Zmrzlina: Takto odhalíte, či je dobrá
foto: istockphoto.com
Kto by ju nemal rád. Obavy, aby sme sa nenakazili salmonelózou, alebo inými ťažkosťami sú však v prípade tejto dobrôtky namieste. Podľa čoho spoznáte kvalitnú a čerstvú zmrzlinu?
Ako by mala vyzerať kvalitná nebalená zmrzlina
- jej farba musí svojou intenzitou zodpovedať použitým surovinám
- konzistencia má byť hladká, tvárna až mierne ťahavá, bez kryštálikov ľadu a hrudiek spracovaných surovín a prísad, okrem surovín a prísad použitých na ochutenie (ovocie, orechy, atď)
- vôňa a chuť musí byť príjemná, charakteristická po použitých surovinách, prísadách a prídavných látkach.
Prečítajte si tiež:
Zdravá zmrzlina? Samozrejme! Len musíte vedieť, po akej siahnuť.
Na čo si treba dať pozor pri kúpe nebalenej zmrzliny:
- zloženie zmrzliny musí byť dostupné spotrebiteľovi v mieste pri jej predaji, vrátane označenia alergénov a upozornenie na niektoré farbivá, pokiaľ by boli v zmrzline prítomné
- nebalená zmrzlina vyrobená takzvanou teplou alebo studenou cestou sa môže predávať 24 hodín po jej vymrazení.
Ak je zmrzlina opakovane zmrazovaná, môžu sa v nej vytvoriť kúsky ľadu, ktoré nie len zmyslovo znehodnotia zmrzlinu ale môžu byť nositeľmi mikroorganizmov; v zmrzline sa v takomto prípade môžu objaviť nepatogénne mikroorganizmy, napríklad koliformné baktérie alebo patogénne mikróby, napríklad salmonela - po konzumácii kontaminovanej zmrzliny sa objavia najčastejšie tráviace ťažkosti ako nevoľnosť, zvracanie a hnačka. Citlivejšie na ochorenie sú deti.
Zdroj: www.uvsr.sk