Jednoduché pečené zemiačky s vôňou Grécka

Redakcia | 16. Jun 2020
Zemiaky zapečené

Počas dní, kedy času nie je nazvyš, nás v kuchyni zachraňujú rýchle a jednoduché recepty, na ktorých si pochutí nielen drobec, ale aj celá rodina.

Tento recept na super ľahký a zdravý zemiakovo-uhorkovo-redkvičkový šalát, ktorý pre vás pripravila food blogerka Surová dcérka, je určite jeden z nich. A aj keď spoločná dovolenka pri mori je tento rok viac-menej v nedohľadne, s týmto diaľkou prevoňaným receptom, vhodným aj pre vegána sa do Grécka dostanete hoci aj za necelú hodinu.  

Pečené zemiačky s kôprovým dresingom

podľa Surovej dcérky Nikolety Kováč

Ingrediencie (na 2 porcie):

  • 700 g drobných zemiakov
  • 2 lyžice repkového oleja
  • lyžička soli
  • ¼ ČL čierneho korenia
  • 8 strúčikov cesnaku (pre najmenšie detičky vynechajte)
  • vetvička čerstvého rozmarínu
  • citrónová kôra z polovice citrónu
  • lyžička polohrubej múky
  • šalátová uhorka
  • zväzok reďkovky
  • 15 g kôpru
  • ½ červenej cibule

Dresing:

  • 150 g K-take it veggie bieleho jogurtu
  • 30 ml citrónovej šťavy
  • ½ ČL soli
  • 10 g kôpru
  • 10 g pažítky 

Postup:

Drobné zemiaky umyte, väčšie nakrájajte na mesiačiky a asi 15-20 minút ich varte v horúcej vode, aby zmäkli. Po uvarení osušte, pridajte repkový olej, soľ a čierne korenie. Vložte do zapekacej misy, podľa uváženia pridajte celé strúčiky cesnaku a pečte na 200°C asi 20 minút. 

Medzitým nastrúhajte kôru z citrónu a nadrobno nasekajte rozmarín. Pripravte si aj kôprový dresing. V miske zmiešajte rastlinný jogurt K-take it veggie, citrónovú šťavu, soľ, nasekaný kôpor a pažítku. Takto dresing odložte do chladničky, aby sa chute spojili. 

Po 20 minútach zemiaky posypte kôrou z citróna, rozmarínom a polohrubou múkou. Všetko premiešajte a zemiaky potom jemne pritlačte na dno zapekacej misy, aby jemne popraskali. Takto zemiaky znova pečte asi 20 minút, kým nezačnú byť zlatisté a chrumkavé. 

Medzitým nakrájajte uhorku, reďkovku a cibuľku na plátky. Kôpor natrhajte na menšie vetvičky a vsetko spolu zmiešajte v miske.

Keď sú zemiaky dopečené, nechajte ich chvíľku vychladnúť a potom ich podávajte so zeleninou a jogurtovým dresingom. Dobrú chuť!

zapekané zemiaky

Všetky potrebné ingrediencie, a to nielen na prípravu tohto ľahučkého zemiakového šalátu, nájdete pod značkou K-take it veggie exkluzívne v Kauflande.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: