Pozor! Jesenný čas – čas nehôd na cestách!

Redakcia | 2. november 2016
Pozor! Jesenný čas – čas nehôd na cestách!

Ranná hmla, sychravosť, tma a zlé poveternostné podmienky predstavujú pre deti na jeseň vysoké riziko nehôd. Aby ste ochránili deti pred nebezpečenstvom, mali by ste dbať o to, aby boli dobre viditeľné.

Vyhnite sa nehode pomocou reflexných prvkov

Ani svetlé farby nie sú v šere a tme lepšie rozoznateľné ako tmavé, preto by malo dieťa nosiť oblečenie s reflexnými pásmi. Takýto odev svieti vo svetle reflektora auta až na diaľku 160 metrov. Deti bez reflexného oblečenia sú viditeľné len na vzdialenosť 30 metrov.

Najvhodnejšie je, ak je reflexnými pásmi vybavené celé oblečenie (čiapka, bunda, nohavice, školská taška). Vysvetlite dieťaťu, prečo je to dôležité a spolu s ním si precvičte, ako sa má správať v cestnej premávke. V tejto súvislosti si treba uvedomiť vekové osobitosti dieťaťa. Deťmi zle zhodnotená býva najmä rýchlosť áut a znaky alebo gestá vodičov. V tme deti nevedia odhadnúť ani vzdialenosti.

TIP MAMA a ja: Aby dieťa pochopilo, prečo má nosiť reflexné oblečenie, môžete mu demonštrovať, čo vodič auta v tme vidí, resp. nevidí. Mama, otec alebo starší brat sa postavia na obrubník obďaleč v rôznom oblečení – tmavom, svetlom a reflexnom. Posaďte sa spolu s dieťaťom do auta a snažte sa uvidieť osobu, ktorá stojí na obrubníku. 
Vedeli ste, že odhadnúť rýchlosť pohybujúceho sa vozidla dokáže dieťa až vo veku približne 12 rokov?

Prečítajte si: Dopravná výchova najmenších? Inšpirujte sa 5 tipmi na hry doma!

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: