Tipy, ako používať odsávačku materského mlieka

Medela | 24. január 2022
Medela

Počas prvých týždňov po pôrode budete spoločne so svojím dieťaťom pracovať na tvorbe materského mlieka.

Ak je dieťa zdravé a dojčíte, odsávačku nebudete potrebovať. Odsávanie je však výhodné, pokiaľ musíte byť od svojho dieťaťa oddelená. Ako takú odsávačku správne používať?

Kľúčom k správnemu odsávaniu je najmä trpezlivosť. Zo začiatku zrejme nebudete odsávať toľko mlieka, koľko by ste čakali, čo je pochopiteľné, keďže odsávačka vo vás nestimuluje rovnaké pocity ako vaše dieťatko. Časom sa však vaše telo naučí reagovať na spúšťací ejekčný reflex a postupne sa zvýši aj množstvo materského mlieka. Prečítajte si naše tipy, ktoré vám môžu odsávanie mlieka uľahčiť.

1. Čo ak dieťa nemôžete dojčiť?

Ak sa dieťa nemôže kŕmiť priamo z prsníka (ak sa napríklad narodilo predčasne, ste z akéhokoľvek dôvodu oddelení), je nutné pomôcť mliečnej žľaze a začať s 2-fázovým odsávaním mlieka čo najskôr. Podľa výskumov odsávanie v prvých hodinách po pôrode (kedy sa zdravý novorodenec prvýkrát pokúša piť z prsníka) pomáha matkám produkovať v prvých dňoch a týždňoch väčší objem mlieka1,2, čo je pre dieťa tá najlepšia šanca pre výhradné dojčenie.

Ak očakávate, že sa vaše dieťa (alebo deti) narodia predčasne alebo, že dojčenie bude ťažké, pripravte sa vopred. Prečítajte si články o odsávaní materského mlieka, o rôznych typoch odsávačiek v článku Ako si vybrať odsávačku a požiadajte o pomoc zdravotníckeho pracovníka alebo laktačnú poradkyňu.

Vo vašej pôrodnici bude pravdepodobne k dispozícii nemocničná 2-fázová odsávačka materského mlieka, požiadajte sestru, aby vám ukázala, ako ju používať. Je dôležité odsávať mlieko z prsníka zakaždým, kedy by malo dieťa normálne piť – to znamená, že vaše prsníky budú stále dostávať signál, aby tvorili mlieko. Najprv si naplánujte 8-10 odsávacích cyklov každých 24 hodín3 a pokračujte s touto frekvenciou, kým sa vám nezačne mlieko tvoriť.

2. Správne načasovanie

Pri prvom pokuse odsávajte mlieko po dobu aspoň 15 minút. Je úplne v poriadku, ak sa vám ho na začiatku nepodarí odsať dostatok – pravidelné odsávanie pomôže stimulovať prsia k väčšej produkcii mlieka.

Pokúste sa mlieko odsávať v rôznych časoch, aby ste zistili, kedy vám to bude najviac vyhovovať. Akonáhle nájdete tie správne časy, dodržujte ich, aby si vaše telo mohlo na odsávačku a vyššiu tvorbu mlieka zvyknúť. Kľúčom pri zvyšovaní produkcie mlieka je časté a pravidelné odsávanie.

3. Dodržujte hygienické zásady

Pred aj po odsávaní si vždy umyte ruky a očistite všetky časti odsávačky, ktoré prichádzajú do kontaktu s mliekom alebo pokožkou. Raz denne ich po umytí vydezinfikujte. Všetky časti odsávačky nechajte vyschnúť a až potom uložte odsávačku do priehľadného obalu alebo úložného boxu.

4. Buďte pripravená a urobte si pohodlie

Pred odsávaním si prichystajte všetko potrebné. Možno sa budete chcieť napiť alebo najesť, vziať si telefón alebo diaľkový ovládač na TV, fľašky či vrecká na mlieko a tkaninu na utretie kvapiek mlieka.

Náš tip: Môžete vyskúšať pás pre ľahké odsávanie, vďaka ktorému budete mať pri odsávaní mlieka voľné ruky a môžete sa tak venovať aj iným činnostiam.

Dôležitým aspektom správneho odsávania je aj pohodlné miesto, kde sa cítite dobre. Uvoľnenosť a pohoda je pre uvoľňovanie hormónu oxytocínu potrebná, pretože tento hormón stimuluje tvorbu a uvoľnenie mlieka. Tento proces môže byť narušený nepohodlím a rozptýlením5. Viac mlieka môžete odsať, ak pri odsávaní zhlboka dýchate, môžete si tiež pustiť relaxačnú hudbu alebo požiadajte partnera o masáž chrbta a ramien.

5. Spúšťací ejekčný reflex

Elektrické odsávačky mlieka Medela majú technológiu 2-fázového odsávania, ktorá napodobňuje spôsob, akým pije dieťa z prsníka (najskôr rýchle stimulačné satie, po ktorom nasleduje pomalšie a hlbšie satie), čo vám pomôže spustiť ejekčný reflex a tok mlieka uvoľniť. 

Čo všetko teda pomáha tok mlieka stimulovať a zvýšiť jeho množstvo? Určite sem patrí masáž prsníkov pred a počas odsávania6, zahrievanie prsníkov7 pomocou teplého obkladu pred odsávaním, veľmi dôležitý je aj kontakt s dieťaťom koža na kožu pred a počas odsávania8 (práve z dôvodu, že kontakt medzi vami uvoľňuje vo vašom tele oxytocín9). Ak nemáte dieťa počas odsávania pri sebe, pozerajte sa na jeho fotografiu alebo video, alebo pri odsávaní vdychujte vôňu jeho oblečenia10

6. Využite svoj tok mlieka a nájdite si svoju „komfortnú zónu“

Ak používate odsávačku s technológiou 2-fázového odsávania, bude mať stimulačný a odsávací režim. Stimulačný režim obvykle trvá asi dve minúty, ale akonáhle uvidíte alebo pocítite, že mlieko začína tiecť11 (spúšťací reflex), je dôležité prejsť do odsávacej fázy. Je to z dôvodu, že prvé uvoľnenie mlieka obvykle dáva okolo 36 % celkového objemu mlieka, takže takto využijete tok mlieka k tomu, aby ste ho zhromaždili viac12.

Počas odsávacej fázy odsávajte tak, aby vám bol vyvíjaný podtlak ešte stále príjemný a nespôsoboval vám bolesť. Správnu úroveň podtlaku zistíte tak, že postupne zvyšujete sací tlak, kým nebude mierne nepríjemný a potom ho posuniete o jednu úroveň späť. Podľa výskumov je takto možné odsať podobné množstvo mlieka, ako dieťa počas dojčenia13,14.

7. Zistite správnu dĺžku odsávania

Akonáhle je zabehnutá tvorba a produkcia mlieka (cca 4-6 týždňov), môžete sa sústrediť na to, koľko minút musíte odsávať. Niektoré matky musia z dôvodu počtu spúšťacích reflexov odsávať dlhšie ako iné, čo tiež určuje, ako často a ako dlho mlieko potečie4,15. Hoci každá mamička má svoj jedinečný vzorec toku mlieka, ten váš bude vždy úplne rovnaký pri odsávaní aj dojčení16.

Ako ho teda zistíte? Zvoľte si dobu, kedy odsávate najviac mlieka a v priebehu celého procesu sledujte, kedy začína z bradaviek mlieko striekať a kedy do fľašky mlieko iba kvapká.

Príklad: Mamička, ktorá má spúšťacie reflexy iba na začiatku pozorovania, odsaje väčšinu svojho mlieka počas 8-10 minút, a aj keď by odsávala dlhšie, mlieko už nepotečie. Naopak, mamička, ktorá má spúšťacích reflexov veľa alebo ich má neskôr počas procesu, bude musieť odsávať po dobu 15 minút alebo dlhšie, aby svoje prsia dôkladne vyprázdnila15.

8. Dvojnásobok

Pokiaľ plánujete pravidelné odsávanie, oplatí sa investícia do odsávačky pre obe prsia zároveň. Takéto odsávanie zvyšuje hladinu prolaktínu (hormónu produkujúceho mlieko vo vašom tele17). Výskum ukázal, že ženy, ktoré odsávajú z oboch prsníkov zároveň, majú pri každom odsávaní jeden spúšťací ejekčný reflex navyše. Plynie z toho viacero výhod – je možné odsať o pätinu mlieka viac, mlieko má vyšší obsah tuku ako mlieko odsávané z každého prsníka zvlášť18, ušetríte kopu času a najmä získate fľašu mlieka navyše za rovnaký čas odsávania!

medela

9. Neignorujte nepohodlie

Odsávanie materského mlieka by nemalo bolieť. Pokiaľ sa pri tom necítite dobre alebo si na bradavke alebo prsníku povšimnete pľuzgieriky alebo odreninu, skúste znížiť sací tlak.

Tiež sa uistite, že používate správnu veľkosť prsného nadstavca (časť v tvare lievika, ktorú si dávate na prsník). Nevhodná veľkosť prsného nadstavca môže znížiť množstvo odsávaného mlieka, a preto Medela vyrába nadstavce v rôznych veľkostiach.

Akú odsávačku si zvoliť?

Výber odsávačky záleží na tom, ako často budete odsávať a v ktorom okamihu svojej „laktačnej cesty“ sa práve nachádzate. V prípade problémov s nástupom laktácie určite odporúčame zapožičať si profesionálnu odsávačku Symphony domov. Ak však potrebujete mlieko odsávať iba občas, či už kvôli nadmernej tvorbe mlieka alebo ak sa chystáte preč a dieťa bude kŕmiť partner, postačí vám elektrická odsávačka na jeden prsník.

Skvelou voľbou môže byť napríklad novinka – Medela Solo™, ktorá disponuje dobíjacou batériou, takže ju môžete nosiť so sebou a odsávať prakticky kdekoľvek!

Referencie
1. Parker L et al. Optimal Time to Initiate Breast Milk Expression in Mothers Delivering Extremely Premature Infants. FASEB Journal. 2017;31(1 Supplement):650-19.
2. Parker LA et al. Effect of early breast milk expression on milk volume and timing of lactogenesis stage II among mothers of very low birth weight infants: a pilot study. J Perinatol. 2012;32(3):205.
3. Kent JC et al. Principles for maintaining or increasing breast milk production. J Obstet Gynecol Neonatal Nurs. 2012;41(1):114-21.
4. Prime DK et al. Dynamics of milk removal during simultaneous breast expression in women. Breastf Med. 2012;7(2):100-6.
5. Ueda T et al. Influence of psychological stress on suckling-induced pulsatile oxytocin release. Obstet Gynecol. 1994 Aug;84(2):259-62.
6. Jones E et al. A randomised controlled trial to compare methods of milk expression after preterm delivery. Arch Dis Child Fetal Neonatal Ed. 2001;85(2):F91-5.
7. Yiğit F et al. Does warming the breasts affect the amount of breastmilk production? Breastfeed Med. 2012;7(6):487-8.
8. Acuña-Muga J et al. Volume of milk obtained in relation to location and circumstances of expression in mothers of very low birth weight infants. J Hum Lact. 2014;30(1):41-6.
9. Vittner D et al. Increase in Oxytocin From Skin-to-Skin Contact Enhances Development of Parent-Infant Relationship. Biol Res Nurs. 2018;20(1):54-62.
10. Keith DR et al. The Effect of music-based listening interventions on the volume, fat content, and caloric content of breast milk–Produced by mothers of premature and critically ill infants. Adv Neonatal Care. 2012;12(2):112-9.
11. Prime DK et al. Comparison of the patterns of milk ejection during repeated breast expression sessions in women. Breastfeed Med. 2011;6(4):183-90.
12. Kent JC et al. Response of breasts to different stimulation patterns of an electric breast pump. J Hum Lact. 2003;19(2):179-86.
13. Kent JC et al. Importance of vacuum for breastmilk expression. Breastfeed Med. 2008;3(1):11-9.
14. Kent JC et al. Volume and frequency of breastfeedings and fat content of breast milk throughout the day. Pediatrics. 2006;117(3):e387-95.
15. Kent JC et al. Principles for maintaining or increasing breast milk production. J Obstet Gynecol Neonatal Nurs. 2012;41(1):114-21.
16. Gardner H et al. Milk ejection patterns: an intra-individual comparison of breastfeeding and pumping. BMC Pregnancy Childbirth. 2015;15(1):156.
17. Hill PD et al. The effect of sequential and simultaneous breast pumping on milk volume and prolactin levels: a pilot study. J Hum Lact. 1996 Sep;12(3):193-9.
18. Prime DK et al. Simultaneous breast expression in breastfeeding women is more efficacious than sequential breast expression. Breastfeed Med. 2012;7(6):442-7.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: