Hračky našej Katky

Redakcia | 14. jún 2010

Pozvánka na výstavu hračiek našich rodičov a prarodičov.

 

 S čím sa hrali naši prarodičia?
Detský svet na výstave Hračky našej Katky

Slovenské národné múzeum opäť láka verejnosť na svet hier a hračiek. Po úspešnej výstave S drôtom v hlave o ľudovom bábkovom divadle a kočovnom živote bábkarov sa v sídelnej budove SNM na Vajanského nábreží v Bratislave udomácni česká výstava Hračky našej Katky prezentujúca dôležitú súčasť života detí vyrastajúcich v medzivojnovom Československu. Výstava, ktorá vznikla v spolupráci s Národným múzeom v Prahe a Vojenským historickým ústavom Praha, bude sprístupnená od 19. júna 2010.

Hračku – miniatúrny svet dospelých pre deti – možno právom označiť za jeden z významných fenoménov prvej polovice 20. storočia. Je pre nás zároveň zdrojom informácií o danej dobe. Zatiaľ čo dievčatá obliekali svoje bábiky podľa vzoru dobovej módy, chlapci prostredníctvom hračiek sledovali technický pokrok. Výstava je preto rozdelená na dve časti, na svet „chlapčenských“ a na svet „dievčenských“ hier.

Výstava ponúka pamätníkom možnosť, aby si zaspomínali na svoje detstvo. Mladšie generácie sa zas zoznámia s detstvom svojich rodičov a prarodičov. K ukážkam typických dievčenských hračiek prvej polovice 20. storočia patria bábiky s porcelánovými hlavičkami, tzv. izbičky, malý riad a pod. Chlapci sa hrali s vláčikom Merklinom, sadrovými vojačikmi, autíčkami, motorkami a populárnou stavebnicou Merkur. Chýbať nesmú ani obľúbené nadčasové hračky ako vĺčik, drevené hračky určené na ťahanie na kolieskach, ale aj leporelá, karty, vystrihovačky či didaktické hry. Detský svet bude doplnený o dobové reklamy na detské pochutiny ako čokoládu, cukríky a mlieko, ale aj ukážky detskej módy z módnych časopisov, reklamné rozprávky a fotografie.

Výstava Hračky našej Katky v roku 2009 úspešne doplnila v pražskom Národnom múzeu výstavný projekt Republika, ktorý videlo vyše 150 tisíc návštevníkov. V Slovenskom národnom múzeu na Vajanského nábreží 2 v Bratislave bude svet hračiek sprístupnený od 19. júna 2010 do 25. januára 2011 denne okrem pondelka od 9.00 do 17.00, v mesiacoch júl a august od 10.00 do 18.00 hodine.

 

 

Názov: Hračky našej Katky (originál Hračky naší Kačky)

Miesto: Slovenské národné múzeum, Vajanského nábr. 2, Bratislava

Trvanie: 19. jún 2010 – 25. január 2011

Otváracie hodiny: počas školského roka 9.00 – 17.00 h, posledný vstup 16.30 h; počas mesiacov júl a august 10.00 – 18.00 h

Organizátori: Slovenské národné múzeum, Národní muzeum v Praze, Vojenský historický ústav Praha

 

Generálny partner SNM: Poštová banka
Mediálni partneri SNM: Slovenský rozhlas, tasr, zoznam.sk
Generálny partner NM: Skanska
Partneri NM: Škoda, noen
Mediálny partner NM: Český rozhlas

 www.snm.sk

 

 

 

 


Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: