Kde sa najlepšie mame relaxuje? Vo vani!

Katarína Olejárová | 24. september 2017
Kde sa najlepšie mame relaxuje? Vo vani!

Po vyčerpávajúcom dni si ľahnúť do vane plnej horúcej vody a aspoň chvíľku nerušene relaxovať. Táto predstava drží "nad vodou" nejednu mamu.

Ponúkame vám skvelé tipy na kúpeľ, ktorý vám vráti chuť do života. A ak sa nemôžete kúpať bez detí, pokojne im dovoľte, nech sa pridajú a užívajte si kúpeľ spoločne.

Čítajte aj: Aromatický kúpeľ – očisťuje a ošetruje

Levanduľa  vás uvoľní a upokojí

Do nádoby nasypte rovnaký diel sušenej levandule, mäty, rumančeka a listy kostihoja (spolu okolo 200 g) a zalejte vriacou vodou. Nechajte 20 minút odstáť v prikrytej nádobe, prelejte cez sitko do vane a dopustite horúcu vodu.

Ak nemáte sušené bylinky, dobrú službu vám urobia aj esenciálne olejčeky – kombinácia mäty s levanduľou funguje úžasne.

Aromaterapia pre najmenších

Osviežte sa citrusmi

Pár kvapiek mandarínkového, pomarančového alebo citrónového esenciálneho oleja vás prebudí k životu hneď ráno alebo večer po namáhavom dni.

Náš tip:
Esenciálne oleje môžete nahradiť nadrobno nakrájanou kôrou z citrusov – čerstvou alebo sušenou. Myslite na to dopredu a vždy, keď budete jesť pomaranče alebo mandarínky, kôru pred ošúpaním dobre umyte a nevyhoďte ju (ešte lepšie je, ak si ich kúpite v bio kvalite!). Nakrájajte ju alebo natrhajte na menšie kúsky a usušte. Ak dostanete chuť na osviežujúci kúpeľ, máte základ poruke.

Pozor, dôležité!

Esenciálne oleje je vždy nutné kombinovať s tzv. „základom“. Aromatický olej sa totiž nerozpúšťa vo vode. Zmiešajte ho s neparfumovaným pleťovým mliekom alebo neparfumovanou penou do kúpeľa.

Pre riedenie oleja môžete tiež použiť napríklad smotanu, mlieko alebo med, alebo základ – mandľový, slnečnicový alebo olivový olej. Ideálny pomer je 6 kvapiek éterického oleja a 1 polievková lyžica mlieka, smotany alebo základného oleja. Prípadne ho môžete nakvapkať aj do soli do kúpeľa.

Omladzujúci kúpeľ

Zmiešajte rovnaký diel kvetov bazy, listov mäty, lupeňov ruží a kvetov myšieho chvostíka, zalejte vriacou vodou a nechajte 20 minút lúhovať v prikrytej nádobe. Potom odvar prelejte cez sitko do vane a dopustite teplou vodou. Pridajte pár kvapiek extra panenského olivového oleja a po kúpeli sa nemusíte krémovať.

Inšpirujte sa: Byť zdravá a v pohode

Kúpte sa ako Kleopatra

Kombináciu medu a mlieka mala rada už egyptská panovníčka Kleopatra. Tri polievkové lyžice medu rozpustite v litri horúceho plnotučného mlieka a zmes vlejte do vane s horúcou vodou. Medový kúpeľ si užívajte 15 až 20 minút.

Kombinácia mlieka a medu priaznivo pôsobí na vašu pokožku, med pomáha hojeniu drobných poškodení kože. Ak na zohrievanie mlieka a rozpúšťanie medu nemáte čas, kombináciu medu s mliekom nájdete už aj v hotových kúpeľových penách, ktoré dostanete v drogériách.

Borovica na bolesť kĺbov

Do kúpeľa pridajte pár kvapiek borovicového esenciálneho olejčeka alebo borovicovú kúpeľovú soľ. Tento kúpeľ zmierňuje bolesť kĺbov.

Čítate aj: Vedeli ste, že aj aromatický kúpeľ má svoje zásady?

Odožeňte chrípku

Ak máte pocit, že na vás niečo „lezie“, vyskúšajte kúpeľ s morskou soľou a pár kvapkami čajovníkového oleja.

Ako na to:

Do vane nasypte pol kila soli, napustite horúcu vodu, poriadne zamiešajte, aby sa soľ dobre rozpustila. Ak nemáte poruke morskú soľ, poslúži vám aj klasická kuchynská soľ.

Kúpte sa asi 20 minút, potom sa dobre poumývajte, nakrémujte sa (soľ  vysušuje pokožku), zabaľte sa do deky a relaxujte ešte aspoň polhodinku. Kúpeľ má najlepší účinok vtedy, keď si ho doprajete tesne pred spaním. Ráno sa zobudíte opäť vo forme.

Neprehliadnite: Voňavá terapia - Aromaterapia

Eukalyptus uvoľní nos

Ak vás trápi nádcha a máte pocit, že sa nemôžete dobre nadýchnuť, doprajte si kúpeľ s kombináciou soli a eukalyptového esenciálneho oleja.  V horúcej vode rozpustite asi pol kila morskej soli, pridajte cca 15 kvapiek eukalyptového oleja (závisí od veľkosti vane a od intenzity vône, aká vám vyhovuje) a relaxujte 15 až 20 minút. Zhlboka dýchajte, aby vám eukalyptus spriechodnil dýchacie cesty.


Tip pre mamičky s deťmi
Skvelé do kúpeľa aj pre dospelých sú detské olejčeky na kúpanie. Keďže sú mastné, netreba sa po kúpeli krémovať.

Nápad pre kreatívne mamy:

Do peknej sklenej fľašky namiešajte zmes morskej soli, sušených byliniek alebo kvetov, pre farbu môžete pridať trošku potravinárskeho farbiva, pre vôňu pár kvapiek esenciálneho oleja a užitočný darček je na svete!

Na záver:

4 hlavné dôvody, prečo by ste si mali dať kúpeľ


Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: