Ste na PN? POZOR! Kontrola vám môže zazvoniť kedykoľvek

Marika Koscelníková/ socpoist.sk | 23. január 2020
Ste na PN? POZOR! Kontrola vám môže zazvoniť kedykoľvek

Boli ste počas tehotenstva PN? Máte skúsenosti s kontrolou zo Sociálnej poisťovne? Kedy vám môžu odobrať nemocenskú a aká je pokuta?

Ste dočasne PN? Musíte dodržiavať liečebný režim, inak vám môžu byť nemocenské dávky pozastavené. Kontrolovať vás môže nielen Sociálna poisťovňa, ale aj zamestnávateľ. A to aj počas víkendov či sviatkov.

Vychádzky počas PN

Ošetrujúci lekár určí, v akom rozsahu môžete – vzhľadom na aktuálny zdravotný stav – vykonávať bežné denné aktivity.

Osoba na PN však  nesmie vykonávať zárobkovú činnosť, na ktorú bol uznaný dočasne práceneschopným, musí dodržiavať čas povolených vychádzok. Ak je stanovené, pri niektorých ochoreniach musí ležať a v určený deň sa dostaviť na kontrolnú prehliadku k lekárovi.

Vychádzky sa stanovujú najčastejšie v rozsahu štyroch hodín denne, napr. od 10.00 do 12.00 h a od 14.00 do 16.00 h. Čas vychádzok ošetrujúci lekár zaznamená na tlačive Potvrdenie o dočasnej pracovnej neschopnosti a v zdravotnej dokumentácii o dočasne práceneschopnej osoby. 

TIP: Pacient, ktorý nemá stanovené vychádzky sa môže vzdialiť z domu a zakúpiť základné potraviny alebo lieky. Odporúčame však mať pokladničný blok, ktorý môže predložiť ako doklad, ktorý ho ospravedlní v prípade vykonania kontroly, t. j. čas kontroly liečebného režimu by sa mal zhodovať s časom, ktorý je uvedený na účtenke.

Pokuta za porušenie liečebného režimu?

Porušenie liečebného režimu sa zistí spravidla prostredníctvom kontroly. Podnet na kontrolu môže zadať v podstate ktokoľvek -  posudkový lekár, ošetrujúci lekár, zamestnávateľ, akákoľvek fyzická alebo právnická osoba. Dodržiavanie liečebného režimu kontroluje zamestnanec Sociálnej poisťovne. Kontrola sa vykonáva v byte dočasne práceneschopného poistenca s jeho súhlasom alebo na mieste, kde sa podľa potvrdenia o dočasnej pracovnej neschopnosti zdržuje.

Kontrola dodržiavania liečebného režimu sa môže vykonať sedem dní v týždni, teda aj počas víkendu, voľných dní a sviatkov.

kontrola počas pn

Ak nie je osoba, ktorá je na PN zastihnutá doma, nájde si v schránke Oznámenie o vykonaní kontroly. V tom prípade je potrebné, aby ste kontaktovali útvar lekárskej posudkovej činnosti v príslušnej pobočke Sociálnej poisťovne, kde môžete preukázať dôvod svojej neprítomnosti.

Na základe výsledkov prešetrenia Sociálna poisťovňa rozhodne, či došlo alebo nedošlo k porušeniu liečebného režimu.

Ak Sociálna poisťovňa vyhodnotí podozrenie ako porušenie liečebného režimu, poistenec stratí nárok na výplatu nemocenského odo dňa porušenia liečebného režimu do skončenia dočasnej pracovnej neschopnosti, najdlhšie však v rozsahu 30 dní odo dňa porušenia liečebného režimu určeného lekárom.

Sociálna poisťovňa môže poistencovi uložiť pokutu aj v prípade porušenia ďalších povinností, ktoré je v zmysle zákona o sociálnom poistení povinný dodržiavať. Napr. ak príslušnej pobočke neoznámi zmenu adresy, na ktorej sa zdržiava, neodstráni napriek upozorneniu prekážky na výkon kontroly (pes, pokazený zvonček alebo iná prekážka, komplikovaný prístup do bytu a pod.). Pokuta sa väčšinou pohybuje vo výške do 100 eur, za opakované porušenie povinností počas každej dočasnej pracovnej neschopnosti až do 170 eur.

TIP: Pacient sa počas trvania PN nemusí zdržiavať iba v mieste svojho trvalého bydliska, ale aj na inej adrese, ktorú si určí. Musí byť však uvedená na tlačive Potvrdenie o dočasnej pracovnej neschopnosti. 

Zdroj: 
socpoist.sk/

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: