Pupočníková krv – aké má využitie v súčasnosti a aký je jej ďalší potenciál

Cord Blood Center | 28. november 2023
Pupočníková krv – aké má využitie v súčasnosti a  aký je jej ďalší potenciál
foto: Cord Blood Center

Perinatálne kmeňové bunky sa stali horúcou témou v medicínskom svete. Tieto špeciálne bunky sa získavajú z pupočníkovej krvi, tkaniva pupočníka a placenty a môžu zásadne zmeniť spôsob, ako nazeráme na medicínu.

Prezradíme vám, na čo všetko sa dá pupočníková krv, ale aj ostatné perinatálne kmeňové bunky využiť a aký majú potenciál do budúcnosti.

Liečba onkologických ochorení a transplantácia krvotvorných kmeňových buniek

Pupočníková krv je dnes známa predovšetkým ako zdroj krvotvorných kmeňových buniek, ktoré sú nepostrádateľné pri liečbe ochorení, ako je leukémia, lymfóm či iné získané alebo vrodené ochorenia krvi. Tieto bunky sa využívajú pri transplantácii kostnej drene, ktorá môže zachrániť život pacienta a obnoviť jeho imunitu. Využitie pupočníkovej krvi na účely transplantácie je možné už dnes, keďže táto liečba je schválená a môžeme ju označiť ako štandardnú liečbu. 

Imunomodulačná liečba pre neurodegeneratívne ochorenia a poškodenia mozgu

Perinatálne kmeňové bunky sa stávajú stále dôležitejšími aj v oblasti liečby neurodegeneratívnych ochorení a poškodenia mozgu. Ich mladosť a schopnosť deliť sa spolu s unikátnym zložením pupočníkovej krvi, pupočníka či placenty z nich robia vhodný nástroj na zlepšenie kvality života napríklad pre pacientov s detskou mozgovou obrnou alebo po mozgovej mŕtvici. Keď sa porovnávalo použitie kmeňových buniek získaných v dospelosti (napríklad z kostnej drene, tuku) s pupočníkovou krvou pri neurodegeneratívnych ochoreniach, výsledky pri použití pupočníkovej krvi boli lepšie. 

Tento typ liečby ešte nie je zaradený k štandardnej liečbe a je možné ju podstúpiť v rámci klinickej štúdie alebo ako experimentálnu liečbu na klinikách, ktoré tento typ liečby robia. 

Etické a výnimočné perinatálne tkanivá

Perinatálne tkanivá majú výhodu, že obsahujú najmladšie eticky získateľné bunky, ktoré môžeme v medicíne využiť. Oproti kmeňovým bunkám z kostnej drene alebo tuku sú tieto bunky mladšie a neovplyvnené prekonanými ochoreniami. Tento faktor robí z perinatálnych buniek vhodný potenciálny nástroj liečby.

Vývoj na Slovensku

Na Slovensku sa používanie perinatálnych kmeňových buniek stále rozvíja. Prvá transplantácia pupočníkovej krvi sa uskutočnila už v roku 1999, keď bola pacientovi podaná pupočníková krv od súrodenca. Naša krajina bola aj prvou v Európe, kde sa podarilo vykonať autológnu transplantáciu vlastnej pupočníkovej krvi. Malý pacient mal nádor mozgu a liečba sa uskutočnila v roku 2004. Odvtedy sa pupočníková krv na Slovensku využila už takmer 30-krát a niektorí pacienti zo Slovenska podstúpili podanie pupočníkovej krvi v zahraničí. 

Budúcnosť perinatálnych buniek

Najnovšou revolúciou v oblasti liečby pupočníkovou krvou je expandovaná pupočníková krv, ktorá umožňuje podanie namnožených buniek v laboratóriu. Čakalo sa na to roky. Týmto spôsobom bude možné podať pupočníkovú krv oveľa väčšiemu množstvu pacientov. 
Okrem toho, perinatálne bunky by mohli otvoriť nové dvere pre liečbu ochorení, ktoré dnes nie sú liečiteľné, a poskytovať riešenia napríklad aj pre umelé orgány. Tieto bunky majú potenciál uplatňovať sa stále viac v medicíne, a to vďaka ich schopnosti zlepšiť kvalitu života pacientov.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: