Zmrzlina: Takto odhalíte, či je dobrá

Redakcia | 24. jún 2018
Zmrzlina: Takto odhalíte, či je dobrá

Kto by ju nemal rád. Obavy, aby sme sa nenakazili salmonelózou, alebo inými ťažkosťami sú však v prípade tejto dobrôtky namieste. Podľa čoho spoznáte kvalitnú a čerstvú zmrzlinu?

Ako by mala vyzerať kvalitná nebalená zmrzlina

  • jej farba musí svojou intenzitou zodpovedať použitým surovinám
  • konzistencia má byť hladká, tvárna až mierne ťahavá, bez kryštálikov ľadu a hrudiek spracovaných surovín a prísad, okrem surovín a prísad použitých na ochutenie (ovocie, orechy, atď)
  • vôňa a chuť musí byť príjemná, charakteristická po použitých surovinách, prísadách  a prídavných látkach.

Na čo si treba dať pozor pri kúpe nebalenej zmrzliny:

  • zloženie zmrzliny musí byť dostupné spotrebiteľovi  v mieste pri jej predaji, vrátane označenia alergénov a upozornenie na niektoré farbivá, pokiaľ by boli v zmrzline prítomné
  • nebalená zmrzlina vyrobená takzvanou teplou alebo studenou cestou sa môže predávať 24 hodín po jej vymrazení.
    Ak je zmrzlina opakovane zmrazovaná, môžu sa v nej vytvoriť kúsky ľadu, ktoré nie len zmyslovo znehodnotia zmrzlinu ale môžu byť nositeľmi mikroorganizmov; v zmrzline sa v takomto prípade môžu objaviť nepatogénne mikroorganizmy, napríklad koliformné baktérie alebo patogénne mikróby, napríklad salmonela
  • po konzumácii kontaminovanej zmrzliny sa objavia najčastejšie tráviace ťažkosti ako nevoľnosť, zvracanie a hnačka. Citlivejšie na ochorenie sú deti.

Zdroj: www.uvsr.sk

Fotogaléria

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: