TIPY, ako naučiť dieťa jazdiť na bicykli. Pomôže odrážadlo a trojkolka

PR | 13. september 2019
TIPY, ako naučiť dieťa jazdiť na bicykli. Pomôže odrážadlo a trojkolka
foto: PR

Váhate, kedy je ten správny čas prvýkrát posadiť dieťa na bicykel? Začnite s tréningom čo najskôr. Ak ešte nedosiahne na pedále, siahnite najprv po odrážadle alebo trojkolke. Na nich deti získajú istotu a naučia sa udržať stabilitu. Jazda na ozajstnom bicykli potom pre nich už bude hračka.

Začnite na odrážadle

odrazadloS tréningom na odrážadle môžete začať hneď, akonáhle sa dieťa naučí bezpečne chodiť. Na ňom sa malí cyklisti naučia držať rovnováhu, pochopia princípy zatáčania a nebudú mať problém odhadnúť vzdialenosť. Väčšina detí sa naučí odrážať veľmi rýchlo a navyše ich to veľmi baví.

Zvoľte odrážadlo s pevnou konštrukciou a kvalitnými, ticho idúcimi kolesami ako je napríklad EasyWay od českej značky Zopa.

Nesnažte sa nič uponáhľať

Odborníci odporúčajú neprechádzať z odrážadlá rovno na bicykel, je vhodné ako medzikrok zvoliť trojkolku. Dieťa si totiž musí vyskúšať, ako fungujú pedále, ako dať klasický bicykel do pohybu.

Odporúčame vybrať takú, ktorú možno postupne, ako dieťa získava nové zručnosti, upravovať.

Ideálna je napríklad trojkolka Doona Liki Trike, na ktorej deti môžu začať trénovať už od 10 mesiacov vďaka prispôsobiteľné chrbtovej opierke a rodičovskej vodiacej tyči. Opierka aj tyč sa dajú ľahko odmontovať a malí pretekári môžu, až získajú odvahu, jazdiť samostatne.

Tiež trojkolka Zopa Citigo ponúka až 6 typov využitia podľa aktuálneho veku a schopností detí. Najmenšietrojkolka deti navyše chráni pred pádom ochranná hrazda.

Ak dáte dostatok času odrážadlu a trojkolke, môžete sa potom aj vyhnúť jazde s pomocnými kolieskami, ktorá často odvádza už nadobudnutú schopnosť držať rovnováhu.

Motivujte, ale nenúťte

Skúste deti od začiatku motivovať, aby ich neodradili počátečení neúspechy. Dajte si ako cieľ neďalekú cukráreň alebo si za náročný tréning dohodnite spoločnú odmenu, treba spoločné pozeranie na film. Deti i za malé úspechy pochváľte, poteší ich to a motivuje do ďalších krokov.

trojkolkaNaopak čo naozaj nefunguje, je nútenie. Ak dieťa jazdu na bicykli odmieta, dajte mu čas, na pár dní bicykel schovajte, nech mu ho úplne neznechutíte. Po čase ho opäť vytiahnite, rozprávajte sa s dieťaťom o technike jazdy, nechajte ho si s ním hrať. Často ako motivácia funguje, keď danú aktivitu vykonávajú rodičia. Keď vás dieťa uvidí jazdiť každé ráno na bicykli do práce, bude vás chcieť napodobniť.

Správne vybavenie uľahčí začiatky

S jazdou na ozajstnom bicykli počkajte približne od troch rokov, záleží ale samozrejme na schopnostiach každého dieťaťa. Zájdite spoločne do obchodu a prvý bicykel poriadne vyskúšajte, každé dieťa je iné a bude mu vyhovovať niečo iné, nespoliehajte na tabuľky.

Odborníci varujú pred pomerne častým trendom, keď rodičia kupujú výrazne väčší bicykel, než dieťa aktuálne potrebuje. S príliš veľkým bicyklom, keď dieťa dosiahne na zem, ale má ďaleko od seba riadidlá, sa mu totiž bude veľmi zle manipulovať, bude na ňom neisté a jazdu mu znechutíte.

 

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: