Razantné zvýšenie rodičovského príspevku a vyššie náhradné výživné

Marika Koscelníková | 2. január 2020
Razantné zvýšenie rodičovského príspevku a vyššie náhradné výživné

Rodičia si v roku 2020 polepšia.

Zmeny, ktoré sa týkajú rodičov v roku 2020

Ako uvádza Ministerstvo práce sociálnych vecí a rodiny, rodičom, ktorí pred narodením dieťaťa nepracovali a nedostávali preto materskú dávku zo Sociálnej poisťovne, sa rodičovský príspevok zvýši o 50 eur - na 270 eur.

Rodičia, ktorí poberali materské, budú mať nárok na rodičovský príspevok vo výške až 370 eur, t.j. im sa zvýši až o 150 eur. Zvýšenie rodičovského príspevku o 150 eur sa bude týkať približne polovice zo 140-tisíc poberateľov. 

Päť týždňov dovolenky

V roku 2020 sa navyšuje aj výmera dovolenky na 5 týždňov aj pre tých rodičov, ktorí nedovŕšili 33 rokov veku, ale trvalo sa starajú o dieťa. 

Zamestnanci, ktorí nedovŕšili 33 rokov a trvalo sa starajú o dieťa, budú mať od začiatku budúceho roka nárok až na päť týždňov dovolenky. 

Rodičia môžu požiadať aj o príspevok na športovú činnosť dieťaťa, ak majú pracovný pomer u zamestnávateľa nepretržite najmenej 24 mesiacov. Výška príspevku je v sume 55 % oprávnených výdavkov. Maximálna suma je 275 € za kalendárny rok na všetky deti zamestnanca.

Zmeny sa v roku 2020 dotknú aj náhradného výživného

Ďalším opatrením z dielne Ministerstva práce sociálnych vecí a rodiny je zvýšenie maximálnej sumy náhradného výživného od štátu a to zo súčasnej sumy  115 eur na sumu 355 eur.

Náhradné výživné bude aj dostupnejšie. Hranica čistého príjmu rodiča, ktorý žiada o náhradné výživné sa posunula smerom nahor. 

V súčasnosti môže mať rodič s jedným dieťaťom čistý príjem do 673 eur, po novom sa táto hranica zvýši až na 1 010 eur. Neplatenie výživného sa od začiatku budúceho roka stane trestným činom už po dvoch mesiacoch jeho neplatenia v období dvoch rokov.

Úrady práce a sociálnych vecí budú povinné podať trestné oznámenie na neplatiaceho rodiča pre podozrenie z trestného činu zanedbania povinnej výživy.

Zdroj:https://www.employment.gov.sk/

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: