Materské: dajte si pozor, aby ste NEPRIŠLI o peniaze

Redakcia | 6. november 2017
Materské: dajte si pozor, aby ste NEPRIŠLI o peniaze

Existuje niekoľko možností, vďaka ktorým môžete od štátu získať pár stoviek eur navyše.

Na materskú dovolenku nenastupujte neskôr ako 6 týždňov pred termínom

Na materskú dovolenku môžete podľa zákona nastúpiť 6 až 8 týždňov pred termínom pôrodu určeného lekárom.

Ak sa sama a dobrovoľne rozhodnete pracovať takpovediac po poslednej chvíle a nástup na materskú dovolenku odložíte, pripravíte sa tak o materskú dávku.

Táto informácia sa nevzťahuje na prípad, ak je matka na materskej menej ako 6 týždňov pred pôrodom z dôvodu, že sa bábätko narodí skôr.

Prečítajte si: Materské: Kedy mám nárok na materské?

Od štátu môžete získať 1 rodičovský príspevok NAVYŠE

Dávka materské sa vypláca podľa počtu dní v mesiaci, počas ktorých ste na materskej dovolenke. Pri rodičovskom príspevku je to inak. Ten je rovnaký bez ohľadu na to, či ste na rodičovskej dovolenke iba jeden deň v mesiaci alebo celý mesiac.

Konkrétny príklad:

Ak mamičke končí poberanie materskej dávky napríklad 27. septembra, dostane v daný mesiac nielen materskú, ale už aj rodičovský príspevok.

Na ten má totiž matka nárok ihneď po ukončení vyplácania materskej. Naopak, ak jej materská končí 1. októbra, rodičovský príspevok už dostane v tomto mesiaci.

Tento fakt môžete využiť pri plánovaní nástupu na materskú (hlavne pri reťazovej materskej - matka na rodičovskej dovolenke s jedným dieťaťom nastupuje na materskú dovolenku s ďalším). Nástup na materskú si môžete zvoliť v rozmedzí 6-8 týždňom pred termínom pôrodu určeného lekárom.

Pri prechode z materskej na rodičovskú dovolenku sa TREBA PRIHLÁSIŤ na dôchodkové poistenie

V čase poberania materského, platí za vás dôchodkové poistenie automaticky štát. Toto prestáva platiť, ak nastúpite na rodičovskú dovolenku. Je preto potrebné pred nástupom na rodičovskú dovolenku prihlásiť sa do sociálnej poisťovne na dôchodkové poistenie.

Na toto poistenie sa nedá prihlásiť spätne. Pokiaľ by ste mali napr. príjem z dohody, z dôchodkového poistenia plateného štátom sa musíte odhlásiť.

Materskú na jedno dieťa môžu využiť obaja rodičia

Iba málo rodičov vie o možnosti, že materské môže poberať rovnako matka i otec. Jeho nárok na poberanie dávky je 28 týždňov.

Konkrétny príklad:

Matka sa o dieťa bude starať do 2,5 roka a od 2,5 roka do 3 rokov veku dieťaťa sa o neho bude starať otec.
Keďže rodičovský príspevok je zvyčajne o niekoľko sto eur nižší ako materské, získate takýmto spôsobom celkom slušnú sumu do rodinného rozpočtu.

Extra výhodné je využiť túto možnosť pre živnostníka. Ten totiž môže naďalej mať príjem zo živnosti a ešte ako bonus nemusí počas čerpania materskej platiť sociálne odvody.

Prečítajte si: Materské: Môže materské poberať aj iná osoba ako matka, ktorá dieťa porodila?

POZOR na VÝPOVEĎ počas materskej/rodičovskej dovolenky

Pokiaľ by ste počas materskej / rodičovskej dovolenky ukončili pracovný pomer a máte v pláne ísť na ďalšiu materskú dovolenku, môže sa vám stať, že prídete o druhú materskú.

Preto neukončujte pracovný pomer aj keď po rodičovskej dovolenke nechcete nastúpiť do pôvodného zamestnania. Ak vám hrozí výpoveď zo strany zamestnávateľa, skúste sa s ním dohodnúť na návrate do zamestnania aspoň na pár dní. Ide pri tom o obnovenie prerušeného nemocenského poistenia.

Práca počas rodičovskej dovolenky môže pokaziť ďalšiu materskú

Ak by ste sa počas rodičovskej dovolenky vrátili do svojho zamestnania na skrátený úväzok, váš príjem bude logicky nižší. To sa prejaví pri výpočte ďalšej materskej. Bude sa vám totiž počítať z nižšej mzdy.

Riešením je dohoda so zamestnávateľom, že uvedenú prácu budete vykonávať na základe dohody alebo inej pracovnej zmluvy. Pritom zostanete stále na rodičovskej dovolenke.

Ak sa vám podarí dodržať tento postup a v druhom pracovnom pomere budete pred pôrodom zamestnaná minimálne 270 dní, materské sa vypočíta zo súčtu pôvodnej pracovnej zmluvy a novej pracovnej zmluvy).

Všetko čo potrebujete vedieť o materskej dovolenke

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: