Úrazy sa deťom nevyhýbajú ani v lete. Niektorým sa dá predchádzať

PR článok | 24. júl 2024
Úrazy sa deťom nevyhýbajú ani v lete. Niektorým sa dá predchádzať

Vytúžené letné prázdniny sú ideálnym časom, kedy najmä deti zabudnú na opatrnosť a radi experimentujú. To potom môže byť už len krôčik k zraneniu či iným letným nepríjemnostiam. Potvrdzujú to aj záchranári, ktorí majú práve v tomto období najviac výjazdov k detským úrazom. Veľakrát sa im však dá predísť.

Pekné letné počasie láka deti najmä von. „Záchranári sú vysielaní najčastejšie k prípadom ako sú akútne bolesti brucha, pády, úrazy, problémy s dýchaním, zvracanie či kolapsy,“ približuje hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR Petra Klimešová. Posádka vlani najčastejšie smerovala k dvoj- až troj-ročným detským pacientom a tiež k deťom starším ako 12 rokov. 

Veľkú skupinu zásahov tvoria úrazy a pády. Jazda na bicykli, kolobežke, trampolína, no zraniť sa dá aj ako chodec pri strete s iným dopravným prostriedkom. Nie raz tomu možno predísť. „Napríklad preventívnymi opatreniami ako je včasná a vhodná informovanosť rodičov či používanie bezpečnostných a ochranných pomôcok – ako sú prilby, reflexné prvky či chrániče,“ zdôrazňuje P. Klimešová. Nechýbajú ani úrazy v domácom prostredí – topenia v bazéne a lákadlom na rôzne experimentovanie je aj bežná domácnosť. 

Pozor aj na bábätká

Horúčavy predstavujú riziko aj pre tých najmenších. Nadmerný pobyt na slnku a teple môže spôsobiť bábätkám prehriatie organizmu. Spozornieť treba aj pri jazde autom. Ojedinele sa záchranári stretnú aj s prípadom, keď sú deti ponechané v uzamknutom aute.

Chlapci sa v lete zrania častejšie

Od júna do septembra 2023 vyslalo Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby k detským pacientom posádku 8 172 krát. Úrazovosť detí počas leta potvrdzujú aj dáta Všeobecnej zdravotnej poisťovne. „Počas vlaňajšieho leta sa zranilo 17 154 detí. Najčastejšie išlo o poranenia zápästia a ruky, hlavy a tiež členka a nohy,“ vysvetľuje manažérka oddelenia komunikácie VšZP Marianna Bublavá. Zároveň platí, že počas minuloročných letných mesiacov boli častejšie zranení chlapci ako dievčatá. ,,Od júla do augusta 2023 sa zranilo 6 830 dievčat a až 10 324 chlapcov,“ upresňuje M. Bublavá. 

Konzultácia s lekárom pre poistencov VšZP 24/7 – telefonicky, aj cez videohovor

Veľkou pomocou v lete pre poistencov, ktorí sú súčasťou VšZP rodiny viac ako rok a nemajú nedoplatky na zdravotnom poistení, je aj možnosť spojiť sa s lekárom vždy, keď ho potrebujú. Nezáleží na tom, či sú doma alebo na dovolenke, a to prostredníctvom jednej zo služieb v rámci programu Vernosť+

Cez benefit Dr. Nonstop+ majú možnosť poradiť sa so všeobecným lekárom alebo pediatrom o svojom zdravotnom stave, prípadne o stave svojho dieťaťa telefonicky alebo cez videohovor, a to 24 hodín denne, 7 dní v týždni. Zároveň si môžu dať predpísať liek. Balík služieb je možné si zakúpiť za zvýhodnený mesačný poplatok pre jednotlivca za 9,00 € alebo pre skupinu až 4 poistencov za 16,80 €. Ešte pred zakúpením balíka služieb je možné využiť dva kontakty s lekárom zadarmo.

Užitočnou službou počas leta môže byť aj druhý benefit z vernostného programu Objednanie+. Prináša jednoduché vyhľadávanie lekára podľa odbornosti, kraja, mena alebo názvu poskytovateľa zdravotnej starostlivosti a možnosť objednať sa priamo cez mobilnú aplikáciu alebo ePobočku na vyšetrenie alebo kontrolu z pohodlia domova.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: