Predčasne narodené dieťa: Kľúčové aspekty v ranej diagnostike

Nadácia AXIS | 20. máj 2024
Predčasne narodené dieťa: Kľúčové aspekty v ranej diagnostike
foto: Nadácia AXIS

Narodenie dieťatka je pre väčšinu z nás tá najšťastnejšia udalosť v rodinnom živote. Situácia sa však diametrálne líši, ak s dieťatkom nie je všetko v poriadku. Hoci sa pri pôrode môže situácia veľmi rýchlo skomplikovať, nikto si nechce pripustiť, že sa mu môže narodiť dieťatko so zdravotným znevýhodnením.

Už počas tehotenstva niektorí rodičia musia čeliť nečakanej situácii, keď im lekár oznámi diagnózu dieťatka. Títo rodičia však už pri pôrode vedia, čo ich čaká a sú tak aspoň teoreticky pripravení na novú situáciu. 

Je s dieťatkom všetko v poriadku?

Po narodení zdravého dieťatka sa však situácia niekedy zmení a rodičia si všímajú signály, ktoré naznačujú, že čosi nie je v poriadku. Niektoré z týchto detí spadajú do skupiny rizikových detí vďaka odporučeniu od pediatra, mnohé sa tam dostanú časom, lebo rodičom samotným sa niečo na vývoji ich dieťatka nepozdáva. U rizikových bábätiek netreba čakať na to, či dieťa dobehne svojho rovesníka, ani netreba nechávať nič na náhodu.

 

Počet predčasne narodených detí stále rastie

V súčasnosti sa počet narodených detí pred 37. týždňom tehotenstva neustále zvyšuje. Najmä vďaka rozvoju medicíny prežíva vysoký počet extrémne nezrelých detí. Avšak mnohé z nich sú ohrozené  psychomotorickým oneskorením, v horšom prípade rozvinutím Detskej mozgovej obrny (DMO). V Axis Medical Centre sa vykonáva dôkladná diagnostika, následná terapia i zaškolenie rodičov v zmysle nácviku opatrení a cvikov s ich dieťaťom. Na základe takýchto vedomostí pracujú s dieťaťom cielene, čím sa očakávaný pokrok dieťaťa môže dostaviť skôr.

Podpora neuroplasticity mozgu v prvom roku života je kľúčová pre zabezpečenie optimálneho vývinu nielen u predčasne narodených detí. To, že by dieťa malo mať bohaté, podnetné a láskavé prostredie je známe, ale čo si majú rodičia všímať na svojich deťoch, aké sú prediktory patologického vývinu je taktiež nutné vedieť. 

V ranom veku sa diagnostika zameriava na: 

Posúdenie svalového tonusu - napätia:

u predčasne narodených detí môže byť tonus svalov zvýšený (hypertonicita, spasticita), znížený (hypotonicita) alebo variabilný. Posúdenie svalového tonusu je dôležitou súčasťou diagnostického procesu, pretože môže naznačovať možné neurologické problémy. Traduje sa, že u predčasne narodených detí ( v 35 t.t...) ktoré majú nižšie svalové napätie dochádza k predikcii neskorších neurologických deficitov (Prechtl, 2001). Avšak aj svalové napätie podobne ako niektoré reflexné prejavy počas vývinu ovplyvňuje aj proces maturácie. 

Vývin základných motorických zručností a koordinácie pohybov:

Sledovanie schopností napríklad ako zdvíhanie hlavy, otáčanie, sedenie, plazenie, lezenie, chôdza a uchopenie predmetov sú kľúčové pre identifikáciu akýchkoľvek oneskorení alebo problémov.

Spontánny pohyb 

Funkčným indikátorom dysfunkcie mozgu počas prvých mesiacov predčasne narodeného života dieťaťa predstavuje aj jeho spontánny pohyb. Tieto pohybové vzory (pozorované už endogénne) sa menia a to v závislosti od veku dieťaťa. Pohyb má veľkú amplitúdu, premenlivosť, rýchlosť a  jeho začiatok a koniec je pozvoľný. Rotácia v osi končatín dodáva týmto pohybom plynulosť a variabilitu.

Ako príklad by sme uviedli, že dieťa je schopné vykonávať lokálne, disociované (oddelené) pohyby ramien a nôh v 10. až 11. týždni veku. Tieto sa ďalej rozvíjajú v kraniokaudálnom smere. Neskôr sa pridávajú tzv. Fidgety movements. Sú to malé pohyby všetkými smermi so strednou rýchlosťou a variabilnou akceleráciou. Klasifikovať sa dajú na základe ich kvality, či  doby ich trvania (vyhasnúť by mali po 6. mesiaci veku dieťaťa). V prípade, že  je nervový systém poškodený (hypoxia, leukomalácia....), pohyby dieťaťa sú abnormálne. 

Chudobný pohybový repertoár majú mnohé extrémne predčasne narodené deti

Pozorujeme napr., tremor, zanikne rotačný komponent, začiatok a koniec pohybov môže byť prudký, stráca sa ich komplexnosť a variabilita, znižuje sa ich kvalita. Sekvencia pohybov je monotónna a pohyb rozdielnych častí tela nie je komplexný. Všímame si tiež či sú pohyby rigidné, neplynulé. V prípade, že sa všetky svaly trupu pri pohybe kontrahujú a relaxujú skoro súčasne, tak dieťa môže byť ohrozené rozvinutím sa spastickej detskej mozkovej obrny.

Dôvodom nesprávnych pohybov je, že tieto deti majú zhoršenú intermuskulárnu (medzisvalovú) koordináciu, slabú svalovú silu a limitovanú reguláciu svalového výkonu.

To spôsobuje nedostatočnú posturálnu kontrolu, ktorá následne ovplyvní aj kvalitu hybnosti.

  • Hodnotenie reflexov: ich výskyt do určitého veku či ich pretrvávanie po období, kedy by mali vyhasnúť sú dôležité ukazovatele prípadných abnormalít, ktoré môžu naznačovať neurologické problémy.
  • Sledovanie posturálnej kontroly: schopnosť udržiavať stabilitu a rovnováhu tela v rôznych polohách.
  • Z klinicko-logopedického hľadiska sa v prvom pol roku života zameriavame najmä na vyšetrenie príjmu potravy, neskôr na oromotoriku a vývin reči.
Pri problémoch s príjmom potravy nemusí vždy ísť o patológiu v zmysle absencie sacieho reflexu, skrátenej jazykovej uzdičky,  nedostatočnej koordinácie sania, prehĺtania a dýchania a iné. Niekedy predčasne narodené dieťa cíti dyskomfort počas jedenia, čím sa u neho prejaví stres. V rámci pozornosti môže byť neschopné spracovať rušivé unimodálne či multimodálne zmyslové vnemy. V rámci bdelosti majú deti tzv. plávajúci pohľad, alebo naopak  ho odvracajú, počas sania sú spavé. Rušivé elementy tvorí aj frustrácia pri neúspešnom kojení.
Pokiaľ sa včas nezistí čo dieťaťu vadí, tak môže prísť k narušeniu motorického subsystému. Typickými príznakmi sú potom pohyby dieťaťa od stredu tela, difúzne pohyby končatín, krčenie čela, roztiahnutie prstov a vo výnimočných prípadoch aj nekontrolovateľná pohybová aktivita.

Kombinácia vývinovej rehabilitácie a klinicko-logopedickej starostlivosti prispieva k rýchlejšiemu progresu v celej motorickej i kognitívnej oblasti dieťaťa. 

Funkčný stav CNS sa diagnostikuje pomocou rôznych metód. Veľmi často sa v praxi používa napríklad tzv.  General movements ( GMs). Ide o komplexný pohybový vzor zahrňujúci celé telo (ramená, nohy, krk, trup). Z logopedického hľadiska sa používa tzv. SOMA test, keď sa detailne hodnotia dielčie oromotorické schopnosti počas jedenia a pitia.

Na základe dôkladnej diagnostiky sa nastolí individualizovaná terapia

Raná - skorá, neurovývojová starostlivosť zohráva významnú, priam nezastupiteľnú úlohu v pomoci optimálneho psychomotorického rozvoja dieťaťa. Jej efektivita je priamo úmerná frekvencii odborných intervencií a ich precvičovaniu v domácom prostredí.

Včasná intervencia v AXIS Medical Centre obsahuje programy, ktoré začínajú už v prvom roku života. Ich cieľom je zlepšiť kognitívny a motorický vývin kojencov.  Prvé roky sú dôležité, pretože dochádza k najdynamickejším zmenám v oblasti neuroplasticity ktorá má najväčší potenciál pre zmiernenie negatívnych následkov vznikajúcich u skupiny vysoko rizikových novorodencov.  
Zdravotníckym odborníkom by sme mali dôverovať, ale ruku na srdce. Máte niekoľkomesačné dieťa,  nepozdáva sa vám jeho vývoj a lekár stále hovorí, že to dobehne, treba vyčkať? Tak nasledujte kroky rodičov, ktorí sa rozhodli situáciu riešiť čo najskôr. Nestrácajte drahocenný čas a prihláste sa do nášho projektu Poradňa pre rizikové deti. 

Rehabilitačné centrum AXIS

V rehabilitačnom centre AXIS a Nadácii AXIS sme sa zamerali na deti, u ktorých sa objavili rizikové faktory práve na strane dieťaťa: nízka pôrodná hmotnosť, predčasný pôrod, pôrodná trauma, chronické ochorenia, genetické syndrómy alebo iné zdravotné postihnutie. S dlhoročnými skúsenosťami našich terapeutov z AXIS Baby oddelenia a spoločne s našimi partnermi Nadáciou Jána Korca a OZ Malíček sme sa preto rozhodli pripraviť projekt, ktorý by pomohol rizikovým deťom využiť tento vzácny čas do veku 18 mesiacov a dal im šancu dobehnúť svojich zdravých rovesníkov.  
Náš projekt je organizovaný formou pobytovej včasnej intervencie. Je prístupom resp. spôsobom riešenia dôsledkov zdravotného postihnutia založeného na tímovej spolupráci špecialistov – fyzioterapeuta, neurológa, logopéda, ergoterapeuta, psychológa a  ďalších odborníkov z rehabilitačného centra AXIS Medical v Piešťanoch.

Prihláste sa!

Nepremrhajte zbytočne čas a dajte vášmu dieťatku jedinečnú šancu dobehnúť zaostávanie. Naučíte sa priamo od odborníkov ako s dieťatkom pracovať aj v domácom prostredí a ako ho posúvať vpred. Viac informácií o projekte sa dozviete aj z nášho videa.

Šancu má osem záujemcov – detí vo veku od 4 týždňov do 18 mesiacov, ktorým uhradíme 5-dňovú rehabilitáciu v rehabilitačnom centre AXIS Medical. Členovia OZ Malíček majú k dispozícii aj ďalšie benefity.

Podmienky projektu:

  • Rizikové dieťa vo veku od 4 týždňov do 18 mesiacov, ktoré neabsolvovalo rehabilitáciu v AXIS Medical.
  • Termín rehabilitácie v AXIS: 17. 06. - 21. 06. 2024
  • Uzávierka prihlášok: 01. 06. 2024
Svoje prihlášky do projektu posielajte prostredníctvom formuláru TU

PaedDr. Adelaida Fábianová, Garant oddelenia klinickej logopédie AXIS Medical Center, klinický logopéd
Dr. Bohdan Boiko, MBA, Medicínsky riaditeľ AXIS Medical Center, neurológ, FBLR lekár         

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: