O ženách, ktoré nebudú matkami

Marika Koscelníková | 6. júl 2018
O ženách, ktoré nebudú matkami

Dieťa? Len to nie...Tieto slová častejšie počujeme od mužov, ale keď zaznejú z úst ženy, vyznievajú akosi hrozivo.

Vyrastali sme v spoločnosti, ktorá považuje materstvo za jednu najdôležitejších úloh v živote ženy. Keď dosiahneme určitý vek, naše okolie očakáva, že túto úlohu (nazvime to radšej poslaním) si splníme.

Aj keď očakávanie do roka a do dňa už nie je také prísne ako v minulosti, pár rôčkov v bezdetnom manželstve vie poriadne poštekliť zvedavosť rodiny a známych. Dnes sa aj manželstvo odkladá na neskôr. Jedným z dôvodov je fakt, že partneri ešte nechcú mať deti a keby sa zobrali, naplnenie manželstva (ako sa tomu zvykne hovoriť) by bolo očakávané.

Sú páry, ktoré sa dobrovoľne rozhodnú pre život bez detí. Sú ženy, ktoré sa rozhodnú deti nemať. Ich voľba býva mnohokrát nepochopená okolím. Je naozaj materstvo tým jediným, čo definuje ženu v živote?

Ženy, ktoré nebudú matkami

Lucia žije v bezdetnom manželstve už pätnásť rokov. Dôvod? Tri neúspešné pokusy umelého oplodnenia. Po piatich rokoch spoločného života sa začal kolotoč vyšetrení, liekov, cyklov a neúspešných umelých zásahov do jej maternice. Z oboch mladých ľudí sa stali strhaní a frustrovaní skoro - rodičia.

Ich túžbu vystriedala únava. Keď si povedali dosť, prišla do ich života úľava. Zmieriť sa s faktom, že nebudú vychovávať vlastné deti chvíľu trvalo a zvládli to aj vďaka odbornej pomoci. Ona a on žijú spokojný a plnohodnotný život. Nemajú problém postarať sa o cudzie deti či pomôcť postrážiť deti v rodine.

Štyridsaťtriročnej Ivane sa nepodarilo mať vážny vzťah s mužom, ktorý by ju urobil matkou. Tak sa s pozíciou slobodnej a bezdetnej ženy zmierila. Nezmierili sa s tým však jej rodičia.

Neustále horekovanie, že zostane do konca života sama, že ľudia na ňu ukazujú prstom ako na starú dievku, naštrbili ich vzťahy. Je trochu podozrivé prečo je žena v jej veku bez záväzkov. Bezdetná a slobodná. Toto je status, ktorý je akceptovaný maximálne v zoznamovacom inzeráte.

Ak sa žena rozhodne pre život bez detí, je pod tlakom okolia a predstavy o ideálnom naplnení ženskej role. Musí čeliť predsudkom a posudzovaniu: sebecká kariéristka, ktorá na svoje rozhodnutie raz doplatí. 

Byť matkou je rozhodnutie, nie povinnosť

Pre život bez vlastných detí sa rozhodla aj tridsaťpäť ročná Simona. Jej manžel, o desať rokov starší, má z prvého manželstva tri deti. Keď sa brali pred dvoma rokmi, obaja sa dohodli, že deti mať nebudú. Štipľavé poznámky „veď uvidíš, že materský pud ťa ešte potrápi a ty budeš ľutovať“ prehliada.

Jej rozhodnutie nemať deti bolo dobrovoľné.
Nájdu sa takí, ktorí ju ľutujú, lebo si myslia, že deti mať nemôže. Keď vyjde s pravdou von, nechápavo krútia hlavou (materský pud je vrodený a prirodzene zakorenený. Názory odborníkov sa však rôznia.

Sú teórie, podľa ktorých je materinský pud sociálny konštrukt a jeho obsah sa v priebehu histórie menil). Ak sa žena z akýchkoľvek dôvodov nestane matkou, musí sa voči svojmu okoliu psychicky obrniť. 

Je žena bez záväzkov menejcenná?

Každý môže mať život tak hodnotný, ako sám chce. Nie je na okolí, aby to posudzovalo. A merať hodnotu človeka tým, koľko má detí? Čo ak ich naozaj mať nemôže, zvažuje adopciu či pestúnstvo (alebo aj nie) a zároveň prispieva zo svojho platu nejakej organizácii, ktorá sa stará o postihnutých, starých, alebo inak znevýhodnených ľudí? Je hodnota takého človeka stále nižšia ako hodnota matky s dvoma deťmi? Dá sa to vôbec porovnať? A čím sa meria vlastne hodnota muža? Takéto argumenty nie sú založené na ničom inom ako na stereotypoch a škatuľkovaní a vôbec nezohľadňujú rozmanitosť volieb a rozhodnutí, ktorú život prináša (zdroj: iDNES.cz, odborníčka na gender problematiku Alena Králiková).

Tolerancia rozhodnutia toho druhého by mala byť základom v našom posudzovaní. Ak sa niekto rozhodne pre život bez detí, je to jeho právo. Ak sa s tým, že vlastné deti mať nemôže musí zmieriť, netrápme ho ľútosťou. Život je vo svojich rôznych podobách naozaj rozmanitý a pre každého z nás má pripravené niečo iné.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: