Odber pupočníkovej krvi a placenty - všetko, čo potrebujete vedieť

Cord Blood Center | 17. jún 2022
Odber pupočníkovej krvi

Čoraz viac rodičov zvažuje pri pôrode odobrať pupočníkovú krv, ale aj tkanivo pupočníka a placenty.

Na otázky odpovedá MSc. Dominika Valent Raffajová - molekulárna genetička a odborná poradkyňa banky pupočníkovej krvi.

Cord Blood

Odber pupočníkovej krvi a placenty

Čoraz viac rodičov zvažuje pri pôrode odobrať pupočníkovú krv, ale aj tkanivo pupočníka a placenty. Za akých podmienok je to možné? Sú ochorenia mamy alebo dieťatka, ktoré tento odber vylučujú?

Odber je možný pri väčšine pôrodov. Odber sa nevykonáva iba vtedy, ak má mamička počas tehotenstva dokázanú infekciu HIV, syfilis, hepatitídu B alebo C. 

Je tento odber možný pri prirodzenom pôrode aj pri pôrode cisárskym rezom?

Samozrejme. 

Aký význam majú takto odobraté kmeňové bunky?

Kmeňové bunky majú kľúčové vlastnosti, vďaka ktorým sú ideálnymi kandidátmi na bunkové terapie. Z jednej kmeňovej bunky totiž vieme získať rôzne druhy buniek, preto nie sme obmedzovaní len na špecifickú oblasť diagnóz. To, že pri pôrode neinvazívne získame najmladšie možné a eticky dostupné bunky, ktoré majú vďaka svojmu pôvodu špecifické vlastnosti spomedzi kmeňových buniek, má veľký význam. Aj v prípade budúcich terapií je dôležité mať kvalitný „štartovací“ materiál a práve ním sú kmeňové bunky z perinatálnych tkanív. 

Sú použiteľné iba pre samotné dieťa, resp. jeho rodinu, alebo ich môžu použiť aj cudzí ľudia?

Pri uchovaní buniek v rodinnej banke má k týmto bunkám prístup dieťa alebo jeho rodina. Vďaka jedinečným imunologickým vlastnostiam, ktoré majú bunky placenty, je ich využitie možné aj pre širšiu rodinu. V prípade potreby transplantácie krvotvorných kmeňových buniek je dôležité mať najvyššiu možnú genetickú zhodu v tzv. HLA znakoch. U súrodencov je 25 % šanca, že budú úplne zhodní a 50 % šanca, že budú polovične zhodní. Práve preto sa často robia transplantácie pupočníkovej krvi od súrodenca.

Za akých podmienok sa tento biologický materiál uchováva a aké povinnosti majú v tomto smere klienti?

Perinatálne tkanivá (pupočníková krv, tkanivo pupočníka, placenta) sú skladované v špeciálnych biologických kontajneroch v parách tekutého dusíka pri teplote nižšej ako -150 °C. Teplota je neustále monitorovaná. Skladovanie prebieha podľa predpísaných štandardných postupov. Pri týchto podmienkach môžu byť skladované niekoľko desiatok až stoviek rokov bez vplyvu na ich kvalitu. Takto uskladnené tkanivá nemajú dobu exspirácie. Preto je ich využitie pri liečbe možné kedykoľvek počas života dieťaťa – v detstve aj v dospelosti.  

Aká je situácia vo svete? Sú tieto odbery preplácané poisťovňami?

Ani na Slovensku, ani vo svete nie sú zvyčajne autológne odbery (odbery pre vlastnú potrebu) perinatálnych tkanív preplácané poisťovňou. Je však dôležité poznamenať, že na Slovensku je možné vďaka programu indikovaných odberov získať odber perinatálnych tkanív zadarmo. Je tomu tak v prípade, že je v rodine starší súrodenec trpiaci ochorením, ktoré je liečiteľné transplantáciou krvotvorných kmeňových buniek. Samotná transplantácia krvotvorných kmeňových buniek (napríklad aj z pupočníkovej krvi) je hradená z verejného poistenia. 

V akom spektre ochorení je možné ich využiť?

Perinatálne tkanivá vieme využiť pri mnohých ochoreniach už dnes – najmä pri hematoonkologických ochoreniach, napríklad pri leukémiách, lymfómoch či anémiách. Na druhej strane prebieha veľa klinických štúdií nielen na využitie pupočníkovej krvi, ale aj tkanív. Práve mezenchymálne bunky získané z tkaniva placenty majú obrovský potenciál pri širokom spektre ochorení, napríklad pri neurodegeneratívnych ochoreniach, akými sú detská mozgová obrna či mozgová mŕtvica. Ďalej pri autoimunitných ochoreniach, ako napríklad skleróza multiplex či Crohnova choroba, ale aj pri kardiovaskulárnych, metabolických či gynekologických ochoreniach. Okrem toho je ich využitie možné pri regeneratívnej medicíne, napríklad pri poruchách miechy alebo po mozgovej mŕtvici. 

V akých prípadoch boli tieto kmeňové bunky použité na Slovensku?

Na Slovensku boli kmeňové bunky z perinatálnych tkanív použité aj pri štandardnej liečbe, teda pri transplantácii krvotvorných kmeňových buniek, napríklad u detičiek s meduloblastómom či neuroblastómom, ale aj pri regeneratívnej liečbe v rámci klinickej štúdie zameranej na liečbu detskej mozgovej obrny. 

Čo majú mamičky pred pôrodom urobiť, koho kontaktovať, ak majú o tento odber záujem? Je to možné vo všetkých pôrodniciach na Slovensku?

Rodičia nájdu všetky informácie na našom webe alebo môžu zavolať na bezplatnú infolinku 0800111233. V prípade odberu placenty je potrebné sa ozvať s časovým predstihom, pretože sa jedná o špeciálny odber. Odbery sú možné v takmer všetkých pôrodniciach na Slovensku.
Viac informácií nájdete na www.cordbloodcenter.sk

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: