET spev: Alexandra Mizeráková & Zuzana Roháčová – Sway
13:55 h Pódium: Druhý blok tanečného maratónu v podaní RPDSCH
Cremeria Milano: Láska napriek chorobe – Príbeh dvoch pacientov, ktorých spoločná životná púť sa začala práve v chránenej dielni Scarabeus.
14:20 h Slávnostné schválenie rekordu: Misa nádeje - upletená z papiera : Agentúra Dobrý Den
14:25 h Príhovor lekárov
14:35 h Pódium: Tretí blok tanečného maratónu v podaní RPDSCH
Cremeria Milano: Nádej v detských očiach – Príbeh matky s diagnózou sclerosis multiplex, ktorá sa rozhodla k prvému dieťaťu napriek chorobe pridať aj druhé.
14:55 h M. Jackson v podaní speváckeho zboru z hudobno-vzdelávacej inštitúcie Žigo Music School
15:05 h Street Dance Academy - HIP HOP
15:10 h Kapela Without Strings so speváčkou Katkou Ščevlíkovou
15:20 h Vyhodnotenie súťaže o fotoaparát
15:35 h Vystúpenie tanečnej skupiny RPDSCH
15:45 h Spieva: Vašo Patejdl
15:50 h Balónový záver
16:00 h Tombola

 

 

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: