TETOVANIE a PIERCING v tehotenstve: Je to BEZPEČNÉ?

Redakcia | 8. september 2017
tehuľka, tetovanie, tehotenstvo, piercing, riziko

Čakáte bábätko? Máte tetovanie alebo sa naň ešte len chystáte? V tom prípade zbystrite pozornosť!

Je bezpečné dať sa tetovať počas tehotenstva?

Odolajte svojej túžbe po tetovaní, ideálne až do obdobia pár mesiacov po pôrode vášho bábätka. V opačnom prípade riskujete infekciu (hepatitída typu B a C , HIV). Riziko je vyššie v čase tehotenstva aj preto, že vaše telo je tehotenstvom zaťažené a funguje v inom režime. Je taktiež vyššia pravdepodobnosť vzniku alergickej reakcie na zložky farby.

Odradiť by vás mohlo aj to, že vaše vysnené tetovanie by po pôrode a následnom schudnutí nemuselo vyzerať tak dobre ako predtým.
Ak napriek všetkým argumentom stále trváte na tetovaní, vyberte si výlučne overené štúdio, skontrolujte, či sa tam dodržiava maximálna hygiena, či sú nástroje sterilizované/jednorazové a či tatér používa rukavice. Nehanbite sa pýtať na čokoľvek!

Neprehliadnite: Infekcie v tehotenstve

Mám staršie tetovanie, poškodí sa mi počas tehotenstva?

Je možné, že počas tehotenstva vaše tetovanie zbledne, zmení tvar alebo sa zdeformuje. Vyššia pravdepodobnosť je, ak máte tetovanie v oblasti prsníkov, brucha a bokov. Tieto časti tela sa totiž počas tehotenstva najviac roztiahnu a najviac zmenia tvar. Pravdepodobnosť, že sa tak stane sa nedá vyčísliť. Závisí to od mnohých, často nepredvídateľných faktorov, ako aj od dedičnosti. Elasticitu pokožky „dedíme“.

Mohlo by vás zaujímať: Zamerané na TEHOTENSTVO: Čo je bezpečné a čo NIE?

Je pravda, že tetovanie na krížoch je kontraindikácia pre podanie epidurálnej anestézie?

Touto otázkou sa zaoberali odborníci  ešte v roku 2010. Vychádzali z predpokladu, že zavedenie ihly cez pokožku zafarbenú tetovaním môže potenciálne preniesť farbu do epidurálneho priestoru a spôsobiť komplikácie. Hoci je to v teoretickej rovine možné, doteraz sa nepotvrdili žiadne reakcie pacientiek s tetovaním.
To, či vám anesteziológ podá epidurál alebo nie, je na jeho rozhodnutí. Pokiaľ je možné urobiť vpich mimo tetovania, nebudete mať žiaden problém. Ak nie, je to na rozhodnutí anesteziológa.

tehotenstvo, tetovanie, piercing

Piercing – je to v tehotenstve problém?

Pokiaľ máte piercing na bradavke či pupku, nie je nevyhnuté zbaviť sa ho. Sama uvidíte, či vás bude v tehotenstve obťažovať v dôsledku naťahovania kože.
A čo po pôrode? Nemajte obavy, vaše prsia vyprodukujú rovnaké množstvo mlieka s piercingom ako bez neho. Otázne skôr je, či vám bude pohodlné dojčiť s piercingom a či nehrozí riziko pre vášho novorodenca. Ak si nie ste istá, piercing si počas dojčenia odstráňte.

Niekoľko tipov ako sa pripraviť na príchod bábätka

Zdroj: parents.com

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: