Školská taška ako vianočný darček

Eliška Fričovská | 7. december 2017
Školská taška ako vianočný darček

Mnohí rodičia budúcich prváčikov riešia kúpu školskej tašky už pod vianočný stromček. Čo zvážiť pri zakúpení tej najdôležitejšej školskej „parťáčky“?

Čo by ste mali vedieť pri výbere školskej tašky?

  • Chrbtová časť má byť dostatočne spevnená, mäkká a netlačiť. Ideálne sú tašky ergonomicky tvarované, vyrobené z priedušného a nepremokavého materiálu.
  • Popruhy by mali byť dostatočne dlhé – nie menej ako 70 cm, široké – ideálne 4 cm, vystužené, z mäkkého materiálu a jednoducho nastaviteľné.
  • Dno tašky by malo byť pevné a stabilné.
  • Pozor na váhu tašky bez zaťaženia (teda bez učebníc)! Mala by byť maximálne odľahčená, aby príliš nezaťažovala chrbticu. Aktovka pre žiaka prvého stupňa by mala mať hmotnosť do 1,2 kg, u žiakov druhého stupňa by taška nemala byť ťažšia ako 1,4 kg. Keď do nej dáte zošity, učebnice a desiatu, nemala by hmotnosť plnej aktovky presiahnuť 2,5 až 3 kg! Váha aktovky by dieťa nemala nútiť do záklonu alebo predklonu.

Správnu hmotnosť aktovky môžete zistiť aj podľa váhy dieťaťa: celková hmotnosť plnej aktovky by nemala podľa odborníkov prekročiť hranicu približne 10 percent hmotnosti dieťaťa.

Pri prekračovaní tohto limitu môže dochádzať k deformáciám chrbtice či zlému formovaniu chodidiel. Veľká hmotnosť aktoviek taktiež obmedzuje pohyblivosť dieťaťa, čo by najmä počas cesty do školy mohlo viesť k neželaným úrazom.

  • Musí byť dostatočne priestranná, s deliacimi priehradkami pre jednoduchý prehľad. Tašku, ktorá má len jednu – spoločnú priehradku, nekupujte, dieťa sa v nej nebude dobre orientovať (a koniec-koncov ani vy). Vrecko na desiatu i na fľašu s pitím by malo byť samostatné.
  • Reflexné prvky a odrazové sklíčka by mali byť súčasťou každej tašky, ak nie sú,  je nutné ich dokúpiť a na tašku pripevniť, alebo takú tašku radšej ani nekupovať! Reflexné prvky sú dôležité napr. v hmle, šere a podobne. V tejto súvislosti sú však dôležité aj farby na taške, tzv. signálne farby, ktorými by dobrá taška mala byť vybavená asi na 15 – 25 percentách plochy. Medzi tieto farby patrí zelená, oranžova, žltá či ružová.
  • Pútko na nosenie by malo byť spevnené na ľahšie prenesenie.
  • Všetky školské tašky by mali byť vyrobené v súlade s normou STN 79 6506.

Tip MAMA a ja

Cenovo i esteticky výhodné sú rôzne sety. Ponúkajú sa v rôznych variantoch – taška a peračník. Niektoré značky pridávajú dokonca vrecko na papučky či telocvik, dosky na zošity, ba dokonca aj športovú tašku.

Pri výbere školskej tašky by ste mali toto zvážiť

  • Výšku, hmotnosť a celkovú „konštrukciu“ tela vášho dieťaťa. Ak je postavou skôr drobček, vyberajte menšie tašky a určite voľte takú, ktorá je vhodná od 1. ročníka – býva menšia a prispôsobená požiadavkám čerstvých prvostupniarov.
  • Vkus dieťaťa – nemusí to byť hneď taška s hrdinami najnovších kino rozprávok, keďže renomované firmy ich nie vždy ponúkajú, ale aj z ich dizajnu sa snažte vybrať ten, ktorý by sa dieťaťu mohol páčiť. Napríklad, ak má rado autá, technické záležitosti a podobne, pokojne siahnite po takomto vyobrazení a nie po abstraktných vzoroch. Poprípade dajte dieťaťu vybrať.
  • Nie je zlé, ak máte možnosť tašku si vyskúšať, uvidíte, ako sedí na chrbátiku, aká je veľká, či sa s ňou dieťaťu dobre manipuluje (mala by sa ľahko dávať na chrbát i z neho). Je dobré vyskúšať si tašku aj v bunde.
  • Aktovku nastavte s dieťaťom a vysvetlite mu, ako by mala byť na chrbte správne uložená. Musí zostať v kontakte s celou chrbticou. Nesmie byť  položená vysoko pri krku a tým pádom kopírovať len hornú, hrudnú chrbticu, čo spôsobí, že dieťa chodí zhrbené. Naopak, ak je taška príliš nízko, dotýka sa iba oblasti pod lopatkami, chrbticu preťažuje.
  • Kvalitná taška má menovku, ale pozor, skrytú vo vnútri!

Tip MAMA a ja

Naučte svojho školáka, že taška sa má nosiť na oboch pleciach. Dlhodobé nerovnomerné zaťaženie môže spôsobiť vážne problémy s chrbticou.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: