Tisíce detí sa DNES spoja, aby ich počuli všetci dospelí

Centrum Slniečko | 19. november 2019
Tisíce detí sa DNES spoja, aby ich počuli všetci dospelí
foto: Centrum Slniečko

Viac ako 21 000 detí na celom Slovensku bude dnes v rovnakom čas bubnovať.Pôjde zrejme o najväčšie prepojenie detí, aké Slovensko vo svojej histórii zažilo, s cieľom poukázať na svoje práva. Deti z vyše 270 materských, základných a stredných škôl rozbubnujú s podporou dospelých medzi 10,00 a 11,00 h lavice, chodby, telocvične, školské dvory, námestia, a dokonca niekde zaplnia i štadióny.

Cieľom bubnovačky 19. novembra nie je lámanie rekordov. Podujatím s mottom „Bubnujeme, aby bolo deti lepšie počuť“ chcú organizátori podporiť v spoločnosti tému väčšej ochrany detí pred násilím a poukázať na potrebu prevencie. 

Ochráňme detí pred násilím

Deti sa čoraz častejšie stretávajú s ponižovaním, posmievaním, vylučovaním, či inými formami násilia, ale často sa problém odhalí, keď je už neskoro. Mnohí rodičia sa prekvapia, keď povieme, že s deťmi je potrebné sa o násilí rozprávať už v materskej škole, ideálne do 6/7 rokov, kedy si dieťa vytvára prvé vzťahové väzby v kolektíve mimo rodinu a blízkych, učí sa rozpoznať, čo je ešte v poriadku, a čo už nie. Ten čas nesmieme prepásť.

S bubnovačkou sa tiež snažíme o akési „scitlivenie“ spoločnosti.  V mnohých prípadoch totiž deti prehovoria alebo„ vysielajú signály“ , žiadosti o pomoc, ale ak ich nepočúvame,  nepochopíme alebo problém bagatelizujeme, dieťa sa už neodváži ďalej o svojom probléme hovoriť a zostáva s nim osamotené. Práve počúvaním detského hlasu, môžeme začať deti lepšie chrániť.“ hovorí riaditeľka Centra Slniečko, n.o., Mariana Kováčová, ktoré je hlavným organizátorom podujatia.   

Bubnovačka prebieha v novembri na Slovensku už šiesty rok

Výnimočnosť tohto ročníka bubnovačky je aj v tom, že sa podarila v takom masívnom rozsahu pripraviť práve v roku, kedy Dohovor o právach dieťaťa slávi 30 výročie!

„Sme radi, že toto podujatie dáva priestor tisíckam detí aj s podporu Národného koordinačného strediska pre riešenie problematiky násilia na deťoch. Prvý krok v boji proti násiliu musí byť ten, že si jeho existenciu pripustíme, najmä jeho množstvo a blízkosť.  Keď príde za vami nejaké dieťa a povie vám, že mu niekto ubližuje, tak vám napadne asi tisíc dôvodov ako tomu neveriť, ako to poprieť a ako sa vyhnúť tej situácii a tomu riešeniu“, uvádza riaditeľka NKSpreRPNnD, Mária Vargová.  

V mnohých školách sa bubnuje priamo v areáli škôl, inde vyjdú deti na námestia, či do športových hál. Bubnujúce deti stretnete priamo v uliciach napríklad v mestách Dolný Kubín, Stropkov, Veľké Kapušany, či Topoľčany, športové haly sa zaplnia v Banskej Bystrici, Michalovciach, či Nitre. Deti z Holíča sa stretnú na Holíčskom zámku, školy zo Skalice vo Františkánskej záhrade.  

Prečo bubnujeme v novembri?

November je významným mesiacom v oblasti ochrany práv dieťaťa.  Práve 19. november, kedy sa bubnovačka koná,  je vyhlásený za Svetový deň prevencie týrania a zneužívania detí. 20. novembra si svet pripomína 30. výročie od prijatia od Dohovoru o právach dieťaťa, ktorý je najširšie prijatou zmluvou o ľudských právach v histórii, ktorú ratifikovalo ho až 195 krajín.

Všetky zapojení mestá a obce nájdete na aktuálnej MAPE BUBNOVAČKY

Vďaka vám robíme svet detí krajším!

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: