TIPY: Ako naučiť dieťa hravo vyfúkať nos?

Boiron | 7. február 2023
Ako naučiť dieťa fúkať nos
foto: Boiron

Fúkanie nosom je najúčinnejší spôsob, ako sa zbaviť hlienu v ňom. Avšak nacvičiť správne a efektívne smrkanie nie je pre veľmi malé dieťa jednoduché. Mamičky, pomôcť môžete svojim deťúrencom aj vďaka týmto hrám!

Rozdiel medzi fúkaním ústami a nosom

Skôr ako sa vaše dieťa naučí fúkať iba nosom, by malo už vedieť, ako fúkať ústami. Je dôležité, aby si vaše dieťa uvedomilo rozdiel a dokázalo tieto dva úkony rozlíšiť. Najprv im ukážte príklad tak, že im dáte pocítiť "vietor" vychádzajúci z úst a potom cez nos. Potom ich nechajte vyskúšať si to so slamkou. Najprv ho požiadajte, aby fúkal do slamky ústami, a potom jej koniec upchajte. Keď fúkne, tlak vzduchu spôsobí, že vydýchne nosom. Opakujte tento proces, aby sa toto nové vnímanie dobre zafixovalo.

Hry na trénovanie fúkania nosu u malých detí

Aby ste svojmu dieťaťu pomohli získať kontrolu a silu, ponúkame vám niekoľko hier, vďaka ktorým sa bude chcieť zdokonaliť vo fúkaní z nosa. Choďte príkladom a robte tieto cvičenia spoločne, zvyčajne ich sprevádza dobrý smiech!

Kreslíme motýľa

Ako naučiť dieťa fúkať nos 

Postavte sa spoločne pred zrkadlo alebo sklo. Jednu ruku si dajte pred ústa a fúknite cez nos, aby ste uvoľnili dve hmlové aureoly pripomínajúce motýľa.

Obláčik z múky

Ako naučiť dieťa fúkať nos 

Položte na stôl trochu múky, dajte si ruku pred ústa a fúkajte, aby ste múku rozptýlili. Múku môžete nahradiť napríklad aj konfetami, pingpongovou loptičkou, jemným páperím, alebo akýmikoľvek inými podobne ľahkými pomôckami.

Fúzy z peria

 Ako naučiť dieťa fúkať nos

V polohe ležmo si dajte pierko pod nos a fúkajte nosom, aby odletelo. Jednoduchá, ale veľmi účinná hra, ktorá taktiež pomôže dieťatku pochopiť princíp fúkania nosom.

Keď sa vaše dieťa naučí smrkať cez nos, bude pripravené smrkať s vašou pomocou a neskôr aj samo.

Nezabudnite však na účinnú postupnosť. Ako prvý krok sa odporúča výplach nosa vhodným roztokom (fyziologické sérum alebo roztok morskej vody). Nosové spreje z morskej vody čistia a zvlhčujú nosovú dutinu, prinášajú úľavu od príznakov upchatého nosa a odstraňujú alergény a nečistoty.

Je dobré mať po ruke sprej, ktorý má aplikátor špeciálne prispôsobený citlivým nosovým dierkam malých detí – ako Boiron Spray* na obrázku. Boiron Spray je 100% prírodný, izotonický nosový sprej bez konzervantov, vhodný pre deti od 3 mesiacov. *Zdravotnícka pomôcka.

Ako naučiť dieťa fúkať nos 

 

 

A ako bojovať s nádchou u dojčiat a malých detí?

Je potrebné si uvedomiť, že aj voľnopredajné lieky na nádchu majú svoje indikácie, kontraindikácie a vedľajšie účinky. Aký liek si teda vybrať?  Siahnuť môžete po homeopatickom lieku Coryzalia od spoločnosti Boiron. Jednou z jeho predností je špecifické zloženie, ktoré presne zodpovedá liečbe príznakov nádchy. Dojčaťu (dieťaťu do 1 roka) môžete liek podať rozdrvený a rozpustený v troške vody. Tablety Coryzalia sa voľne nechávajú rozpustiť v ústach každú hodinu od okamihu prvých prejavov choroby. Intervaly podávania sa predlžujú od zlepšenia stavu.

Ako naučiť dieťa fúkať nos 

 

CORYZALIA® je homeopatický liek tradične používaný na symptomatickú liečbu nádchy a ochorení nosohltana.

Coryzalia® je homeopatický liek. Pred užitím lieku si pozorne prečítajte príbalovú informáciu, prípadne sa poraďte so svojím lekárom alebo lekárnikom.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: