Neromantické svadby bez lásky

Michaela Klamová | 26. máj 2024
Neromantické svadby bez lásky
foto: Michaela Klamová

Keď sa povie svadba, mnohým z nás sa vybaví zamilovaný pár, kytice kvetov, dlhé biele šaty, závoj a šťastné úsmevy. Nie je to však tak dávno, keď manželstvo dvoch ľudí malo všemožné motívy, len nie lásku. Najmä ak išlo o šľachtické rodiny.

Buďme k sebe úprimní – dobré celebritné klebety nás potešia vždy, a verte mi, že aj tie historické celebrity stáli za to. O zaujímavé fakty a škandály nebola vo vyššej spoločnosti núdza. Ako fungovali zásnuby, aká bola zákulisná politika a motívy, a ako naozaj vyzerali kráľovské svadby si teraz môžete pozrieť na novej výstave, kúsok za hranicami Slovenska.

Svadby z lásky sa v minulosti "nenosili"

Zamilovať sa, spoznať sa so svojou polovičkou a potom sa rozhodnúť s ňou tráviť zvyšok života? Ale kdeže, také veci sa v kráľovských rodinách nediali. Manžel či manželka vám boli často priradení ešte skôr, ako ste sa vôbec narodili. A keď sa niekto náhodou nedožil sobášneho veku, vždy bola v zálohe náhrada, najčastejšie v podobe mladšieho súrodenca. Výber však, bohužiaľ, nebol veľký, keďže v prípade modrej krvi prichádzal do úvahy len obmedzený okruh rodín. Tie museli byť dostatočne urodzené a museli vyznávať tú istú vieru. Preto sa v manželskom zväzku často ocitali bratranci, sesternice či strýkovia a netere.

Svadby nad svadby

Veľkolepé a pompézne svadby sa konali najmä pre efekt – mali potvrdiť veľkosť a bohatstvo a samozrejme imidž daného panovníka a jeho dynastie. Okázalé stolovanie s množstvom vyberaných aj exotických jedál, ohňostroje, vystúpenia, dokonca aj celé opery či divadelné hry na počesť novomanželov. Oslavy mohli trvať niekoľko dní či dokonca mesiacov. Najdlhšia svadba trvala 2 roky.

Takáto zábava stála obrovské množstvo peňazí a slušný obnos samozrejme stáli aj svadobné šaty. Tie sa, bohužiaľ, väčšinou nezachovali a v múzeách nájdete len ich kópie. Bolo totižto tradíciou, že zo svadobných šiat sa následne ušili cirkevné ornáty, ktoré nevesta darovala vybranému duchovnému. Ešte pred svadbou boli, samozrejme, zásnuby. Romantické pokľaknutie sa však nekonalo, najprv sa rodiny dohodli na sobáši a následne mohol „pytač“ podľa všetkých protokolov prísť požiadať rodinu nevesty o ruku.

Nevesta musela odísť za svojím nastávajúcim a opustiť svoju rodinu, prijať nové meno a celú novú identitu. Nesmieme zabudnúť, že za úspešné manželstvo sa považovalo to, kde sa podarilo splodiť syna.

Neromantické svadby bez lásky 

Dohodnuté manželstvá sa občas aj podarili

Aj keď boli dohodnuté manželstvá veľmi neromantické a väčšinou si okrem manželských povinností žil každý svoj život sám, našli sa aj páry, ktoré si padli do oka a prežili celkom úspešné a naplnené manželstvo.

Takéto šťastie mala aj v našich končinách asi najznámejšia panovníčka Mária Terézia a jej manžel František Štefan Lotrinský. Poznali sa dobre už aj pred svadbou a splodili spolu 16 detí. Tie to však už také ružové nemali a museli sa zúčastniť politického šachu ich matky. Jej vrcholný výkon – sobáš dcéry Márie Antoinetty s francúzskym kráľom Ľudovítom XVI. Avšak aj v rodine Márie Terézie boli výnimky.

Lásky neláskavé

Takou bola dcéra Mária Kristína, ktorá bola jej obľúbenkyňou. Tej jedinej povolila kráľovná matka sobáš z lásky s vojvodom Albertom Saským. Otec František Štefan mal pre svoju dcéru však vyhliadnutého iného kandidáta, no keďže cisár nečakane zomrel, mala hlavné slovo v rozhodovaní Mária Terézia. Albert a Mária Kristína sa vášnivo zaujímali o umenie a založili aj galériu, ktorá funguje dodnes. Jej názov je spojením ich mien – Albertina.

Syn a následník trónu Jozef II. taktiež v láske šťastie nemal. Jeho prvé manželstvo s Izabelou Bourbonskou bolo naplnené citom, no bohužiaľ sa skončilo veľmi rýchlo smrťou manželky. Matka Mária Terézia ho ale prinútila opäť sa oženiť a vybrala mu za manželku Jozefu Bavorskú. Jozef však svoju druhú ženu neznášal a dával jej to patrične najavo svojím správaním dokonca aj na verejnosti, čím porušoval nielen zásady dvornej spoločnosti. Jozefa však netrpela v manželstve dlho, po dvoch rokoch zomrela na kiahne, čo mnohí v jej prípade vnímali ako vykúpenie.

Neromantické svadby bez lásky 

Príbeh lásky: Sisi či Sissi?

Príbeh lásky cisára Františka Jozefa a cisárovnej Alžbety je známy na celom svete aj vďaka mnohým filmovým spracovaniam, z ktorých najznámejšie je v podaní Romy Schneider. Ako však vieme, film nie je realita a vzťah Sisi a Františka Jozefa nebol taký ružový, ako sa nám režiséri snažili nahovoriť. Preto aj filmovú verziu pomenovali Sissi s dvomi s, čím ju chceli odlíšiť od skutočnej Sisi. Pôvodná adeptka na manželku Františka Jozefa zahynula a budúci cisár si mohol vybrať medzi dvomi sestrami. Rozhodol sa podľa veku a vybral si jednoducho tú mladšiu. Aj keď mali šťastie a ich vzťah zo začiatku vyzeral skutočne zamilovane a harmonicky, pár sa postupne odcudzil a Sisi sa čoraz viac uťahovala do samoty, mimo pozornosti verejnosti.

Krásna výstava, ktorú sa oplatí vidieť 

Ak sa zaujímate o históriu, svadby, Habsburgovcov alebo si chcete vypočuť kráľovské pikošky, môžete navštíviť mimoriadnu výstavu Cisárske svadby rozdelenú do dvoch častí na zámkoch Schloss Hof a Schloss Niederweiden.

Neromantické svadby bez lásky

Nemusíte sa báť, sprevádzané prehliadky a popisy sú aj v slovenskom jazyku. Aby to nebola len taká obyčajná indoor aktivita, môžete sa z jedného do druhého zámku presunúť aj pešo po trojkilometrovej cestičke peknou prírodou alebo si vychutnať nádherné parky, skleníky a okolie zámku Schloss Hof.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: