Krehké stopy Petra Sagana v diele Gordany Turuk

Redakcia | 11. november 2015

V priestoroch kaviarne Cafe Milano v OC Central sprístupnili výstavu známej sklárskej výtvarníčky Gordany Turuk. Výstava potrvá do konca novembra 2015.

V priestoroch kaviarne Cafe Milano v OC Central sprístupnili výstavu známej sklárskej výtvarníčky Gordany Turuk. Výstava potrvá do konca novembra 2015.

Spojením sily diela Gordany Turuk a  nekonečnej energie Petra Sagana vznikli diela, ktoré môžu byť symbolom ,toho čo dokáže človek, ktorého nazývame osobnosť. Sklenené obrazy sú predajné a výťažok z predaja venuje autorka občianskemu združeniu Krehké deti na zakúpenie jednotky Intenzívnej a operačnej starostlivosti.


 

Gordana Turuk podporuje tie hodnoty, ktoré rozvíjajú ľudskú harmóniu do umeleckých objektov významovo silných a osobnostného posolstva nesporne opodstatneného. Vstupuje do veľkých projektov, kde človek je na prvom mieste.

Preto sa rozhodla aj týmto benefičným projektom v spolupráci s Petrom Saganom podporiť občianske združenie Krehké deti, ktoré sa snaží o zakúpenie novej Intenzívnej a operačnej jednotky pre novorodencov, ktorá  ušetrí cenné sekundy pri záchrane ich života.

Gordana Turuk vytvorila pre túto myšlienku umelecké i atraktívne dielo. Sklenené obrazy, ktoré sú stopami dneška pre budúce generácie. Do skla ukryla odtlačky rúk i nôh Petra Sagana so všetkou jeho silnou vôľou, sebadisciplínou, istotou, trpezlivosťou a radosťou zo života. Peter Sagan je práve týmto jedincom. Tieto jeho vlastnosti zachytila autorka, aby vytvorila sériu obrazov na benefičnú akciu, ktorej zisk pôjde na podporu  Neonatologickej kliniky. Podporovateľkou krásneho projektu sa stala aj priateľka Petra Katarína Smolková, ktorá otvorila spolu s pani MUDr. Danielou Dolníkovou výstavu diel v kaviarni Cafe Milano.

Každý obraz je iný. Tvarovo, v pozadí, či hmote, do ktorej odtlačky patria. Zlato, biele zlato, platina. Séria veselých, chlapčenských  rúk a nôh, ktoré charakterizujú človeka s mimoriadnymi ľudskými vlastnosťami. Jej tvorba má ukrytú silu, ktorú málokto dokáže vyjadriť.

Umiestnenie výstavy v netradičných priestoroch obľúbenej kaviarne Cafe Milano v OC Central v Bratislave vychádza z potreby priblížiť  umenie a silu športových výkonov širším masám. Kaviareň dlhodobo podporuje tvorbu slovenských  výtvarníkov . Svojou veľkosťou, vysokou kvalitou čerstvých a zdravých zákuskov, či šalátov sa zaradila medzi obľúbené kaviarne v širšom centre mesta s vysokou  návštevnosťou. Veľký počet hostí tak bude mať príležitosť obdivovať , ale aj zakúpiť si výnimočné obrazy s otlačkami  súčasnej výraznej osobnosti akou je Peter Sagan .  Viac na www.cafemilano.sk


-----

Gordana Turuk spojila krásu s krásou. Prijala sklo ako súčasť svojej životnej filozofie a identity a rozvinula v ňom tie majstrovské predpoklady, ktoré dokáže iba ona. Sklo vždy súviselo s rozprávkou, imagináciou, čarovným svetom detí i dospelých, do ktorého sa vchádza cez jasné otvorené dvere svetla. Málokto v histórii i dnes dokáže z horúcej hmoty vytvoriť umelecké dielo. A ten, komu sa to podarí je právom nazývaný „Tvorca“. Viac na www.gordanaturuk.sk

Neonatologická klinika intenzívnej medicíny (NKIM) -  ročne hospitalizuje približne 500 malých pacientov z celého Slovenska.
Najčastejšími diagnózami sú  vrodené vývojové chyby a starostlivosť o novorodencov pred a po operácii,  nezrelosť a jej komplikácie,  zlá popôrodná adaptácia, neprospievanie, orgánové zlyhanie, závažné infekčné ochorenia, dedičné poruchy metabolizmu, abstinenčný syndróm. Novorodenecké obdobie trvá „len“ 28 dní, ale je to obdobie búrlivých zmien, ktoré ak neprebehnú správne, môžu mať celoživotné následky. ​
Cieľom NKIM je zlepšenie starostlivosti o kriticky chorých novorodencov s potrebou operačného výkonu, čo je možné  dosiahnuť vybudovaním operačnej sály priamo v priestoroch NKIM.
Finančným príspevkom na vybudovanie intenzívnej operačnej jednotky pre novorodencov zachránite ich životy. 
www.krehkedeti.sk

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: