Skvelá rodinná dovolenka pri vode

PR | 29. jún 2022
Letná dovolenka
foto: dreamstime.com

Pobyt v prírode a rekreačné plávanie prospieva nielen telu, ale aj psychike a v lete sa s obľubou týmto činnostiam venuje mnoho rodín s malými deťmi. Dovolenka pri vode dodá energiu a navyše, prispieva aj k utuženiu rodinných vzťahov.

Rekreačné plávanie patrí k najdostupnejším letným športom. Zlepšuje kondíciu aj náladu - vďaka pohybu vo vode na čerstvom vzduchu sa veľkí aj malí v lete môžu cítiť fit. Plávanie posilňuje svaly a srdce, zlepšuje cirkuláciu krvi a zvyšuje kapacitu pľúc, no významne ovplyvňuje smerom k lepšiemu aj duševné zdravie.    

Ochrana pokožky a zraku

Dovolenka v prírode prospeje v každom ročnom období, no v lete je potrebné dbať na viacero špecifických okolností. Pokiaľ sa rozhodnete cez letné prázdniny chodiť s deťmi na jazerá či kúpaliská, na slnku je nutné dodržiavať viacero zásad. Slnečné lúče môžu spôsobiť prehriatie a solárnu dermatitídu, preto je dôležité hlavne jemnú detskú pokožku chrániť vhodnými opaľovacími prostriedkami. Pred ostrými slnečnými lúčmi je potrebné hlavu dospelých i detí ochrániť šatkou či šiltovkou a zrak slnečnými okuliarmi. Slnečné okuliare však vyberajte iba kvalitné, ideálne polarizačné. Polarizačné slnečné okuliare s UV filtrami blokujú aj žiarenie, ktoré sa odráža od vody a iných lesklých povrchov, čo je pre zdravie očí mimoriadne dôležité.  

Pitný režim a stravovanie

K vode voľte dostatočne veľké cestovné tašky, ktoré pojmú do svojich útrob nielen plavky, uteráky a opaľovacie krémy, ale aj občerstvenie a dostatok tekutín. Kvalitný pitný režim je v horúcich letných dňoch nenahraditeľný a z jedál ponúkajte deťom najmä ľahko stráviteľné pokrmy - ideálne čerstvé zeleninové a ovocné šaláty. Pokiaľ sa chystáte cez letnú dovolenku navštevovať verejné kúpaliská, pred vstupom do bazéna si všimnite farbu a vôňu vody. Vo vode, ktorá zapácha - je zakalená či inak znečistená, sa deťom kúpať nedovoľte. A pokiaľ sa chystáte navštevovať prírodné vodné zdroje, nenavštevujte jazerá, kde je kúpanie zakázané. Voda, kde sú premnožené riasy a kde sa nachádza veľké množstvo vtáctva, je na plávanie tiež nevhodná.  

Pozor na prehriatie

Ak vaše deti na slnku pocítia príliš veľkú únavu, slabosť alebo bolesť hlavy, tieto signály nepodceňte. Môže sa jednať o prehriatie zo slnka alebo o úžeh. Prejavmi prehriata môže byť aj nevoľnosť, malátnosť, mdloby alebo závraty. Častými príznakmi je tiež veľký smäd a zvracanie. Pri takýchto prejavoch dieťa presuňte do tieňa a zásobujte ho tekutinami – čistou vlažnou vodou. V ležiacej polohe mu nohy podložte tak, aby boli vyššie ako hlava. Dieťa zbavte priliehavého oblečenia, ktoré by mohlo brániť v ochladzovaní tela. Hlavu, zátylok i podpazušia mu ochladzujte studenými obkladom a potom vyhľadajte odbornú pomoc.  

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: