Jar - čas alergií a tehotenstvo

redakcia Mama a ja | 11. máj 2012

Všetko sa zelená a kvitne... a vy trpíte, slzíte a kýchate?

Príroda je v plnom rozpuku, všetko sa zelená a kvitne. Po dlhej zime sa konečne vrátilo slnko i farby. Každý piaty Slovák sa ale až tak veľmi na jar neteší. Je to totiž čas sennej nádchy. Senná nádcha je ľudovým označením alergickej nádchy. Tá sa prejavuje kýchaním, slzením, svrbením očí, nosa.

Vplyv tehotenstva na alergiu je veľmi individuálny. Niektorá nastávajúca mamička o svojej alergii v tehotenstve a počas dojčenia takmer ani nevie, príznaky má veľmi mierne, u inej sa prejavuje rovnako a u ďalšej sa príznaky enormne zhoršia.

Lieky proti alergii (na predpis ale i tie voľnopredajné) užívajte len po dohode s lekárom! Predovšetkým nosové spreje a antihistaminiká môžu pre nenarodené deti predstavovať v prvej tretine tehotenstva pomerne veľké riziko. Najlepší spôsob, ako prežiť peľovú sezónu v tehotenstve, je skrátka vyhnúť sa alergénom. Odložte dlhé prechádzky vonku, najmä medzi 5. a 10. hodinou ráno, keď je výskyt peľov najvyšší, a nechoďte do prírody vo veternom počasí, ale skôr čerstvo po daždi. Ak je to možné, nadránom sa snažte neotvárať okná v miestnosti, kde spíte, aby vás pele nezačali dráždiť a nenarušili vám tak pokojný spánok.

Peľová alergia býva často spojená s niektorými druhmi potravín - aj keď ste ich dosiaľ tolerovali veľmi dobre, v tehotenstve sa im radšej vyhnite. Napríklad, ak ste citlivé na brezový peľ, v potravinách by ste mali vynechať jablká, zeler, mrkvu, vlašské orechy či kiwi.

Pre lepšiu orientáciu vzhľadom na "váš" alergén vám prinášame kompletnú tabuľku vhodných a nevhodných potravín pri rôznych tipoch alergie. Kliknutím na obrázok si môžete tabuľku stiahnuť do svojho počítača alebo si ju pozrieť vo vyššom rozlíšení. Takisto ju nájdete na našom webe v rubrike Tipy pre vás.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: