Záhada siamských dvojčiat: Môže sa to stať aj vám?

Redakcia | 12. október 2018
Záhada siamských dvojčiat: Môže sa to stať aj vám?

Na svete sú stovky siamských dvojčiat. Väčšinou sa však rodia v rozvojových krajinách, vo vyspelých sú skôr raritou.

Jeden z 50 tisíc pôrodov je prípad siamských dvojčiat

Najčastejšie sa spojenie detí vyskytuje v oblasti bruška či hrudníka, v menej častejších prípadoch sú spojené nohami, bedrami či genitáliami. Za veľmi ojedinelý prípad sa dá považovať spojenie lebkami, aj toto je však možné. V „ľahších“ prípadoch ide o dvojčatá zrastené povrchovými tkanivami a kožou.

Príčinou zrodu siamských dvojčiat je nedostatočné rozdelenie oplodneného vajíčka, z ktorého by sa za normálnych okolností vyvinuli identické dvojčatá. Jeden pár siamských dvojčiat spravidla pripadá na cca 50 tisíc pôrodov. V 70 % sú to dievčatká, ale tri zo štyroch sa narodia mŕtve alebo zomrú do jedného dňa po pôrode.

Názov siamských dvojčiat je odvodený od slova Siam, čo je dnešné Thajsko, kde sa narodili bratia – siamské dvojčatá Eng a Chang Bunkerovi, ktorí síce neboli prvými siamskými dvojčatami, ale asi najslávnejšími. V roku 1829 pricestovali do Francúzska, kde mali byť operovaní. Operácia však bola veľmi riskantná, a preto ju lekári ani nepreviedli. Bratia zostali vo Francúzsku, kde vystupovali v rôznych cirkusoch a dokonca sa oženili a mali dokopy 22 detí. Zomreli vo veku 63 rokov.

Vedeli ste, že...?

V dedine Kodinhi (India), v ktorej býva okolo 2 000 rodín, žije 204 párov dvojčiat? A každý rok sa ich narodí približne 15 ďalších. Dvojčatá sú tam jednoducho na každom kroku. Vedci zatiaľ neprišli na to, čo spôsobuje túto anomáliu. Rodenie dvojčiat v tejto dedine je asi 6-krát vyššie než je svetový priemer.

Fenomén dvojčiat sa začal v dedine objavovať pred tromi generáciami. Lekári i vedci sa domnievajú, že zvýšený počet dvojčiat by mohol byť spôsobený výskytom nejakej látky vo vode alebo v miestnych potravinách.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: