Z francúzskej kuchyne: inšpiratívne menu na víkend!

Redakcia | 5. máj 2017
Z francúzskej kuchyne: inšpiratívne menu na víkend!

Rozmýšľate, ako ozvláštniť víkendové menu? Stavte na dokonalosť francúzskej kuchyne! Prinášame vám skvelé tipy, ktorými určite ohúrite.

Predjedlo

Domáca pečeňová paštéta

(pre 4 osoby)

Suroviny

500 g pečene

300 g bôčika

2 veľké cibule

1 PL oleja

soľ

mleté korenie

3 žemle

2 celé vajcia

kúsok slaniny

3 ks bobkových listov

Postup

Nadrobno nakrájanú cibuľu speníme na oleji, pridáme nakrájaný bôčik, posolíme, podlejeme vodou a necháme dusiť domäkka. Keď sa vydusí všetka voda, pridáme nakrájanú pečeň, krátko sprudka opečieme a necháme vychladnúť.

Vychladnutú zmes najemno pomelieme aj so žemľou, ktorú sme predtým namočili do mlieka (prebytočné mlieko z nej treba vyžmýkať). Do pomletej zmesi pridáme 2 vajcia, premiešame, dochutíme korením a soľou.

Formu na pečenie vyložíme plátkami slaniny a naplníme ju pomletou masou, navrch poukladáme bobkové listy. Zakryjeme alobalom a vložíme do veľkej nádoby s vodou. Nádobu prikryjeme pokrievkou a  asi hodinu povaríme. Hotovú paštétu vyklopíme a podávame so syrom alebo s brusnicami, teplú alebo studenú.

Polievka s vôňou a chuťou Francúzska

Parížska cibuľová polievka      

(pre 4 osoby) 

Suroviny

3 veľké cibule

50 g masla

0,75 l hovädzieho vývaru

2 vajcia

1 PL bieleho vína

80 g nastrúhaného syra

niekoľko krajčekov bieleho chleba

Postup

Cibuľu ošúpeme, nakrájame, dozlatista opečieme na masle a zalejeme vývarom. Vývar povaríme a zašľaháme doň 2 vajcia. Uvarenú polievku nalejeme do polievkových šálok, pokvapkáme bielym vínom (deťom vynecháme), navrch položíme opečený biely chlieb a posypeme postrúhaným syrom.

Polievku potom zapečieme v grile alebo rúre.


Ľahké, chutné a jednoduché na prípravu? Vyskúšajte:

Dijonské zemiaky

(pre 4 osoby)

Suroviny

800 g zemiakov

50 g masla

1 dl smotany na šľahanie

1 až 2 cibule alebo pór

1 PL pikantnej francúzskej horčice

soľ, mleté čierne korenie

Postup

Zemiaky ošúpeme a nakrájame na tenké plátky. V hrnci rozpustíme maslo a zemiaky na ňom orestujeme. Keď získajú zlatistú farbu, posolíme ich, okoreníme a prikryté dusíme asi 15 minút.

Medzitým zmiešame sladkú smotanu s horčicou a nadrobno posekanou cibuľkou alebo pórikom. Zmes vylejeme na zemiaky. Ešte chvíľu pečieme za občasného miešania. Dáme do nádoby na zapekanie a zapečieme asi 5 minút v rúre. Ihneď podávame.

A sladký záver... privrite oči sa ste v Paríži!

Parížsky čokoládový krém

(pre 4 osoby)

Suroviny

100 g horkej čokolády

100 g čokoládovej polevy

500 ml mlieka

40 g maizeny

80 g cukru

4 KL instantnej mokka kávy

250 ml šľahačky

Postup

Horkú čokoládu nahrubo postrúhame. Z mlieka odoberieme päť lyžíc a v osobitnej šálke doň nahladko vmiešame maizenu.

Zvyšné mlieko na miernom ohni zohrejeme, pridáme doňho polovicu postrúhanej čokolády, cukor, kávu a miešame, kým sa cukor a čokoláda nerozpustí.

Za stáleho miešania povaríme, pridáme vymiešanú maizenu a uvaríme krém. Šľahačku vymiešame do tuha a spolu zo zvyšnou strúhanou čokoládou pridáme do vychladnutého krému. Krém odložíme do chladničky na hodinu vychladiť. Ozdobíme šľahačkou a strúhanou čokoládou.

 

Viac receptov nájdete na https://mamaaja.sk/recepty

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: