Čaro dlhodobého dojčenia

Mia | 24. november 2016
Čaro dlhodobého dojčenia

Vždy som vedela, že svoje deti chcem dojčiť a pokiaľ možno čo najdlhšie.

Prvé dieťa, dnes už 4,5-ročného syna, som dojčila viac ako rok. Verila som, že to potiahneme dlhšie, no náš drobec sa jedného dňa jednoducho rozhodol, že už dojčenie nepotrebuje a prisať sa nechcel ani za ten svet.

Bolo mi to ľúto, chcela som dojčiť dlhšie, no napokon som sa so situáciou zmierila a bola som vďačná aspoň za tých krásnych 13 mesiacov, počas ktorých som denne dojčila svoje dieťa.

Keď som čakala druhé bábätko, dnes už 2,5-ročnú slečnu, dúfala som, že dojčiť budem dlhšie. A podarilo sa – dcérku ešte stále dojčím. Navzdory tomu, že od svojho okolia často počúvam narážky o tom, že také veľké dieťa už materské mlieko ani dojčenie ako také nepotrebuje, mám na to svoj názor. Mne i dcérke dojčenie stále vyhovuje. Pre mňa sú to vzácne chvíľky, ktorých sa (aspoň zatiaľ) určite nemienim vzdať.

Je krásne, keď sa ku mne dcérka pritúli a vypýta si „memečko“

Dojčím ju vždy ráno, cez deň a tiež večer pred spaním. Neprekáža mi to, práve naopak. Som rada, že môžem so svojím dieťaťom prežívať takéto puto a vážim si tento dar.

Verím tiež, že dieťa netreba „kruto“ odstavovať od dojčenia v určitom veku, ako to je u nás ešte stále často zvykom. Aj detský lekár mi povedal, že po roku či roku a pol, dojčenie pre dieťa už nemá význam. Ja si to nemyslím.

Prečo by som mala dcérke dávať piť kravské mlieko, keď jej môžem stále dávať mlieko materské? Veď to je nelogické. Dojčenie staršieho dieťatka je podľa mňa stále krásne a nie je na tom nič nezvyčajné. Je to celkom prirodzená vec.

Dcérka používa dojčenie aj ako upokojenie, keď si napríklad ublíži alebo je mrzutá. Nič nezaberie tak, ako jej milované „memečko“.

Naše dlhodobé dojčenie je tiež zdrojom rôznych humorných zážitkov

Keď napríklad dcérka chcela prespať u babky, hovorila som jej, že babka nemá „memečko“, takže pred spinkaním ho nebude môcť papať. Malá na to odpovedala: „Tak skúsim, či pôjde alebo nie.“Všetci sme sa dobre zasmiali.

Keď sme boli na letnej dovolenke, vysvetľovala som dcérke, že ju nemôžem dojčiť na pláži, pretože morská voda je poriadne slaná a tak by jej „memečko“ nechutilo, pretože je tiež slané. Malá potom stále opakovala: „Nemôžem memečko, lebo je slané. Maminka musí umyť.“

Je tiež milé vidieť dcérku, keď akože dojčí bábiku

Som zvedavá, kedy si dcérka povie, že „memečko“ stačilo a necháme ho malým bábätkám (ako zvykne hovoriť). Zatiaľ sa však teším z každého jedného dojčenia a som za to vďačná.

Mohlo by vás zaujímať aj: Tandemové dojčenie: Dojčenie v tehotenstve alebo dvoch detí v rôznom veku

 

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: