Nezabudni na mňa: Dnes si spomíname na nezvestné deti!

Mgr. Zuzana Paprskárová | 25. máj 2018
nezábudka, modrý uzlík, medzinárodný deň nezvestných, stratených, zneužívaných detí

Od roku 2001 je dvasiaty piaty máj medzinárodným dňom nezvestných, stratených, týraných detí. Nezvestné deti nám symbolicky pripomína nezábudka i modrý uzlík.

Obrovské nešťastie pre rodičov, smútok, no stále neutíchajúca nádej. Zúfalstvo rodičov, ktorí niekoľko dní, mesiacov či rokov nevideli svoje deti je neopísateľné. Niektorým však stále zostáva nádej..

Dvadsiaty piaty máj vyhlásil za deň nezvestných detí v roku 1983 prezident USA Ronald Reagan. Medzinárodným sa stal tento deň v roku 2001. Na európskom kontinente sa prvýkrát zorganizoval v roku 2002.

V Európe je každé dve minúty nahlásené nezvestné alebo stratené dieťa!

Smutné príbehy detí

Jedným z najznámejších prípadov nezvestných detí vo svete za posledné roky sa stal prípad Madeleine McCannovej. Štvorročné dievčatko sa stratilo v máji 2007. Hoci istý čas boli z jeho zmiznutia podozrivý aj rodičia, prípad sa nevyriešil a v roku 2008 bol uzavretý. Rodičia stále dúfajú, že svoju dcérku nájdu.

Na Slovensku je najčastejšou príčinou nezvestných detí útek z domu, strach z rodičov, konflikty v rodine, no ojedinele sa vyskytnú aj prípady násilnych tretsných činov alebo nešťastných nehôd. Staršie deti láka aj práca v zahraničí, vidina ľahkého zárobku. Špeciálnou skupinou sú rodičovské únosy.

Nezábudky sú symbolom nádeje a spomienok. Majú pripomínať to, aby sa na stratené a nezvestné deti nezabudlo. Zároveň symbolizujú spolupatričnosť ľudí s dotknutými rodinami.

   

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: