DOMÁCE limonády: Osviežujúce tipy zo záhrady
Keď teploty stúpajú k tridsiatke a záhrada prekypuje hojnosťou, treba to poriadne využiť.
TIPY pre domáce limonády:
- Do limonád sú vhodné všetky druhy ovocia s vysokým obsahom vody a s výraznou chuťou – jahody, melón, bobuľovité ovocie, citrusy, ale napríklad aj šťavnaté broskyne, či nektárinky.
- Ovocím nešetrite a v džbáne ho roztlačte, aby pustilo šťavu, chuť a vôňu.
- Pokojne kombinujte viac druhov ovocia, ktoré spolu chuťovo a farebne ladí.
- Pre intenzívnejšiu chuť môžete doplniť ovocie bylinkami – vhodné sú mäta, medovka, bazalka, levanduľa, ale aj tymian.
- Žiadnu limonádu nepokazíte citrónovou či limetkovou šťavou.
- Limonádu vždy podávajte s ľadom – dobre konzervuje ovocie a studená jednoducho chutí lepšie.
- Ak chcete sladiť, skúste medom, stéviou alebo trstinovým cukrom.
- Na dokonalú domácu limonádu je najlepšie pripraviť si jej základ – koncentrát, ktorý potom riedime vodou (perlivou, dojčenskou alebo z vodovodu) a ľadom.
- Limonády nedávajte deťom mladším ako jeden rok. Dodržiavajte odporúčania, ktoré platia pre jednotlivé druhy ovocia a byliniek.
EXTRA TIP pre dospelákov:
Limonády pre dospelých môžete okrem vody doliať aj „kvapkou“ Prosecca. Vrele odporúčame!
AKO PRIPRAVIŤ KONCENTRÁT:
Na základ, z ktorého pripravíme cca 3 až 5 litrov limonády (podľa intenzity chuti), potrebujeme jeden až dva hrnčeky ovocia, hrnček vody, bylinky, 1 až 2 PL medu alebo trstinového cukru. Vodu, bylinky a sladidlo spolu privedieme do varu a varíme cca 10 minút. Necháme vychladnúť a scedíme bylinky. Potom umyjeme a očistíme ovocie, rozmixujeme a podľa potreby aj prepasírujeme. Ak sladíte stéviou, pridajte ju k ovociu. Zmes zmiešame s prevarenou vodou a základ je hotový.
Koncentrát nám v chladničke vydrží dva dni, môžeme ho aj zamraziť. Riedime ho vodou a ľadom v pomere podľa chuti. Zvyčajne 1 dcl základu vystačí na 1,5 až dva litre limonády.
Melónová limonáda s mätou
Melón je na limonády výborný. Zbavte ho kôry, jadierok a rozmixujte s mätou. Podávajte s ľadom a lístočkami mäty. Ak je melón dosť sladký, vôbec nemusíte prisladzovať. Naopak, na osvieženie pridajte pár koliesok limetky.
Malinová limonáda s medovkou
Malinovka ako od babičky. Čerstvé maliny zmixujeme a prepasírujeme. Keďže bývajú kyslejšie, trochu osladíme. Podávame s ľadom. Výborne chudí s perlivou vodou.
Citrusová limonáda s levanduľou
Vytlačíme šťavu z citrónov a pomarančov, môže byť aj grep alebo limetka. Čím viac, tým lepšie. Osladíme medom alebo trstinovým cukrom. Vodu zvaríme s levanduľou a pár vetvičiek necháme na ozdobenie. Podávame s ľadom a kolieskami citrusov.
Broskyňová limonáda s pomarančom
Broskyne odkôstkujeme a krátko obvaríme, aby sme ich zbavili šupky. Vyberáme zrelé a šťavnaté plody. Výborne ich doplní chuť pomarančovej šťavy a pár koliesok pomaranča na ozdobu. Môžeme doplniť aj lístkami medovky.
Čierna limonáda s limetkou
Všetko čierne bobuľovité ovocie, čo záhrada aktuálne ponúka – čučoriedky, černice, čierne ríbezle – zmixujeme a prepasírujeme. Zmes osladíme. Podávame s limetkou a limetkovou šťavou. Samozrejme, ľadové.