Humanitárna pomoc pre obete zemetrasenia na Haiti

Redakcia | 14. január 2010

Humanitárna pomoc obetiam postihnutých zemetrasením s mimoriadne tragickými následkami, ku ktorému došlo v noci na 13. januára.

Slovenská katolícka charita (SKCH) pripravuje spolu s rehoľou Dcér kresťanskej lásky sv. Vincenta de Paul a členmi siete Caritas humanitárnu pomoc obetiam zemetrasenia na Haiti. Naša spoločná pomoc bude sústredená na zabezpečenie prechodného domova pre tých, ktorí zemetrasenie prežili, základných životných potrieb a potravín. Informácie o možnosti ako sa zapojiť budú zverejnené na www.charita.sk.

Charita poskytne okamžitú pomoc pozostalým smrtiaceho zemetrasenia na Haiti. Pomoc charita realizuje v spolupráci s rehoľou Dcér kresťanskej lásky a ďalšími vincentínskymi organizáciami, ktoré organizujú už niekoľko rokov na Slovensku zbierku Boj proti hladu, zameranú na zmiernenie biedy obyvateľov Haiti a majú svoje misijné diela priamo v oblastiach postihnutých zemetrasením.

Humanitárnu pomoc priamo na mieste koordinuje Caritas Internationalis (CI), ktorá vytvorila mimoriadny pomocný a záchranársky tím, ktorý sa v týchto dňoch premiestni na Haiti, aby poskytla pomoc ostatným členom, ktorí  už pracujú v krajine. Tím dorazí na miesto určenia v piatok a vedie ho Michelle Hough z CI. Zemetrasenie na Haiti dosiahlo 7.0 stupňov Richterovej stupnice a včera zasiahlo juh hlavného mesta Haiti Port-au-Prince. Otrasy spôsobili veľké škody, počet mŕtvych sa ťažko odhaduje, ale hovorí sa o sto tisícoch obetí. Väčšina budov v meste je úplne zničená a poškodená je aj hlavná Katedrála v Port-au-Prince.

Generálny sekretár SKCH, Radovan Gumulák, hovorí: "Vieme, že pracovníci Caritasu a rehoľné sestry z miestnej provincie Dcér kresťanskej lásky poskytnú podporu tým, ktorí prežili zemetrasenie. Predovšetkým pôjde o jedlo, stany a služby prostredníctvom kostolov a farských charít. Prioritou Charity bude zistiť škody a aktuálne možnosti pre poskytovanie pomoci tým, čo prežili toto zemetrasenie. Miestna katolícka charita a rehoľné misijné spoločenstvá prevádzkujú viac ako 200 nemocníc a zdravotných stredísk na Haiti a preto veríme, že budú pripravení okamžite reagovať na túto humanitárnu katastrofu. Haiti je najchudobnejšou krajinou na západnej pologuli. Konflikty, nedávne prírodné katastrofy a chudoba nechala Haiťanov so slabou infraštruktúrou, a preto pracovať v tomto prostredí nebude ľahké“.

Na podporu pozostalým obetí zemetrasenia a všetkým, pri ktorých stál Boh a prežili tieto otrasy, bude vyhlásená aj verejná zbierka. Číslo účtu, na ktoré môžete prispieť je: 4008058424/7500 v  ČSOB, variabilný symbol 168. Názov účtu je Slovenská katolícka charita.

SKCH je členom medzinárodnej organizácie Caritas Internationalis a pravidelne pomáha pri živelných katastrofách. Dodnes spolupracuje na projektoch obnovy v krajinách, ktoré boli v posledných rokoch postihnuté prírodnými katastrofami (Indonézia, Mjanmarsko). Okrem okamžitej humanitárnej pomoci má SKCH rozvojové projekty v Afrike, Indii, Albánsku. (www.charita.sk)

Vincentínsku rodina ako partnerov pomoci tvoria: Misijná spoločnosť sv. Vincenta de Paul - lazaristi, Kongregácia Milosrdných sestier sv. Vincenta - Satmárok, Rodina Nepoškvrnenej, Spoločnosť Dcér kresťanskej lásky sv.Vincenta de Paul, Združenie Mariánskej mládeže, Spolky kresťanskej lásky, Spolok sv. Vincenta de Paul. (www.bojprotihladu.sk)

-----------

UNICEF Slovensko vyhlasuje zbierku na pomoc Haiti
Slovenský výbor pre UNICEF Slovensko vyhlasuje zbierku na pomoc deťom a matkám z Haiti, postihnutého zemetrasením s katastrofálnymi následkami. K dispozícii je

bankové spojenie: Tatrabanka, a.s.
číslo účtu: 2629726297/1100
VS: 0110

14. januára 2010, Bratislava  - UNICEF, detský fond OSN dodáva na Haiti nevyhnutné potreby pre deti a matky postihnuté zemetrasením s mimoriadne tragickými následkami, ku ktorému došlo v noci na 13. januára. Odhaduje sa, že z takmer 5 miliónovej populácie detí a mladých ľudí asi tretina naliehavo potrebuje pomoc. Značnú časť z odhadovaných desiatok tisíc obetí na živote tvoria deti,  množstvo ďalších je zranených a v šoku po strate domova a najbližších členov rodiny. 

Dočasné prístrešky, čistá voda, terapeutická strava a zdravotné pomôcky a lieky vrátane terapeutickej stravy a rehydratačných  solí a očkovacích látok pre 10 000 ľudí už UNICEF dopravil na postihnuté územie a ďalšia letecká dodávka s pohotovostnými balíčkami núdzovej zdravotnej pomoci, prikrývkami, základným domácim náčiním rodinám  do provizórnych príbytkov sa očakáva dnes. 

Podľa svedectva Guido Cornala, reprezentanta UNICEF na Haiti, otrasení a zneistení ľudia hľadajú útočisko najmä vo voľných priestranstvách z obavy pred ďalšími otrasmi pôdy. Na miestnom letisku pri  hlavnom meste Port-au-Prince sa sústredilo 4 – 5 tisíc ľudí, ktorí prišli o strechu nad hlavou a mnohí z nich o najbližších členov rodiny.  Pracovníci UNICEF sú schopní tam organizovať pomoc,  hoci sídlo a vybavenie organizácie boli vážne poškodené.

UNICEF okamžite uvoľnil 3,4 milióna dolárov na pomoc v núdzi. Naliehavo však potrebuje ďalšie zdroje na zabezpečenie zdravotníckych a sanitárnych potrieb, prikrývok a provizórnych prístreškov.

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: