Z francúzskej kuchyne: inšpiratívne menu na víkend!
Rozmýšľate, ako ozvláštniť víkendové menu? Stavte na dokonalosť francúzskej kuchyne! Prinášame vám skvelé tipy, ktorými určite ohúrite.
Domáca pečeňová paštéta
Suroviny
500 g pečene
300 g bôčika
2 veľké cibule
1 PL oleja
soľ
mleté korenie
3 žemle
2 celé vajcia
kúsok slaniny
3 ks bobkových listov
Postup
Nadrobno nakrájanú cibuľu speníme na oleji, pridáme nakrájaný bôčik, posolíme, podlejeme vodou a necháme dusiť domäkka. Keď sa vydusí všetka voda, pridáme nakrájanú pečeň, krátko sprudka opečieme a necháme vychladnúť.
Vychladnutú zmes najemno pomelieme aj so žemľou, ktorú sme predtým namočili do mlieka (prebytočné mlieko z nej treba vyžmýkať). Do pomletej zmesi pridáme 2 vajcia, premiešame, dochutíme korením a soľou.
Formu na pečenie vyložíme plátkami slaniny a naplníme ju pomletou masou, navrch poukladáme bobkové listy. Zakryjeme alobalom a vložíme do veľkej nádoby s vodou. Nádobu prikryjeme pokrievkou a asi hodinu povaríme. Hotovú paštétu vyklopíme a podávame so syrom alebo s brusnicami, teplú alebo studenú.
Polievka s vôňou a chuťou Francúzska
Parížska cibuľová polievka
(pre 4 osoby)
Suroviny
3 veľké cibule
50 g masla
0,75 l hovädzieho vývaru
2 vajcia
1 PL bieleho vína
80 g nastrúhaného syra
niekoľko krajčekov bieleho chleba
Postup
Cibuľu ošúpeme, nakrájame, dozlatista opečieme na masle a zalejeme vývarom. Vývar povaríme a zašľaháme doň 2 vajcia. Uvarenú polievku nalejeme do polievkových šálok, pokvapkáme bielym vínom (deťom vynecháme), navrch položíme opečený biely chlieb a posypeme postrúhaným syrom.
Polievku potom zapečieme v grile alebo rúre.
Ľahké, chutné a jednoduché na prípravu? Vyskúšajte:
Dijonské zemiaky
(pre 4 osoby)
Suroviny
800 g zemiakov
50 g masla
1 dl smotany na šľahanie
1 až 2 cibule alebo pór
1 PL pikantnej francúzskej horčice
soľ, mleté čierne korenie
Postup
Zemiaky ošúpeme a nakrájame na tenké plátky. V hrnci rozpustíme maslo a zemiaky na ňom orestujeme. Keď získajú zlatistú farbu, posolíme ich, okoreníme a prikryté dusíme asi 15 minút.
Medzitým zmiešame sladkú smotanu s horčicou a nadrobno posekanou cibuľkou alebo pórikom. Zmes vylejeme na zemiaky. Ešte chvíľu pečieme za občasného miešania. Dáme do nádoby na zapekanie a zapečieme asi 5 minút v rúre. Ihneď podávame.
A sladký záver... privrite oči sa ste v Paríži!
Parížsky čokoládový krém
(pre 4 osoby)
Suroviny
100 g horkej čokolády
100 g čokoládovej polevy
500 ml mlieka
40 g maizeny
80 g cukru
4 KL instantnej mokka kávy
250 ml šľahačky
Postup
Horkú čokoládu nahrubo postrúhame. Z mlieka odoberieme päť lyžíc a v osobitnej šálke doň nahladko vmiešame maizenu.
Zvyšné mlieko na miernom ohni zohrejeme, pridáme doňho polovicu postrúhanej čokolády, cukor, kávu a miešame, kým sa cukor a čokoláda nerozpustí.
Za stáleho miešania povaríme, pridáme vymiešanú maizenu a uvaríme krém. Šľahačku vymiešame do tuha a spolu zo zvyšnou strúhanou čokoládou pridáme do vychladnutého krému. Krém odložíme do chladničky na hodinu vychladiť. Ozdobíme šľahačkou a strúhanou čokoládou.
Viac receptov nájdete na https://mamaaja.sk/recepty